Monument 1rm Cosna - 05oct19

Military History Events

Monument 1rm Cosna - 05oct19

Mesajde eugeniu.burcea » Vin, 01 Noi 2019 07:50

Asociația Tradiția Militară (ATM) a avut onoarea să participe la inaugurarea monumentului de pe dealul Coșna (jud.Bacău), ridicat în memoria luptelor crâncene din anul 1917, unde a fost rănit și viitorul Feldmarschall Erwin Rommel, soldate cu victoria românilor.
Ansamblul monumental constă în două cruci: prima este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională (cu militari din 18 regimente), iar cea de-a două cruce pentru locotenentul erou francez Paul Édouard Berge”, care a căzut în această bătălie. De asemenea, a fost restaurată, din materiale durabile, o tranșee originală.
Invitația a fost lansată de către inițiatorii și realizatorii proiectului, ing. Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei” și Ion Luncanu – președintele Asociației „Regimentul 15 Infanterie”.
Manifestarea a avut loc în prezența a numeroase personalități, precum atașatul militar al Franței la București, două nepoate ale eroului francez lt. Paul Édouard Berge, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna, Françoise și Genèvieve, primarul Victoria Iulișca, președintele Consiliului Județean – Sorin Brașoveanu, comandantul Garnizoanei Bacău – comandorul Leonard Baraboi, Şeful Direcției Instrucție și Doctrină a Statului Major al Apărării - General de Brigadă Dragoș-Dumitru Iacob, șefi de unități militare din Bacău, Iași și Miercurea Ciuc, Florin Roman – directorul adjunct al Oficiului Național Cultul Eroilor și directorul Muzeului Militar din Iași – col. (r) Dan Prisăcaru, . A fost reprezentată, istoricul prof.univ.dr.Petre Otu (președintele Comisiei Române de Istorie Militară, director adjunt ISPAIM), și alții
La ceremonialul militar și religios au participat, alături de reconstituitorii de la Asociația Tradiția Militară (ATM) și Asociația Deutsches Freikorps (ADF), militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași și ai Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș” din Fălticeni – ultimii echipați în ținute menite a evoca pe cele de acum un secol.
Cei 8 reconstituitori de la ATM ce au făcut parte din dispozitivul gărzii de onoare, au cântat și cu voce imnurile României și Franței, intonate de către fanfară.
A fost dezvelit ansamblul monumental și a fost sfințit de către un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici. Au fost rostite alocuțiuni de către personalitățile prezente, iar apoi, în timp ce evocatorii istoriei militare de la ATM prezentau Onorul Funerar, au fost depuse coroane de flori.
După defilarea, pe teren accidentat, a gărzii de onoare, din care a făcut parte și detașamentul ATM, a urmat o demonstrație de reconstituire istorico-militară și reconstituirea unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizate de către ATM și ADF.
Organizatorii, oaspeții și publicul au fost entuziasmați de prestația ATM și au răsplătit cu vii aplauze și felicitări eforturile reconstituitorilor.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 589
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Monument 1rm Cosna - 05oct19

Mesajde eugeniu.burcea » Vin, 01 Noi 2019 21:05

Pozele luate cu ocazia inaugurarii monumentului de pe Dealul Cosna :

Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 589
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron