60 de ani de aviatie reactiva in Romania

General Discussions – topics that do not fit any of the other existing categories

60 de ani de aviatie reactiva in Romania

Mesajde cargo » Vin, 18 Noi 2011 17:06

Ieri, 17 Noiembrie 2011, in sala "Constantin Brancusi" a Palatului Parlamentului, a fost vernisata expozitia fotografica "60 de ani de aviatie reactiva in Romania".
Organizata de Asociatia "Aripi Romanesti" si Muzeul National al Aviatiei Romane in colaborare cu Asociația Romana pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Romane, expozitia prezinta fotografii emblematice din istoria zborului reactiv militar romanesc.
Printre cei prezenti i-am putut observa pe Generalul Iosif Rus - fost comandant al  Aviatiei Militare Romane, dl. cmdr. (r.) Vasile Iurascu - unul din primii patru romani piloti de elicopter, dl. cmdr. (r.) Paul Sandachi - fost comandant al Muzeului Aviatiei, dl. Valer Novac - pilotul sef al Regional Air Services. Din partea Asociatiei "Aripi Romanesti" a fost prezent domnul Dragos Dobre.
Dupa vizionarea exponatelor am avut o lunga si frumoasa discutie cu domnul Vasile Iurascu, adevarata carte de istorie a aviatiei militare romanesti din perioada 1950-1989.


Cateva imagini:

ImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagine

In a patra fotografie: al doilea din stanga: dl. Iurascu, langa dansul dl. Rus iar extrema dreapta dl. Dobre. In a sasea fotografie dl. Iurascu ii prezinta camaradului nostru Eugen Mirel un carnet de zbor. Ultima fotografie: ne bucuram ca printre cei ce au ajutat la creearea expozitiei se afla si colegul nostru Gabi Dinisov.


Manifestarile dedicate aniversarii zborului istoric al lui Aurel Raican au inceput in Iunie la Muzeul National al Aviatiei Romane, continuand la Muzeul Militar National in luna Iulie, in Rosiorii de Vede - Septembrie si in Octombrie la Alexandria.
Expozitia de la Palatul Parlamentului poate fi vizitata pana pe 02 Decembrie 2011.
Nici o brazda românească nu se uită!
Avatar utilizator
cargo
 
Mesaje: 218
Membru din: Mie, 28 Apr 2010 12:19
Localitate: București

Re: 60 de ani de aviatie reactiva in Romania

Mesajde mirel » Dum, 20 Noi 2011 16:37

"Trecerea piloților la zbor pe avioane cu reacție a constituit o etapă cu semnificații deosebite pentru aviația militară. Acțiunea s-a desfășurat în anul 1951. Primii piloți care au zburat pe această tehnică modernă au fost: maior Aurel Răican, pe atunci comandant de regiment, căpitan Dumitru Balaur, locțiitor pentru zbor al comandantului de regiment și căpitan Ion Tâu. Prima misiune de interceptare a unei ținte reale a fost efectuată în  noaptea de 28 octombrie 1952, în condiții meteorologice grele, de către maiorul Dumitru Balaur, care pilota un avion cu reacție  de tip IAK.23."-pag381
Pentru multe alte detalii interesante cu privire la organiyarea si dotarea aviatiei române a se consulta: (autori colectiv), Istoria Aviației Române, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1984
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37


Înapoi la Discutii Generale - subiecte ce nu pot fi incadrate in celelalte rubrici existente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron