Marsul Donului, Debrecen (HU), 22-26jan20

Military History Events

Marsul Donului, Debrecen (HU), 22-26jan20

Mesajde eugeniu.burcea » Joi, 13 Feb 2020 21:27

Asociaţia Tradiţia Militară (ATM) a răspuns invitaţiei din partea Organizaţiei Rezerviştilor Maghiari MATASZ de a participa la a XX-a ediție a marşului comemorativ al Bătăliei din Cotul Donului în zona Debreţin, între 22-26ian20.
Din cauza suprapunerii evenimentului cu sărbătoarea Zilei Unirii Principatelor, ATM a fost reprezentată de către un singur membru, care s-a deplasat prin mijloace proprii la Debrețin în ziua de 22ian20, unde a petrecut noaptea în Școala Militara Kratochvyl Karoly. Această instituţie a fost principalul organizator al manifestării. Reconstituitorul român a fost echipat într-o uniformă istorică românească de Vânători de Munte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial - poate fi identificat în fotografii dupa bereta de VM, casca model olandez şi tresa de pe epolet.
Din partea maghiară au participat detaşamente de reconstituitori, în uniforme ale armatei maghiare din ultima conflagraţie mondială, elevi şi cadeţi de la diferite şcoli militare, un grup de ofiţeri - cadre didactice în învăţământul maghiar, sub comanda generalului maghiar Peter Lippai. Toţi erau foarte bine instruiţi, purtau armament modern şi nu aveau voie să se despartă de el nici când mergeau la masă sau la baie. Purtau plăcuţele de identificare la gleznă, ca în luptă.
În zilele de 23-25ian20 s-a dat deşteptarea la ora 0600 şi s-a pornit în marşuri lungi şi rapide, pe alocuri prin nea sau noroi, pe trasee ce au inclus localităţile Hajdúböszörmény • Hajdúdorog • Hajdúhadház • Hajdúnánás. S-a mers cu o viteză de 4-5 km/h şi s-au parcurs în total circa 70 km. Încălţămintea militară s-a uzat şi s-a deteriorat, iar picioarele absolut tuturor participanţilor au avut de suferit, câțiva dintre ei, necesitând intervenţia personalului militar medical din ambulanţă.
Pe parcurs s-au făcut opriri la monumentele şi cimitirele eroilor căzuţi la datorie şi s-au organizat ample ceremonii de comemorare. De menţionat ca mulţi dintre cei căzuţi în uniformă maghiară între anii 1941-1944 erau români din nordul Transilvaniei. La Hajdúböszörmény, ATM a avut onoarea de a aprinde o lumânare la monumentul / cimitirul militar al eroilor români. Camarazii maghiari au depus o coroană de flori la monumentul românesc și au tras o salvă de onoare în memoria soldaților români.
În două locaţii au fost programate lecţii interactive de istorie pt public, susţinute de către reconstituitori. Marşul a fost foarte bine organizat, sprijinul armatei, al autorităţilor centrale şi locale şi al mass-media maghiare pentru activităţile de reconstituire şi comemorare fiind foarte impresionante.
Atât pentru participarea de anul acesta cât și pentru cea din anii precedenți, aceasta fiind a 9-a participare a ATM la marșul Donului în Ungaria și a 5-a în zona Debrețin, Asociației i-a fost înmânată medalia Kratochvyl Karoly de către școala militară omonimă. După suferinţele suportate în comun, cu demnitate, pe parcursul acestui marş greu, s-au legat sentimente sincere de respect şi camaraderie între participanţii români şi maghiari.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Marsul Donului, Debrecen (HU), 22-26jan20

Mesajde eugeniu.burcea » Joi, 13 Feb 2020 21:43

Poze de pe timpul desfasurarii marsului :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron