de Emil_Doctorul » Mie, 05 Ian 2011 13:12
D-le Ionescu, de data aceasta mi-ati dat o provocare dar mi-a facut placere.
Sa o luam in ordinea prezentata de dvs.:
1. Trupete de aviatie, nu-mi pot da seama daca este caporal sau sergent, din cauza rezolutiei slabe a pozei veston model 1931.
2. Adjutant aviator stagiar, conform gl. av. Ion Dobran, grad echivalent cu sergent, aviator navigan, manta model 1931.
3. Adjutant aviator stagiar, in veston md. 1931.
4. Grad neidentificabil, cu manta de piele, ofiter inferior sau adjutant aviator.
5. Ofiter inferior, prin lipsa epoletilor, grad neidentificabil.
6. Aceeasi situatie.
7. Capitan de aviatie, specialitate neidentificabila prin lipsa petlitelor.
8. Subofiter aviator navigant, se vede insemnul pe maneca, probabil sergent major, neidentificabil.
9. Adjutant aviator stagiar.
10. Sergent major navigant.
11. Grad neidentificabil, manta de piele model 1931, ofiter inferior sau adjutant.
Adjutantii aviatori au fost o categorie speciala de subofiteri de aviatie, creata in 1940 in care au fost incadrati toti subofiterii sau maistrii piloti si naviganti. Totusi au existat cazuri in care subofiteri nepiloti dar deveniti naviganti ulterior sa isi pastreze gradul ca in armata terestra, vezi cazul de fata. Gradele erau urmatoarele: adjutant stagiar aviator - sergent, adjutant aviator - sergent major, adjutant major aviator - plutonier, adjutant sef aviator - plutonier-major. Indicarea gradelor se facea prin aripi cu zbor deschis pe epoleti, de la 1 la 4. Ofiterii de echipaj erau grade speciale ce se acordau fie adjutantilor fie pilotilor civili care nu aveau pregatirea necesara pentru a accede la gradele ofiteresti desi acestea erau echivalente, astfel ofiterul de echipaj clasa a III-a cu sublocotenent aviator, ofiterul de echipaj cl. a II-a cu lt. av. si of. echip. I cu cpt. av. Cazul cel mai clasic este al Marianei Dragescu, pilot in Escadrila Alba ce a fost of. echip. cl. III. In ceea ce priveste reprezentarea acestor grade inca nu am o confirmare oficiala dar din ce am observat pe uniforma susnumitei femei pilot si in alt caz ofiterii de echipaj purtau pe umeri in loc de epoleti un fel de pagonci, o tresa lata dispusa longitudinal la capatul umarului. Pentru clasa II si I se adaugau pe maneca la manseta una si respectiv 2 trese scurte fara romb. Dar aceastea momentan sunt ipoteze facute prin observare si rog a fi luate ca atare.