Ziua Porţilor Deschise Bg 30 Garda - 28mai'22

Military History Events

Ziua Porţilor Deschise Bg 30 Garda - 28mai'22

Mesajde eugeniu.burcea » Mie, 15 Iun 2022 20:27

Asociaţia Tradiţia Militară (aTM) a răspuns invitaţiei comandantului Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” de a participa la Ziua Porţilor Deschise în această unitate militară de elită, emblematică, a Armatei Române. Evenimentul s-a desfăşurat pe 28 mai 2022, între orele 10:00 – 15:00, la sediul unităţii de pe Bulevardul General Paul Teodorescu nr. 5-7 din Bucureşti – fosta cazarmă a Regimentului 9 Vânători Gardă “Regele Alexandru I. al Iugoslaviei”.
Militarii unităţii, purtători ai tradițiilor tuturor unităților de garda românești, cu origini încă de la Unirea Principatelor, comandaţi de către Generalul Tonea-Bălan, s-au prezentat publicului cu realizări remarcabile şi cu multe pagini de glorie din istoria unităţii lor.
Au participat mai multe instituţii de cultură si asociații prestigioase, precum Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Aviației Române, Asociația Mihai Viteazul 30 Tradiție și Continuitate, Asociaţia de Caritate din Armata României "Camarazii", Centrul local Baden Powell București al Organizației Naționale Cercetașii României, Asociația Romanian Military Archeology, Asociația Pro Detecție, Asociația Colecționarilor de efecte militare, Iron Sky Team şi Editura Militară, Centrul Militar al sectorului 6, Biroul de Informare – Recrutare. Reconstituitorii prezenţi la eveniment au reflectat mai multe perioade istorice: primul război mondial (Asociaţia Tradiţia Militară), antichitatea (Asociația Terra Dacica Aeterna), anul 1877 (Asociația Tradiții Ostășești) şi al doilea război mondial (Clubul de Istorie Militară, Asociația Edelweiss Ost); Regii României au fost întruchipaţi de către Asociația de Reconstituiri Istorice Ferdinand I.
Standurile participanţilor au fost organizate în corturi militare de grupă, amplasate în incinta unităţii
Programul a fost atractiv, variat, cu multe surprize, în special pentru cei mici: ceremonie de deschidere, parada reconstituitorilor echipați în uniforme de epocă, miniconcerte de muzică de fanfară militară, reprize de exerciţii drill-team, mai multe momente de reconstituiri istorice din epoci diferite, expoziţii ale participanţilor şi expoziţii cu armament şi tehnică de luptă.
La standul aTM au fost expuse planşe intersante despre armamentul, uniformele şi tacticile din primul război mondial, precum şi diferite obiecte de epocă utilizate de către militarii din Marele Război: pușca-mitralieră Gladiator (Chauchat), telefon de campanie, paftale şi embleme de coif, un pumnal de tranşee, schije de obuz, instrumente medicale de epocă, secure-târnăcop, cosor, diferite modele de scuturi de tranşee sau de platoşe individuale, etc. Pe un monitor cu diagonală mare au rulat imagini de epocă din timpul Marelui Război, precum şi imagini relevante din activitatea aTM.
La prânz, vizitatori şi participanţi au servit laolaltă gustoasa hrana de război: fasole cu cârnaţi.
Detaşamentul aTM a fost format din 10 “ostaşi” echipaţi în mai multe uniforme militare corespunzătoare Războiului de Întregire a României: grăniceri, infanterie, vânători de munte şi vânători. În afara explicaţiilor date vizitatorilor la standul propriu, unde tinerii au putut să studieze exponatele, aTM s-a numărat printre asociaţiile care şi-au prezentat propria demonstraţie de reconstituire; aceasta a cuprins prezentarea uniformelor şi a drapelului, mânuiri de armă de acum peste o sută de ani, scrima cu arma, modul de depunere a jurământului militar faţă de Rege şi faţă de drapel, preluarea drapelului militar de către o unitate militară, distribuirea armamentului către recruţi şi asaltul la baionetă. Publicul s-a arătat interesat de ceea ce aTM le-a prezentat.
La final, a avut loc ceremonia de închidere, unde toate instituţiile şi asociaţiile care au contribuit la această manifestare au primit câte o plachetă şi diplome de participare. Cu această ocazie, aTM a dăruit gazdelor un basorelief cu diametrul de 70 cm cu efigia lui Mihai Viteazul.
Piesa fusese obţinută de la Frontiera Gălăţeană în urma unor colaborări din trecut, prin efortul foştilor membri aTM Adrian Tăbăcaru şi Lucian Pleşa.
Ziua Porţilor Deschise a constituit o reuşită deplină în reunirea celor pasionaţi de istoria militară şi cu respect pentru valorile naţionale.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Ziua Porţilor Deschise Bg 30 Garda - 28mai'22

Mesajde eugeniu.burcea » Mie, 15 Iun 2022 20:56

Poze de la eveniment :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron