Operatiunea Erwin Rommel - Coșna 1rm 21aug20

Military History Events

Operatiunea Erwin Rommel - Coșna 1rm 21aug20

Mesajde eugeniu.burcea » Joi, 16 Sep 2021 04:47

Asociația Tradiția Militară (ATM) a avut onoarea să participe la comemorarea luptelor crâncene din anul 1917 de pe dealul Coșna (jud.Bacău), soldate cu victoria românilor, unde a fost rănit și viitorul Feldmarschall Erwin Rommel. Ceremonia a avut loc în fața ansamblului monumental, ce constă în două cruci; aici s-a amenajat și o tranșee originală restaurată.
Manifestarea a avut loc în prezența a numeroase personalități, precum General de Brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul Comandantului Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, General de Flotilă Aeriană Leonard Baraboi, locțiitorul Comandantului Bazei 95 Aeriene Bacău “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”, Colonel Nicolae Oros, locțiitorul Comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Primarul Comunei Pârgărești, împreună cu membrii Grupului de Acțiune “Ansamblul Monumental Coșna”: ing. Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei”, Col.(r) Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar din Iași și Ion Luncanu – președintele Asociației „Regimentul 15 Infanterie”, reprezentanți ai administrației, precum și ai clerului ortodox și romano-catolic.
La ceremonialul militar și religios au participat, alături de reconstituitorii de la Asociația Tradiția Militară (ATM) și Asociația Deutsches Freikorps (ADF), militari ai Batalionului 24 VM din Miercurea Ciuc și ai Batalionului 631 Tancuri Bacău.
Reconstituitorii de la ATM ce au făcut parte din dispozitivul gărzii de onoare, au cântat și cu voce imnurile României și Franței, intonate de către fanfară.
Serviciul religios a fost făcut de către un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici. Au fost rostite alocuțiuni de către personalitățile prezente, iar apoi, în timp ce evocatorii istoriei militare de la ATM prezentau Onorul Funerar, au fost depuse coroane de flori.
După defilarea, pe teren accidentat, a gărzii de onoare, din care a făcut parte și detașamentul ATM, a urmat o demonstrație de reconstituire istorico-militară și reconstituirea unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizate de către ATM și ADF.
La finalul ceremoniei, custozii tradițiilor militare de la TM au executat un marș până la monumentul ridicat în locul în care a căzut pentru patrie eroul caporal grănicer Constantin Mușat. În onoarea sa și a camarazilor săi, un membru al detașamentului ATM a fost echipat în ținuta de ceremonie a Grănicerilor, model 1912.
În zilele succesive, ATM a însoțit o echipă de detectoristi de la Asociația „Prospectorii Istoriei”, ocazie cu care s-a făcut un viu și relevant schimb de informații istorice. Pe locurile aprigelor bătălii, în tranșeele originale, in zona unde s-au intersectat destinele lui Erwin Rommel, Camil Petrescu, Constantin Mușat, Dimitrie Dimăncescu, străbătute în lung și în lat cu această ocazie, soldații veniți din istorie au reconstituit scene din timpul acelor lupte din Războiului de Întregire a României –. Acestea au fost filmate de o echipă de profesioniști, urmând să se realizeze un scurt metraj tematic.
Organizatorii, oaspeții și publicul au fost entuziasmați de prestația ATM și au răsplătit cu vii aplauze și felicitări eforturile reconstituitorilor.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 649
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Operatiunea Erwin Rommel - Coșna 1rm 21aug20

Mesajde eugeniu.burcea » Joi, 16 Sep 2021 04:59

Poze de la eveniment :

Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 649
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron