Operatiunea Erwin Rommel - Cosna 1rm 21aug20

Military History Events

Operatiunea Erwin Rommel - Cosna 1rm 21aug20

Mesajde eugeniu.burcea » Mie, 14 Oct 2020 19:04

Asociația Tradiția Militară (ATM) a avut onoarea să participe in data de 21 august 2020 la comemorarea luptelor crâncene din anul 1917 de pe dealul Coșna (jud.Bacău), soldate cu victoria românilor, unde a fost rănit și viitorul Feldmarschall Erwin Rommel.
Ceremonia a avut loc în fața ansamblului monumental, ce constă în două cruci: prima este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională (cu militari din 18 regimente), iar cea de-a două cruce pentru locotenentul erou francez Paul Édouard Berge”, care a căzut în această bătălie. De asemenea, aici exista o tranșee originală restaurată.
Invitația a fost lansată de către Primăria Pârgărești, împreună cu ing. Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei”, Col.(r) Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar din Iași și Ion Luncanu – președintele Asociației „Regimentul 15 Infanterie”.
Manifestarea a avut loc în prezența a numeroase personalități, precum atașatul militar al Franței la București, a doamnei Françoise Drausin - nepoata eroului francez lt. Paul Édouard Berge, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna, primarul Victoria Iulișca, Gabriel Sorin Ailenei - prefectul județului Bacău, General de Flortilă Aeriană Valerică Vrăjescu - locțiitorul comandantului la Comandamentul Forțelor Întrunite, General de Flotilă Aeriană Leonard-Gabriel Baraboi - Comandantul Bazei 95 Aeriene ,,Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”, șefi de unități militare din Bacău, Iași și Miercurea Ciuc și alții
La ceremonialul militar și religios au participat, alături de reconstituitorii de la Asociația Tradiția Militară (ATM) și Asociația Deutsches Freikorps (ADF), militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași și ai Bazei 95 Aeriene Bacau “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”.
Cei 10 reconstituitori de la ATM ce au făcut parte din dispozitivul gărzii de onoare, au cântat și cu voce imnurile României și Franței, intonate de către fanfară.
Serviciul religios a fost făcut de către un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici. Au fost rostite alocuțiuni de către personalitățile prezente, iar apoi, în timp ce evocatorii istoriei militare de la ATM prezentau Onorul Funerar, au fost depuse coroane de flori.
După defilarea, pe teren accidentat, a gărzii de onoare, din care a făcut parte și detașamentul ATM, a urmat o demonstrație de reconstituire istorico-militară și reconstituirea unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizate de către ATM și ADF.
Atașatul Militar francez, primarul și nepoata eroului francez s-au fotografiat cu soldații veniți din istorie.
La final, custozii tradițiilor militare de la ATM au executat un marș până la monumentul ridicat în locul în care a căzut pentru patrie eroul Caporal Grănicer Constantin Mușat. În onoarea sa și a camarazilor săi, 3 membri ai detașamentul ATM au fost echipați în ținuta de ceremonie a Grănicerilor, model 1912.
Organizatorii, oaspeții și publicul au fost entuziasmați de prestația ATM și au răsplătit cu vii aplauze și felicitări buna prestație a reconstituitorilor.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 656
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Operatiunea Erwin Rommel - Cosna 1rm 21aug20

Mesajde eugeniu.burcea » Mie, 14 Oct 2020 20:07

Prima parte a pozelor :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 656
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron