Cartea Soldatului de infanterie 1911

Documentation – regulations, books, magazines, articles

Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 21:37

[size=12][size=14]Posturile ce vor urma le voi dedica alcătuirii unei sinteze din „Cartea Soldatului de infanterie; Lucrată după „Programul Instrucțiuni soldatului”  Publicat în M.O . No. 10 p.r No.11, 1910. Lucrarea a apărut în 1911, la Focșani, Tipo-Litografia  Bat. 8 Pionieri. Aceasta a fost lucrată de comisia însărcinată prin ordinul Diviziei a 6-a No.15650 din 1910. Comandant al acestei divizii se găsea la acea dată generalul Herjeu. [/size]Această lucrare se dorea a fi un ghid al soldatului român și oferea lămuriri și instrucțiuni aproape asupra  tuturor aspectelor vieții ostășești.  [\/b]

1.      Serviciul interior [\/b]

Salutul.                                                                        
Soldatul , salută un superior:[\/b]                                    

Stând în picioare[\/b]. Soldatul execută salutul militar după cum urmează: Duce cu vioiciune mâna dreapă la partea dreaptă a coifurei, palma în prelungirea antebrațului, degetele unite, unghiile în sus: mâna stângă stă lăsată natural pe lângă în jos, degetul cel mare d’alungul degetului arătător, cel mijlociu d’alungul cusăturei pantalonului; privește în ochii superiorului pe care-l salută voios; vioiu și cu ținută îngrijită. După salut, soldatul duce mâna dreaptă repede la locul ei.      

Stând jos[\/i]. Soldatul se ridică iși îndreaptă ținuta și salută ca mai sus, întorcându-se cu fața către acela pe care-l salută.      
Stând călare[\/i]. Soldatul salută ca mai sus, iar cu mâna stângă ține dârlogii.
Mergând pe jos[\/i]: În fată. Soldatul fiind în marș, salută după cum s-a  spus mai sus, când a ajuns la cinci pași de superior și merge cu pasul de defilare până ce trece de dânsul, mâna stângă se mișcă fără silă.
De la spate[\/i]. Soldatul salută când ajunge în dreptul superiorului și lasă mâna în jos, după ce a trecut trei pași înainte.



Soldat, salută un membru al Familiei Regale?[\/b]

De  pe loc[\/i]. Soldatul se întoarce cu fața și salută, când membrul Familiei Regale s-a apropiat la 5 pași de dânsul.                                                
Din mers. [\/i]Soldatul se oprește la 5 pași de membrul Familiei Regale, se întoarce cu fața către El și salută ca mai sus.

Soldat, ții o legătură în mâna dreaptă cum saluți ?[\/b]
Soldatul trece legătura în mâna stângă și salută

Soldat, ții o legătură cu amândouă mâinile arată cum saluți?[\/b]
Soldatul nu salută, însă își îndreaptă ținuta și privește pe superior.

Soldat arată cum saluți când te găsești în grup cu alți camarazi?[\/b]
Soldatul se întoarce cu fața la superior, își îndreaptă ținuta, încetează vorba și salută.
Soldat arată cum saluți când treci pe lângă un mort?[\/b]
Soldatul salută descoperindu-și capul.[/size]

urmare==>
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 21:42

[size=14]
a.      Efecte și împachetarea lor.[\/b]
Soldat arată efectele
ținutei zilei, [\/i]ținutei de serviciu, ținutei de campanie și ținutei de ceremonie.
Ținuta zilei.[\/i] Soldatul arată efectele ținutei zilei: capelă, tunică sau bluză, manta, pantaloni, încălțăminte, cravata și mânuși.
Ținuta de seviciu.[\/i] Soldatul arată efectele ca mai sus, centura(cureaua) cu baioneta, decorații și medaliile.
Ținuta de războiu (campanie). [\/i]Soldatul arată efectele de mai sus și: arma cu cele trebuincioase pentru curățirea ei, centura(cureaua) cu două cartușiere, unealta purtată; ranița având într’însa: 1 cămașă, 1 pereche ismene, 2 ștergare,  1 pereche obiele sau ciorapi(călțuri), 1 pereche de cisme, 1 perie de haine; săculețul cu: 1  briceag, 1 pereche foarfeci, 1 pieptene, 1 perie de cap, 1 acar cu 10 ace, ață albă și neagră,  1 cutie cu unsoare și nasturi de rezervă, 1 batistă, 1 semn de identitate cu lănțișor, livretul, individual sau de concediat, două pachete de pansament și 1 pereche de opinci; cortișorul, gamela, bidonul și sacul de merinde; 160 de cartușe de război.
Ținuta de ceremonie[\/i]. Soldatul arată efectele ținutei de serviciu  și în locul capelei căciula(pălăria), chipiul cu pană(egreta).[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 21:45

[size=14]
Soldat împachetează efectele în ranită.[\/b]
Soldatul strânge mantaua sul având lungimea de trei ori a unei laturi a raniței, foaia de cort îndoită ca și mantaua o așează peste dânsa, și pe amândouă le prinde cu curele din dreapta raniței; apoi le îndoaie pe latura de sus și le prinde cu curele din stânga raniței, punând și bețele de cort în buzunar. Prinde după aceea gamela-marmită cu cureaua de la mijlocul raniței băgând-o în urechile ei și lăsând toarta înăuntru.

Soldat, așează efectele pe poliță.[\/b]
Soldatul așează mantaua, d’asupra ei tunica(vesta sau bluza) pantalonii și capela îndoite cu căptușeala în afară. De asupra lor pune ranița în care se află rufele curate iar pe cele murdare le pune în capacul ei; coifura deasupra raniței. Așează încălțămintea jos la marginea patului, arma la rastel având percutorul „destins” și apărătorul la gura țevei, centura și cartușierele le așează în cuier.

Soldat asează efectele pentru inspecție.[\/b]
Soldatul scoate efectele din raniță, ia și pe cele din poliță și le așează în cea mai mare regulă pe pat sau pe teren în dreptul său, astfel încât să poată fi văzută seria și matricolul.

Soldat împarte efectele pe categorii.[\/b]
Soldatul asează pe de o parte micul echipament:[\/i]
Cămășile, ismenele, cravata, batistele, ștergarele, obielele, ciorapii, peria de cizme, peria de haine, săculețul complet, mânușile, pungulița de pansament și semnul de identitate.
În altă parte îmbrăcămintea: Mantaua cu glugă, tunica, pantalonii, bluza de pânză, flanela, capela și încălțămintea.
În altă parte marele echipament[\/i]: Raniță, centura cu port baioneta, cartușierele, cureaua de armă, bidonul mic, sacul de merinde, cortișorul cu accesoriile și gamela marmită.                                                        
Arată efectele de cazarmament: patul , salteaua, pătură, pernă, fețele de pernă, și ceașeafurile.
Artă armătura: Arma cu baioneta și teacă, unealta purtată cu tocul ei.

Soldat curăță și fă patul.[\/b]
Soldatul ridică salteaua, curăță de praf scândurele de la pat cu o cârpă udă  și stoarsă bine și așează salteaua întorcând-o pe cealaltă față. Scutură cearșeafurile și-l întinde bine  prin îndoirea marginelor lui sub saltea; pune perna apoi pătura  astfel încât să acopere cearșeaful, la urmă strânge bine toate fiarele și legăturile patului.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 21:50

[size=14][size=16]b.[size=16]      Ierarhia Militară[/size]
[size=14]Serviciul zilnic   [/size][\/b]

Care sunt datoriile soldatului de plancton în camera trupei?[\/b]
Să observe ca orice om care intră în camera trupei să se scuture de praf și să-și curețe încălțămintea de noroi (glod) sau de zăpadă(omăt); ca nimeni să nu-și scuture haine în cameră, să nu scuipe decât în scuipători să nu asvârle țigări prin cameră sau să facă alte „necurățenii”. Ia seamă ca geamurile să fie închise sau când sunt deschise, să fie prinse în cârlige; nu lasă pe nimeni să încalice sau să se suie pe ferestre, sau să urce pe paturi încălțați.
În timpul nopții învelește pe oamenii care se dezvelesc, are grijă ca oamenii să nu iasă afară dezbrăcați și raportează sergentului de zi, când un om care a ieșit afară a întârziat prea mult. Are grijă de focul din sobe și de luminile din camere și raportează sergentului de zi, orice neregulă observată. Tot el comunică celor din cameră, semnalele care-i privesc.

În ce ținută și la cine trebuie să se prezinte soldatul când iese din cazarmă ?[\/b]
Soldatul nu poate ieșii din cazarmă decât în ținută de serviciu. El trebuie să se prezinte sergentului de zi al companiei.

Trebuie să fie soldatul la apel?[\/b]
Soldatul nu trebuie să lipsească de la apel fără voie, căci altfel este dat lipsă și pedepsit.


Cum se înfățișează soldatul la raport?[\/b]
Soldatul se înfățișează în ținută de serviciu. Când este chemat se oprește la trei pași de cel mai mare care l-a chemat, salută zicând cu glas tare: „Să Trăiți Domnule (gradul)”, lasă mâna dreaptă în jos și la întrebările ce i se pun, răspunde scurt fără a mai saluta și privește necontenit pe cel cu care vorbește. La plecare salută din nou zicând iarăși: „Să Trăiți Domnule (gradul)” și apoi pleacă.


Țunutele și păstrarea efectelor[\/b]


Câte feluri de ținute are soldatul?[\/b]
Soldatul are 4 feluri de ținute  și anume: ținuta zilei, ținuta de serviciu, ținuta de războiu(campanie) și ținuta de ceremonie.

Cum se poartă doliu de către soldați?[\/b]
Soldatul în doliu poartă o brățară de  zăbranic sau de postav negru la brațul stâng, deasupra cotului.

Cum se poartă părul și barba?[\/b]
Soldatul poartă părul capului tăiat scurt. Are voie să poarte barbă, care va fi îngrijită; iar cei care nu o poartă, vor trebui să o radă cel puțin de două ori pe săptămână și întotdeauna când au a se prezenta sau sunt orânduiți pentru un serviciu.

În ce ținută trebuie să fie soldatul când iese la vr’un serviciu?[\/b]
Ținuta în care soldatul trebuie să iasă la vr’un serviciu, este cea ordonată, curată și în cea mai mare rânduială.

Soldat, spune cât poți ține în serviciu efectele ce ți se dau?[\/b]
a.      Micul echipament[\/i].
Trei cămăși 1 an, două perechi de ismene 1 an, cravata 1 an , ciorapii 1 an, două batiste 1 an, două ștergare 3 ani, mânușile de lână 2 ani, de bumbac 3 ani, peria de cizme și de haine 3 ani, punga de pânză completă 3 ani.
b.      Îmbrăcămintea. [\/i]
Mantaua 3 ani, gluga 6 ani, tunica 3 ani, pantalonii 3 ani, flanela 3 ani, bluza de pânză 2 ani, capela 3 ani, căciula 6 ani, o pereche de cizme 1 an, opincile 3 ani.
c.      Marele echipament. [\/i]
Ranița 12 ani, centura 12 ani, cartușierele 12 ani, cureaua de armă 12 ani, sacul de merinde 9 ani, cornul cu cordon 6 ani, cortul individual 6 ani.
d.      Cazarmamentul.[\/i] Pătura 9 ani, salteaua 6 ani, cearșafuri 4 ani, cojoace de santinelă 6 ani.
e.      Armătura:[\/i] Arma ,baioneta  și uneltele purtate fără termen.[/size][email][/email][/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 21:53

[size=12]Soldat cum se păstrează efectele în bună stare?[\/b]
Efectele se păstrează în bună stare dacă se repară din timp și se îngrijesc. Pentru aceasta soldatul terebuie sa-și scuture efectele de îmbrăcăminte în toate zilele, să le bată cu bățul și să le curețe cu peria.
Dacă sunt pline de noroi, trebuie să le lase să se usuce bine și apoi să le curețe cu peria. Petele de pe haine se scot cu apă caldă și cu săpun sau benzină. Încălțămintea trebuie bine curățată de noroi și apoi unsă cu vax sau cu unsoare de cizme. Mica întreținere a hainelor și rufelor cum ar fi: descusături, nasturi căzuți, o face insuși soldatul în fiecare seară. Dacă însă hainele au nevoie  a fi reparate de un croitor, soldatul raportează „capului” de grup, pentru a le da croitorului Companiei, sau a le trimite la atelierul Corpului; tot astfel va raporta când va avea nevoie de reparația încălțămintei, curelăriei sau a marelui echipament, căci niciodată soldatul nu trebuie să-și repare singur aceste efecte.
Tot pentru buna păstrare a efectelor, este oprit a se căra lemne, nisip sau alte obiecte în poalele mantalelor, cu foile de corturi sau sacii de merinde.

Ce urmări are pierderea efectelor?[\/b]
Soldatul care își pierde efectele e pus să le plătească și se pedepsește.

Onoruri și semne exterioare de respect.[\/b]

Pe cine trebuie să salute soldatul?[\/b]
Soldatul trebuie să salute pe camarazii săi egali sau mai mari din orice armă, pe membrii Familiei Regale și Princiare, pe Ministrul de Război, pe Episcopul din eparhie și pe preotul Garnizoanei. Mai salută: drapelul tuturor corpurilor, corpurile legiuitore, procesiunile religioase și convoiurile funebre.

Ce onoruri dau planctoanele, santinelele și escortele?[\/b]
Soldații de plancton salută când trece un superior pe lângă ei. Cei trimiși la locuința generalilor, sau cu alte servicii ori de câte ori iese sau intră persoana la care sunt trimiși, precum și pe oricare superior care trece pe lângă ei. Soldatul când este de santinelă dă onorul cu arma stând afară pe platforma gheretei. Pentru ofițerii asimilați și gradele inferioare, ia poziția de „drepți[\/b][\/i]”. Escortele nu dau onor, comandantul escortei dă singur onor.

Cum salută un biciclist în marș sau un soldat în trăsură?
Soldatul când merge pe bicicletă nu salută, dar privește pe cel mai mare când trece pe lângă el. Din trăsură salută șezând, însă ia o ținută corectă, fără a sta rezemat, cu picioarele întinse sau în altă poziție necuviincioasă.

Ce onor dă soldatul când aude imnul național?
Soldatul se ridică și stă „drepți”[\/i] până la terminarea imnului.

Ce onor se dă unui ofițer care intră într-o cameră?[\/b]
Când  un ofițer intră într-o cameră, soldații în ținuta zilei se descoperă, iar cei în ținuta de serviciu salută. Când se descopăr gradele inferioare, țin coifura în mâna stângă, fundul în sus, cu unghiile înăuntru, degetul cel mare înafară, brațul întins, cozorocul înainte.                  
Când un ofițer inferior intră în cameră în care se află o trupă cel mai mare în grad sau cel mai vechiu comandă „drepți”[\/i] . Toți se scoală și salută ca mai sus, se întorc spre ofițer și stau în poziție până ce li se comandă „repaus [\/i]sau ședeți[\/i]”, când oamenii se așează în liniște.
Dacă intră un ofițer superior  sau general se comandă „La rând drepți”; [\/i]soldații se aliniează într-o rânduială hotărâtă, potrivit cu locul în care se găsesc. În timpul rugăciunei nu se dau aceste onoruri.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 21:56

[size=12]Concedii, permisie și învoiri.

Ce se întelege prin învoire, permisie sau concediu?
Se întelege prin învoire, permisie și concediu, voia pe care o capătă soldatul ca să lispseacă din cazarmă sau să părăsească garnizoana. Învoirea este până la 24 de ore, permisia de la 24 de ore la 8 zile, iar concediul mai mare de opt zile.
Soldatul cu purtare rea, nu se poate bucura de învoiri, permisii și concedii. Soldatul care a fost pedepsit, nu poate fi învoit în cursul săptămânii în care a primit pedeapsa și nici în duminica  care urmează după săvârșirea pedepsei.

Pedepsele gradelor inferioare.[\/b]

Ce pedepse se pot da soldaților?[\/b]
Pedepsele care se pot da soldaților sunt: oprirea de a ieșii din cazarmă, arestul, închisoarea, carcera și plutonul de corvoadă.

Cum se execută pedepsele?[\/b]
Soldatul pedepsit cu oprirea, nu poate ieși în oraș pentru preumbalare sau alte afaceri ale sale. Cei pedepsiți cu arest, se închid într-o cameră anume hotărâtă , fără a fi scutiți de instrucție, sau alt serviciu. Soldatul pedepsit cu închisoarea, își face pedeapsa în închisoarea Corpului sau a garnizoanei, nu este scos la instrucție sau la serviciu, fără un ordin anume al comandantului de Corp, pierde dreptul la soldă pe zilele de pedeapsă, iar hrana zilnică i se reduce la jumătate. Soldatul pedepsit cu închisoarea execută toate muncile(corvezile).
Soldatul pedepsit cu carcera este închis singur într-o cămăruță strâmtă, fără lumină, la cazarmă sau la închisoarea garnizoanei. El nu este scos la nici un serviciu, sau la instrucție, pierde dreptul la soldă pe zilele de pedeapsă, iar hrana i se reduce la jumătate. Dacă pedeapsa cu carcera ține mai mult de trei zile, pedepsitul este scos după fiecare trei zile din carceră și pus la închisoare pentru 24 de ore, în care timp i se dă și hrana hotărâtă pentru cei pedepsiți cu închisoarea.
Soldatul care continuă a avea rea purtare cu toate pedepsele ce i s-au dat sau s-a făcut de vreo greșeală cel face nevrednic de a sta în rândul soldaților buni, cum este: lipsa repetată la apel, sustragerea de obiecte de la camarazi, este înscris în plutonul de corvoadă.
Soldatul înscris în plutonul de corvoadă este oprit în tot timpul pedepsei în cazarmă și întrebuințat zilnic la toate muncile grele, el nu poate lipsi, afară de caz de boala, de la orele de instruție, el poartă numai ținuta de cazarmă și nu este niciodată întrebuințat în gardă sau într-un serviciu de încredere; la revistele ce au loc în cazarmă, plutonul de corvoadă este așezat la o parte.

Datorii și jocuri de noroc.[\/b]

Se pot împrumuta soldații între ei?[\/b]
Soldații nu se pot împrumuta între ei; cei care se vor împrumuta vor fi pedepsiți.
 
Se pot soldații ajuta între ei?[\/b]
Da. Această este o datorie de bună camaraderie.
       
  Au drept creditorii asupra soldei soldatului?[\/b]
Creditorii n-au nici-un drept asupra soldei soldatului.

Sunt învoite jocurile de noroc?[\/b]
Jocurile de noroc sunt cu totul oprite fie între soldați, fie între soldați și persoane străine armatei.

Certificate de bună purtare și citațiuni prin Ordin de Zi[\/b]

Cine poate dobândi certificate de bună purtare?[\/b]
Soldatul care a servit în armată cu bună purtare și credință, poate dobândi un certificat de bună purtare. Acest certificat servește soldatului ca dovadă de hărnicie, bună purtare și cinste ce a avut în armată. Fără certificat de bună purtare nu se pot căpăta funcțiuni civile. Soldatul care nu poate dobândi certificat de bună purtare, nu e bine văzut nici în satul său, nici de foștii camarazi. Toți se feresc de el neștiind în ce vină a căzut de nu l-a dobândit.

Când se citează un ostaș pe Ordin de Zi?[\/b]
Pentru o purtare vrednică în împrejurări grele: pentru vitejie sau sârguință și mai ales pentru primejduirea vieței în îndeplinirea îndatoririlor și credință deosebită în serviciu, se poate da un ordin de zi, prin care să se arate faptele săvârșite de un soldat și i se eliberează o copie după acel ordin.
Ce răsplate se pot acorda soldaților vrednici, afară de certificatul de bună purtare și citații prin ordin de zi.
Pentru fapte vitejești: decorații și medalii.
Pentru buni trăgători: podoabe purtate pe piept, galoane pe braț, răsplate bănești, concediu.
Pentru apreciatorii de distanțe: semn purtat pe braț.[/size]
urmare==>
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 22:00

Serviciul în Garnizoană[\/b]
Practica și teorie[\/b]

Soldat care-ți sunt datoriile de  santinelă?[\/b]
Datoriile santinelei sunt: să aibă întotdeauna baioneta la armă fără învelitoare la mecanism și fără dop în gura țevei, arma fiind încărcată sau nu, după ordin; să stea în picioare, să nu cânte, să nu fluiere, să nu fumeze, să nu mănânce, să nu bea, să nu vorbească cu oricine ar fi fără trebuință; dacă un superior îl întreabă ceva îi răspunde scurt și deslușit. Santinela nu îngăduie a se face stricăciuni sau murdării, în jurul postului său.

Soldat se poate depărta santinela prea mult de post?[\/b]
Santinela nu se poate depărta  de la post mai mult de 15 metri.

Soldat ce face santinela care se simte bolnavă?[\/b]
Santinela care se simte bolnavă strigă : „Caporal la schimb”

Soldat ce datorii are santinela care păzește o magazie?[\/b]
Santinela care păzește o magazie, nu lasă pe nimeni să se apropie și să intre înăuntru, fără caporalul de gardă.

Soldat ce face santinela când strigă „Cine-i[\/i]”[\/b]
Ori de câte ori o santinelă va striga: „Cine-i[\/i]”, va lua arma la mână până când i se va răspunde.
Soldat ce întelegi prin consemn?
Prin consemn se înteleg toate ordinele scrise sau date prin grai, precum și toate datoriile soldatului ca santinelă.

Soldat ce întelegi prin secret[\/b]?
Prin secret se înțeleg cuvintele sau semnele prin care o santinelă poate recunoaște pe cineva. Secretul prin grai e făcut din două vorbe: parola și răspunsul. Parola de obicei e numele unui domnitor, sau a unui mare român. Răspunsul este numele unui oraș, sat, râu din țările române. Secretul se ține cu sfințenie și nu se spune nimănui; soldatul care destăinuie sau vinde secretul este un trădător.

Soldat, ce faci când fiind santinelă vezi că fuge un arestat de sub paza ta?[\/b]
Strig de trei ori „stai” și dacă nu se oprește încarc arma, dacă nu era încărcată, și trag în el.

Soldat ce faci când auzi în apropiere de post zgomot, sau strigăte de ajutor?[\/b]
Strig prelung :„Gardă[\/i]”.

Soldat ce faci când fiind santinelă sau escortă ești atacat pe neașteptate?[\/b]
Mă apăr cu arma trăgând foc sau împungând cu baioneta.

Soldat ce faci când fiind santinelă auzi la santinelele vecine focuri de armă sau auzi sunând  alarma[\/b]?
Strig prelung: „La arme[\/i]”.
urmare==>
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 22:09


              [size=16]     Regulamentul de Manevră și de Luptă[/size]

[size=12]Practic:[\/b]
a.      Soldatul fără armă.
b.      Soldatul cu armă.
c.      Soldatul în luptă.

Aceste trei puncte se vor executa după ce ne învață „Regulamentul de  menevră și luptă al infanteriei” partea I, capitolul I, II, III.

Teorie.[\/b]
a.      In luptă.[\/b]
Când se zice că un soldat a devenit lupător desăvârșit?[\/b]
1.      Când știe să treacă repede în trăgători la comandă sau la semn.
2.      Când știe să se folosească bine de teren.
3.      Când știe cum să meargă spre ținta ce i s-a dat.
4.      Când știe să descopere țintele în care trebuie să tragă sau pe care trebuie să le supravegheze, sau către care trebuie să se îndrepte.
5.      Când întrebuințează focul cu judecată.
6.      Când știe să se conducă singur, dacă capii săi au căzut în luptă.

Soldat de câte feluri sunt adăposturile?[\/b]
Adăposturile sunt de două feluri: adăposturi care ne feresc numai de vederi și adăposturi care se feresc de vederi și de lovituri.

Care adăposturi ne feresc de vederi?[\/b]
Ne feresc de vederi: culturile înalte, gardurile, ulucele, crângurile, viile, trestiile.

Care adăposturi ne feresc de vederi și de lovituri?[\/b]
Ne feresc de vederi și de lovituri: „sprâncenile” de teren, valurile de pământ de cel puțin 0.75 m grosime, copaci mai groși de 0.50 m, zidurile de piatră de 0.35 m , și cele de cărămidă de cel puțin 0.40 m grosime.

Soldat , în timpul luptei când părăsești un adăpost ?[\/b]
Îl părăsesc de îndată ce mă împiedică să vad bine ținta, ori nu mai pot trage bine în ea.

Soldat, în timpul luptei, cum înaintezi asupra inamicului?[\/b]
În teren acoperit de vederile inamicului, merg în pas de menevră, ținând arma sub braț.          
În teren descoperit și bătut de focul inamicului, merg în pas alergător, sărind cu agerime peste șanțuri, gropi, garduri, ziduri, ținând arma în cumpănire.

Soldat ce se cheamă obiectiv?[\/b]
Obiectiv se cheamă ținta hotărâtă a fi atinsă sau loviă.

Soldat, o țintă se vede întotdeauna la fel?[\/b]
 Nu ; uneori se vede mai mare , alteori mai mică, uneori se vede mai aproape, alteori mai departe.

Când se vede o țintă mai mare?[\/b]
O țintă se vede mai mare: când terenul este șeș întins sau când are pe el: lanuri de grâu, nisipuri, zăpadă, apă, când este văzută peste o vale, când are soarele în spate, când este bine luminată, când este pe un fund(fundal) deschis, pe frig, pe ploaie, pe viscol pe ninsoare, când o vedem de sus în jos.

Când se vede  o țintă mai mică?[\/b]
O țintă se vede mai mică: când soldatul o vede din genunchi sau din culcat, când e în parte acoperită, când terenul este ondulat, acoperit și luminat cu culori diferite, când are pe el păduri, mlaștini, văi împădurite, pe alee sau străzi, pe văi lungi și înguste, când are soarele în față, pe călduri mari, pe ceață, în amurg, pe un timp închis, pe vânt, când o vedem de jos în sus.


Soldat ce se cheamă interval?[\/b]
Intervalul se cheamă golul ce desparte în laturi două trupe sau două grupe de luptători.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 22:11

[size=12]La ce interval trebuie să se găsească trăgătorii pe linia de luptă?[\/b]
De  regulă trebuie să se găsească unul de altul cam la doi pași; acest interval însă se poate mării când focul inamicului este prea omorâtor sau se poate micșora când am întâlnit înaintea noastră adăpost și trebuie să-l ocupăm, sau când ne-am apropiat de vrăjmaș și năvălim asupra-i.

Când un soldat a devenit bun trăgător?[\/b]
Când știe: Să se folosească bine de teren, adăpostindu-se și sprijinindu-si arma.
Să descopere repede ținta.
Să facă față tintei.
Să se opreaască înainte de a trage, iar nu să tragă mergând.
Să încarce repede din orice poziție.
Să aprecieze bine distanțele.
Să așeze înălțătorul.
Să tragă foc numai când își dă seama că va putea lovii ținta.
Să aleagă punctul de ochire după bătaia armei, după starea vremii și după cum ținta stă ori se mișcă.
Să tragă foc când s-a liniștit.
Să nu tragă repede, când nu este nevoie și să caute rezultatul mai mult în destoinicia ochirei  și a tragerii decât în repezicunea focurilor.
Să cunoască sarcina dată grupei sale, sau plutonului sau companiei.
Să fie întotdeauna în legătură cu camarazii săi de grupă, prin vedere sau cel puțin prin auz.
Să-și aleagă singur pozițiunea de tragere, trecând la nevoie puțin mai înainte ori înapoi, la dreapta sau la stânga, fără a ieșii din direcția generală a liniei și fără a stânjenii pe camarazii săi.
Să faca singur sau după ordin un sprijin pentru armă și un adăpost pentru sine.
Să-si cruțe cartușele și să strângă, când poate, cartușele de la cei căzuți sau răniți aproape de el.
Să observe mereu efectul focului inamicului cât și pe al său.
Să stea brav neclintit și liniștit sub focurile inamicului.

Soldat cum înaintezi la asalt?[\/b]
La asalt înaintez în pas de atac, cu baioneta pusă  și cu arma în cumpănire.

Dar când se comandă „Năvăliți ura” [\/i]?[\/b]
Atunci iau arma la mână și în pas alergător mă arunc asupra inamicului strigând neîncetat „ura”
La comanda sau semnalul de „stai[\/i]” , mă opresc și iau arma în poziție de încărcare.

Soldat, ce însușiri trebuie să păstrezi în luptă?[\/b]
În luptă trebuie să păstrez: ardoare, agerime și judecată, chiar după marșuri ostenitoare și lipsuri de tot felul , trebuie să fiu în stare a înfrunta în orice moment fiorii luptei.

Soldat trebuie să ai încredere în capii tăi?[\/b]
Da, trebuie să am încredere în capii mei, să ma supun lor și să-i urmez pretutindeni. Onoarea disciplina și jertfa trebuie să-mi călăuzească orice pas, orice mișcare în timpul luptei.

Soldat este bine să dai înapoi în fața inamicului?[\/b]
NU este bine, ci trebuie să merg mereu înainte până ce inamicul va fi respins, ori să lupt până la moarte pe locul unde mi s-a ordonat, alături de camarazii mei, în jurul capilor mei, sub steagul regimentului meu.

Soldat ce trebuie să faci când ai ispravit cartușele și ești înconjurat de inamic?[\/b]
Când am ispravit cartușele și sunt înconjurat de inamic nu trebuie sa-mi pierd curajul și capul, ci mă lupt cu baioneta.
Soldat ai voie în timpul luptei să părăsești trupa?
În timpul luptei nu trebuie să părăsesc sub nici un cuvânt trupa din care fac parte. Soldatul care fără a fi rănit, rămâne înapoia camarazilor săi de luptă, care fără a fi primit ordin, ridică răniții, sau care părăsește câmpul de bătae sub orice motiv, acela este un soldat nevrednic și un râu român.

urmare==>[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 22:12

[size=12]b.      Operațiuni de noapte.[\/b]

Soldat cum mergi pe un drum în timpul nopților luminoase?[\/b]
Merg pe marginea drumului, sau pe șanțul șoselei. Când pe marginea drumului sunt copaci sau semănături înalte, merg în partea umbrei, pentru a nu fi văzut.

Soldat cum mergi noaptea peste câmp?[\/b]
Merg pe sub creștete, iar nu pe creștete. Baioneta n-o pun la armă dacât când este întuneric, sau în clipa luptei.

Soldat cum mergi noaptea pe drum fără a fi auzit?[\/b]
Mă feresc de a umbla pe șosele împietruite și înfășor cu pânză părțile metalice ale echipamentului ca: teaca, baioneta, gamela, ca să nu sune când se lovesc una de alta.

Dar pe câmp?[\/b]
Mă feresc de a străbate semănături uscate, porumburi, lanuri de grâu, al căror fâșâit, se poate auzii de departe.

Soldat este folositor a trage foc în timpul  nopții?[\/b]
Nu este folositor, ci dinpotrivă primejdios, noaptea trag foc numai când trebuie să-mi apăr viața, sau să dau de veste camarazilor ca să se păzească.

Soldat , ce faci când în întuneric vezi că deodată se luminează tare locul unde te găsești?[\/b]
Mă culc îndată la pământ și stau nemișcat.

Dar dacă trebuie să străbați o bucată de teren luminată?[\/b]
O străbat în pas alergător, dacă nu găsesc un alt loc întunecos, pe unde să mă strecor.

Soldat ce faci pentru a auzii bine în timpul nopții?.[\/b]
Pun urechea la pământ, după ce mai întâi m-am depărtat de camarazii mei, și caut să nu mă opresc sub vreun copac, lângă vreo fabrică, moară râu, linie telegrafică. iar de mă aflu pe un drum  împietrit, mă așez pe șanțul drumului.

Soldat cum te servești de armă noaptea?[\/b]
Nu trag foc decât la o distanță mai mică de 100 m și ochesc jos, când ajung la inamic pun baioneta la armă și mă reped la atac pe neaștepate.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Următorul

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron