Uniformele Granicerilor Romani

Uniforms, Equipment, Accessories, Decorations

Uniformele Granicerilor Romani

Mesajde stoica » Joi, 26 Iul 2012 11:47

Pe forumul 6 Dorobanti au fost puse intrebari legate de coifurile granierilor romani din perioada interbelica.
Voi da cateva informatii, avand in vedere ca subiectul este interesant, cu atat mai mult cu cat Asociatia Traditia Militara cultiva traditiile Regimentului 1 Graniceri Garda.

        Imagine

Granicerii purtau coif negru, cu tui, cu cifrul Regelui Carol I. (acelasi model purtat de catre handarmi inca din anul 1868 – Inalt Decret 1188 / 22jul1868) incepand din anul 1912 (Inalt Decret 3510 / 19jul1912), confirmat prin Regulamentul Granicerilor (Inalt Decret 1455 / 25mai 1915). Aici se facea distinctia, intre ofiteri si trupa, prin aceea ca doar ofiterii purtau subbarbie cu solzi metalici, trupa avand subbarbia simpla din piele neagra. In imaginea de mai sus, din albumul Uniformele Armatei Romane 1830 - 1930, se observa cateva uniforme de graniceri din 1912.

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine  

Portul acestui coif a fost suspendat la graniceri prin Raportul Corpului Grănicerilor către Ministerul de Război din 3 octombrie 1915:
„Am onoarea a reveni la Raportul nostru no. 4309 din 17 septembrie a.c la care am revenit cu cel no. 5139din 22 octombrie rugându-vă a binevoi a aproba:
Trupa atât în ținută de ceremonie și în cea de serviciu șă poarte în mod provizor capel, iar restul ținutei rămâne cel prevăzut de regulamentul uniformelor... Ofițerii vor purta chipiu cu pampon iar sfera de sus va fi verde. Ofițerii superiori vor purta pampon cu sfere tricolore. Acestea pentru motivul că în prezent procurarea coifurilor prescrise de regulamentul grănicerilor a devenit imposibilă.” ...

        Imagine

Totusi, motivul acestei decizii fiind doar carenta de material, nu s-a interzis portul coifului la trupele care nu aveau stocul descompletat. Exista si o fotografie datata 1917 (vezi imaginea), in care se observa graniceri romani cu coif cu tui.

Coiful negru cu tui s-a reintrodus prin regulamentul din anul 1921, dar cifrul (monograma) Regelui Ferdinand I., sub care se afla o esarfa, tot din metal ambutisat, cu deviza „Nimic fara Dumnezeu” a fost rezervat doar jandarmilor, granicerii conservand cifrul (monograma) Regelui Carol I. Acest model a ramas in uz pana in anul 1934 (vezi foto din Romania Ilustrata anul 1933).

   Imagine

La Regimentul 1 Graniceri Garda, din Bucuresti, cifra (monograma) speciala, segmentata, a Regelui Carol II., fusese introdusa prin Decret Regal 333 / 05 feb 1932 (vezi mai jos, monograma din dreapta sus a primei planse nr.67) – nu am gasit imagini la care aceasta cifra sa fi fost montata la coif.
Regulamentul asupra Descrierii Uniformelor Armatei de Uscat (Inalt Decret 1984 / 04apr1934) prevedea introducerea la graniceri a coifului verde, cu acvila si cu cifrul Regelui Carol II. Trupa avea subbarbia din piele neagra, spre diferenta de ofiteri, care auveau subbarbie cu solzi metalici nichelati.

Imagine   Imagine   Imagine  
Imagine   Imagine   Imagine   Imagine   Imagine   Imagine   Imagine

                                                                                                                                                                       [i]continuare >>[\/i]
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Uniformele Granicerilor Romani

Mesajde stoica » Joi, 26 Iul 2012 11:51

>> continuare:

Desi Regele Carol II. era Comandant Onorific si Proprietar al unitatii, el pare sa nu fi purtat cifra regala speciala la coif, ci tot monograma clasica, rotunda, inscrisa in cerc. La Muzeul Militar National este expusa uniforma ce apartinuse suveranului, cu un coif cu cifra speciala. Este posibil sa fie o eroare, sau ca Majestatea Sa sa nu il fi purtat, pt ca nu am gasit fotografii care sa ateste acest lucru – exista nenumarate fotografii in care poarta cifra clasica la coif, chiar si cu ocazia jubileul Regimentului 1 Graniceri Garda din anul 1938 (vezi foto, mai jos). Se observa diferenta de monograme la coif intre cele ale ofiterilor regimentului si cea a regelui.

Imagine   Imagine   Imagine

Acest coif a fost desfiintat prin Ordinul General nr.7 al Ministerului Apararii Nationale, dat de catre, pe atunci, Generalul Antonescu, in 04 aprilie 1941, dar, se pare, a fost reinfiintat printr-un Ordin Circular al Ministerului Apararii Nationale de la inceputul anului 1945.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Uniformele Granicerilor Romani

Mesajde ionionescu » Joi, 26 Iul 2012 16:51

@Stoica, vă mulțumesc pentru informațiile foarte prețioase!, le voi transmite pe forum-ul rusesc. :)
ionionescu
 
Mesaje: 69
Membru din: Mar, 24 Aug 2010 19:40


Înapoi la Uniforme / Echipament / Accesorii / Decoratii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron