Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Evocations

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Vin, 20 Apr 2012 08:54

             „Bătălia de la SEWASTOPOL a dovedit că nici o poziție oricât de tare și bine fortificată ar fi nu este de nepătruns. Trebuie însă o organizare minuțioasă și îndelungată și o punere în acțiune a tuturor mijloacelor de care poate dispune o armată modernă. Totuși atacul se dă cu mari greutăți și cu mari pierderi. Armata germană și cea română au avut pierderi serioase cu tot avântul trupelor și cu toată priceperea lor. Trăpungerea pozițiilor fortificate a fost organizată de Armata germană prin punerea în acțiune a artileriei speciale cunoscute sub numele de baterii „NEBEL”; am urmărit acțiunea acestei artilerii în bătălia de la SEWASTOPOL în special în noaptea de 29-30 iunie a.c când s-a atacat înălțimea SAPUN GORA. S-a tras cu mai multe baterii în zona de ruptură. Focul acestor baterii nu se poate camufla din cauza flăcării cât și a sgomotului special.
S-au tras două feluri de proiectile: Primele, proiectile care explodează și fac prin presiunea ce dezvoltă să fie uciși toți luptătorii, oriunde s-ar găsi. Al doilea fel de proiectile, incendiare, care noaptea se văd și care ard pe o mare rază iar prin căldura ce dezvoltă nu poate rămâne nici o viețuitoare. Cu acest armament ruptura este sigură și fără pierderi.
                Corpul de Munte nu a dispus nici o dată de un astfel de armament. Procedeele de atac trebuiesc însă bine adaptate fiecărei caz în parte și de aceea se cer comandanți cu un înalt simț de prevedere, metpdă și organizare până la cele mai mici eșaloane. Reușita atacului unei poziții fortificate depinde nu numai de modul cum sunt executate aceste atacuri de micile unități. O acțiune în adâncime și de învăluire trebuie dusă cu toată vigoarea și fără a ține seama de alinieri. Trebuiesc evitate opririle și a căuta cu orice preț exploatarea oricărui succes pentru a pătrunde cât mai mult în sistemul de apărare inamic. În această acțiune de exploatare trebue să intervină și Comandamentele de M.U cu toată energia pentru a impulsiona mișcarea.
     După lupte grele și sângeroase de mai bine de 25 de zile, Corpul de Munte a închiat primul an de război al țării noastre cu o victorie strălucită în luptele de la Sewastopol, cucerind obiectivele încredințate de Armata XI-a germană, prin atacuri năprasnice și necruțătoare date zi și noapte. În această mare bătălie, trupele Corpului de Munte au înscris în istoria neamului o nouă pagină de glorie așa cum au înscris și în cursul anului trecut, pagini nepieritoare de vitejie în luptele din BUCOVINA, BASARABIA, NISTRU, NIPRU, MAREA DE AZOV, FEODOSIA, KERTSCH...
              Noi fapte de arme au făcut să strălucească și mai mult isbânzile dobândite de ostații care au învins și de ostașii care s-au jertfit în anul care s-a încheiat. În ziua de 1 iulie, Drapelul Românesc a fost înălțat de VÂNĂTORII DE MUNTE (Divizia 4-a MUNTE) la Sewastopol pe monumentul comemorativ al războiului 1854-1855 și de DOROBANȚI la BALAKLAWA, unde fâlfâie mândru.  Divizia 4-a Munte a primit un sector de atac de la Generalul Hansen Comandantul C. 54 Armată german, care a dorit să onoreze Armata română și în special Vânătorii de Munte prin operațiunea asupra orașului și prin arborarea Drapelului Românesc alături de armata germană. Toată munca și toate actele de eroism au smuls inamicului o victoprie care va rămâne în istorie ca una din cele mai frumoase pagini de glorie, spre binele PATRIEI și mândria ARMATEI ROMÂNE.
             Domnul General Oberst von Manstain a venit în ziua de 2 iulie l Comandamentul General al Corpului de Munte ( castelul  800m est ALSU), unde și-a exprimat înalta sa mulțumire și recunoaștere pentru modul cum au luptat trupele române, făcând mărturisirea că a fost surprins de rapiditatea acțiunei Corpului de Munte.  De asemeni a dat asigurări de înalta sa admirație si sentimente frumoase pe care le va păstra pentru Armata română[\/i].”
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Vin, 20 Apr 2012 08:57

Semnat: Imagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Mar, 24 Apr 2012 23:36

Poza realizata dupa terminarea bataliei.

„A Parade in Sewastopol. Auf  dem ehemaligen Lenin-Platz în Sewastopol fand  eine Parade der deutschen und rumanischen Truppen  statt” -  Imagine
sursa A.N.I.C Fototeca
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Joi, 26 Apr 2012 07:57

„Secret.
Corpul de Munte. Stat Major, Bir. 1, Situația pierderilor M.U și E.N.I în ziua de la 1 VI-1 VII 1942,.”

Imagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Lun, 07 Mai 2012 23:10

Extrase din revista „Realitatea Ilustrată” nr 809 - 6-12 august 1942.

„M.S Regele sosind pe aerodromul de la Simferopol”: Imagine
„Ostașii români care păzesc litoralul, dând onorul la Rege, la marginea Sevastopolului”: ImagineImagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Mie, 08 Aug 2012 23:07


- 30  VII 1942, Amintire scumpei mele soții, de la Sevastopol,Imagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Mar, 20 Noi 2012 07:59

[center]Ordin de Zi Nr 32
din iunie 1942[/center][\/b]

     În preziua atacului de la Dealul Capela, în noaptea de 18/19 decembrie, Locotenentul de rezervă Drăgănescu Ioan, tată a 9 copii, a atacat în fruntea Companiei sale de vânători de munte, mai multe cazemate inamice al căror foc stânjenea  acțiunea batalionului din care făcea parte.

     A reușit să cucerească cazematele prin luptă la baionetă și grenadă.

     Câzând grav rănit își dă obștescul sfârșit după două zile.

     Pentru vitejia sa și înaltul său spirit de jerfă, îi aduc recunoștința patriei și îl citez  prin ordin de zi pe întreaga armată/
     Copii săi sunt îngrijiți și instruiți de Stat.

[size=14]Mareșal al României și Conducătorul Statului[\/b].[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Bătălia pt Sevastopol/Битва за Севастополь 1942

Mesajde mirel » Mie, 06 Feb 2013 10:34

Cabinetul Militar, Birou 4, Notă din 12 mai 1943. Propunere la decorare.
Ministerul Apărării Naționale trimite propunerea Marelui Stat Major pentru
decorarea cu Ordinul „Mihai Viteazu”, cls 3-a, a maiorului Prinz von Hohenzollern Sigmaringen Namedy Albrecht[\/u], din Armata Germană.

Motivul: Ca ofițer de legătură a luat parte la toate recunoașterile executate pentru pregătirea atacului de la Sevastopol, expunându-și viața pentru a asigura o bună colaborare între trupele române și germane și un  cât mai bun sprijin al aviației și artileriei germane. În timpul atacului ți-a executat misiunea sub cele mai violente bombardamente de artilerie și aruncătoare inamice, dând dovadă de spirit de sacrificiu, curaj și destoinicie rară, în scopul ca buna reușită a operațiunilor să fie în continuu asigurată.

În ziua de 7.VI. 1942 de la observatorul înaintat din zona Peștera, sub focul viu al al aruncătoarelor și mitralierelor inamice, a intervenit personal pentru ca tragerile artileriei germane să ușureze înaintarea Diviziei.  
În ziua de 29.VI. 1942 prin intervenția sa, artileria Corpului 30 Armată German și aviația de bombardament germană a făcut posibil cucerirea D. Fusteig de către Divizie.
În ziua de 30. VI. 1942 a asigurat strânsa colaborare dintre trupele germane și române, dând posibilitatea Diviziei să cucerească înălțimile Săpun Hora care a ușurat căderea Balaklavei.

Misiunea Militară Germană a dat Aviz favorabil. Domnul Ministru al Apărării Naționale este de acord cu această propunere și roagă pe Domnul Mareșal să binevoiască a hotărî. – adnotare în colțul stânga sus al documentului „Aprob”.
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Anterior

Înapoi la Evocari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron