Cartea Soldatului de infanterie 1911

Documentation – regulations, books, magazines, articles

Re: Cartea Soldatului de infanterie 1911

Mesajde mirel » Joi, 25 Dec 2008 23:03

[size=12][size=14]Întreținerea și curățenia armei
Practic
Păstrarea armei[\/b].[/size]

Soldat , arată cum se așează armele la rastel pentru a fi bine păstrate?[\/b]
Soldatul ia arma sa, o unge în interiorul țevii cu vaselină, îi pune apărătorul de țel(!) în gură, apoi o așează bine la rastel, fără baionetă, cu închizătorul dezarmat și piedica dată la dreapta, înălțătorul culcat și alunecătorul înălțătorului așezat bine la distanța de 300 metri, pentru a se înlătura slăbirea arcului alunecătorului.

Soldat arată cum se face curățirea zilnică a armei?[\/b]
Pe timp uscat. Soldatul șterge arma de praf și de murdărie cu o cărpă  curată, apoi unge cât se poate de subțire părțile metalice, cu o cârpă muiată în vaselină.
Pe timp ploios, soldatul curăță arma ca mai sus cu deosebirea că șterge foarte bine de ploaie sau umezeală toate părțile metalice mai ales pe la încheieturi și garnituri(brețări, tapla, patul). După ce aceste piese s-au uscat  prin ștergere, soldatul le unge ușor cu vaselină.

Soldat ce reguli trebuie să mai păstrezi pentru curățirea armei?[\/b]
a.      Părțile brunate să le șterg scuturând praful și murdăria de pe ele cu o cârpă, fără a le freca.
b.      Să nu suflu cu gura murdăriile de pe armă și cu atât mai mult înăuntrul țevei, căci acest mijloc dă naștere la formarea ruginei.
c.      Dacă  este dusă  de la răceală într-o cameră caldă, să nu iau apărătorul de la gura țevei și să nu deschid camera, până ce nu abureala de pe părțile metalice, n-a dispărut cu desăvărșire.

Soldat, cum se înlătură rugina de pe piese?[\/b]
Locurile ruginite de curând de pe piese la șterg mai întâi cu o cârpă uscată, apoi le ung cu vaselină și le șterg din nou, repet această operațiune până ce rugina a dispărut și se mai vede numai partea neagră de sub aceasta.
Când rugina este mai veche, pun pe partea ruginită o cârpă muiată în petrol(gaz) până când văd că rugina s-a înmuiat.


Întreținerea armei[\/b]

Poate soldatul să desfacă și să închee arma?[\/b]
Soldatul n-are voie să desfacă  și să încheie singur arma. Când face acest lucru trebuie să anunțe pe capul de grupă, spre a sta lângă el.
Este bine ca soldatul să curețe arma prea des?
Nu este bine ca soldatul să curețe prea des arma, căci frecând-o prea mult o debrunează pe dinafară , iar ghinturile din-ăuntru se tocesc și atunci arma nu mai bate nici drept nici departe.

Soldat ce material se întrebuințează la curățitul armei?[\/b]
La curățitul armei se întrebuințează materialul următor:
Unsori: vaselină galbenă, ulei de in fiert, petrol și ceară amestecată cu grăsime de porc.
Unelte ajutătoare: călușul de fixare al armei, varga de alamă, cilindrul conductor al vargei, sfoara curățătoare( numai în campanie), fusul de lemn, pana de lemn, perie de păr de porc, câlți de iută.

Această lucrare cuprinde și referiri la practicile religioase astfel:
Rugăciuni: Cea de  dimineată( Împărate ceresc), cea de seară ( Toată nădejdia mea spre Tine o pun Maica lui D-zeu); Tatăl nostru; înainte de masă (Mâncavor săracii); după masă(Mulțumim Ție  Christoase); Rugăciunea Regimentului (către patronul Regimentului).
Pilde și morale cu istorisiri din viața soldatului privitoare la: buna putare, curățenie sufleteasă, silință, datorie față de aproapele; milă pentru cei lipsiți, milă pentru animale. Toate acestea trebuiau  să fie istorisite de către instructor și apoi de soldați în graiul popular. Pildele didactice trebuiau să fie alese din cărțile didactice ale celor patru clase primare și din manuale militare.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Anterior

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron