Festival "Dapyx 3"Medgidia,02-05mai19

Military History Events

Festival "Dapyx 3"Medgidia,02-05mai19

Mesajde eugeniu.burcea » Vin, 13 Sep 2019 05:11

Asociaţia Tradiţia Militară (ATM) a participat la cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Jocuri şi Reconstituiri Istorice – Dapyx, organizat de către Primăria Medgidia. Festivalul s-a desfăşurat pe durata a patru zile, în perioada 02 – 05 mai 2019, între orele 10.00 – 24.00, în complexul stadionului Iftimie Ilisei din Medgidia. Evenimentul este cel mai mare de acest fel din Europa de Est şi este unic prin abordarea concomitentă a trei perioade istorice: Antichitate, Evul Mediu şi Epoca Modernă. Au participat circa 300 de membri ai unor asociaţii de reconstituire istorică, care abordează epocile menţionate. Aceste asociaţii şi-au amplasat taberele proprii de jur împrejurul stadionului, au desfăşurat activităţi specifice pentru public, atât în tabăra proprie cât şi în arenă, după un program bine stabilit. Finalul fiecărei seri a fost atribuit artiştilor cu o serie de megaconcerte susţinute de cele mai renumite trupe de muzică uşoară.
Din partea ATM au participat 15 membri echipaţi în uniforme militare din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pentru a marca implinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor. Ei au întruchipat soldaţii din armele infanterie, grăniceri, vânători, şi artilerie.
Festivalul de reconstituiri istorice, desfăşurat sub deviza “Eroii nu mor niciodată la Medgidia”, şi-a luat startul cu o mare paradă cu torţe desfăşurată pe arterele principale ale oraşului, sub privirile admirative ale publicului – mulţi spectatori venind de departe, pentru a asista la ineditul spectacol.
În următoarele zile, ATM şi-a desfăşurat activitatea în tabăra amplasată la intrarea pe cel mai mare platou în perimetrul stadionului. În tabără s-au organizat activităţi între orele 10.00 – 21.00, care au cuprins antrenamente, instrucţie, demonstraţii, program interactiv cu publicul, expoziţie de planşe cu imagini din perioada domniei lui Alexandru Ioan I. La cererea publicului s-au făcut numeroase poze cu “exponatele” vii.
ATM a evoluat în arenă în ultima zi a festivalului cu un program caracteristic şi cuprinzător: prezentarea drapelului, a uniformelor, a armelor şi decoraţiilor, demonstraţie de mânuire a armelor dupa cele 2 regulamente diferite din epocă, ceremonia de depunere a jurământului militar, rugăciunea din manualul Şcoalei Regimentale din anul 1860, scrima cu arma, mânuiri de îndemânare şi încarcarea in 12 timpi a armelor de epoca. În plus, un membru ATM a prezentat un exerciţiu de mânuire a săbiilor. Prin spectaculozitatea şi dificultatea sa, acest exerciţiu s-a bucurat de un mare succes şi a fost aplaudat intens.
Ieşirea triumfală din arenă s-a făcut printr-o paradă, în aplauzele sepctatorilor. ATM s-a distins prin nivelul ridicat de instrucţie, prin disciplină şi pricepere, prin complexitatea şi dinamismul programului prezentat, prin varietatea şi corectitudinea ţinutelor şi echipamentului, Publicul a fost încântat şi a recompensat pe soldaţii din istorie cu vii aplauze.
Evocatorii eroilor de acum 160 de ani s-au întors în garnizoanele de reşedinţă cu sentimentul de a fi contribuit substanţial la succesul festivalului.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 600
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Festival "Dapyx 3"Medgidia,02-05mai19

Mesajde eugeniu.burcea » Vin, 13 Sep 2019 19:43

Imagini de la Festivalul de Jocuri si Reconstituiri Istorice Medgidia :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 600
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron