Daca tot acoperim armatele care au luptat in razboaiele Napoleoniene, ma gandeam ca ar prezenta utilitate si un topic unde sa putem ilustra armele cu care luptau acele armate. Am mentionat in mai multe randuri muscheta Charleville 1777, insa avem ce discuta si pe subiectul armelor albe utilizate.
Voi incepe cu o arma alba britanica care a facut ravagii atat in razboaiele revolutionare cat si in cele Napoleoniene, si anume sabia de cavalerie grea model 1796.
Sabia de cavalerie grea md. 1796 era inspirata din sabia austriaca de cavalerie grea md. 1769, in acord cu specificul epocii de a inarma unitatile de cavalerie grea cu sabii drepte in vreme ce cavaleria usoara era inarmata cu sabii incovoiate.
Cat vine vorba despre specificatii tehnice, sabia avea o lama de 890 mm, cu un singur tais. Teaca era de fier iar garda sabiei a devenit faimoasa in epoca, sau, mai bine zis, notorie, pentru faptul ca soldatii aveau tendinta in lupta de a o folosi sa loveasca dusmanul atunci cand era aproape, greutatea sabiei pretandu-se in mod eficient la uzul ei pe post de 'bata'. Multi observatori din epoca au observat faptul ca cei ce foloseau acest model de sabie nu o foloseau cu mare finete, ea fiind o arma grea facuta pentru soldati robusti care sa o poata folosi in mod lesnicios. De multe ori era folosita pentru a lovi inamicul in mod brutal, o lovitura fiind, de obicei, de ajuns pentru a scoate un inamic din lupta.
Un exemplu in acest sens este oferit de isprava Sergentului Charles Ewart din Regimentul 2 Dragoni (faimosii Scots Greys) care a capturat acvila Regimentului 45 de Linie la batalia de la Waterloo. Sergentul Ewart descrie cum, in succesiune rapida, a doborat nu mai putin de 3 adversari folosind miscari simple si brutale ale sabiei sale md. 1796. Parafrazez:
"In timpul sarjei am luat acvila de la inamic. Am luptat din greu cu el pentru ea. El a incercat sa ma injunghie sub brau, insa eu am reusit sa-i intorc lovitura si sa-l tai prin cap, cu o lovitura in jos. M-a atacat apoi un lancier; i-am aruncat lancea in dreapta si apoi l-am taiat prin barbie, pana in dinti. Un soldat pedestru a tras apoi in mine si m-a atacat cu baioneta, pe care am avut norocul s-o parez. L-am taiat si pe el prin cap, astfel sfarsindu-se concursul pentru acvila."
Descrierea este franca iar puterea acestei arme este usor de observat.
Acum imagini cu sabia md. 1796.
Si un tablou cu sarja regimentului nr. 2 Dragoni in care Sergentul Ewart a capturat acvila.
Mai multe imagini cu aceasta sabie gasiti pe site-ul:
http://www.swordsandpistols.co.uk/swords_gallery/