100 ani Elib.Budapestei-Arc Triumf,04aug19

Military History Events

100 ani Elib.Budapestei-Arc Triumf,04aug19

Mesajde eugeniu.burcea » Dum, 22 Sep 2019 20:49

Asociația Tradiția Militară (ATM) a evocat victoria armatei române de acum un secol în campania din 1918 – 1919, prin care aceasta a asigurat și consfințit Unitatea Națională, decisă în mod democratic la 1 decembrie 1918.
Evenimentul s-a desfășurat la Arcul de Triumf din București în ziua de 4 august 2019 – a reprezentat una dintre etapele marșului intitulat “100 de Ani de la Eliberarea Budapestei”, ce a fost organizat de către Asociația “Calea Neamului”, alături de “Frăția Ortodoxă St.Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință”, pe traseul Piața Chalres de Gaulle > Arcul de Triumf > Piața Victoriei.
Detașamentul ATM a fost echipat precum eroii de acum un secol, care au ajuns la Budapesta: vânători de munte cu pălării tip Alpini și cu harnașament textil britanic, infanteriști cu căști mod. Adrian. Aceștia au constituit Garda Arcului de Triumf, unde au așteptat coloana de manifestanți, și unde au rămas de veghe după ce lungul șir de patrioți români s-a îndreptat spre Piața Victoriei. Reconstituitorii ATM au dat onorul veteranului de război General de Flotilă Aeriană (rtr) Radu Theodoru, care, impresionat de ținuta custozilor tradițiilor militare de la ATM, a ținut să salute în parte pe fiecare.
După intonarea Imnului Național, a avut loc un serviciu religios de comemorare a eroilor căzuți la datorie, au fost depuse coroane de flori în timp ce răsuna Imnul Eroilor. Au fost rostite discursuri înflăcărate, care au evocat rolul salvator pentru Europa al înfrângerii comunismului în această parte a continentului, a stopării extinderii sale prin joncțiunea între armatele bolșevice ale mai multor state. Apoi, ansamblurile artistice participante au prezentat un frumos spectacol muzical, cu tematică patriotică.
ATM a executat cu rigoare și precizie o demonstrație de istorie militară, ce a cuprins mânuiri de armă, un exercițiu de scrimă cu arma și două ceremonialuri militare: Depunerea Jurământului Militar către Regele Ferdinand I. și Rugăciunea dinaintea bătăliei, inspirată din Manualul de Înarmare Sufletească a Ostașului Român.
Comandantul detașamentului ATM a cerut ca fiecare dintre cei prezenți să rostească aceste legăminte împreună cu militarii veniți din istorie, în numele propriilor înaintași care au participat sau au sprijinit campania de acum 100 de ani.
În Piața Arcului de Triumf au răsunat din sute de voci cuvintele prin care bunicii și străbunicii noștri și-au oferit viața pe altarul Patriei. Pentru câteva minute au prins din nou viață eroii care au făurit România Întregită.
Sufletele celor prezenți au vibrat cu putere. Rămâne să merităm cu toții sacrificiile generațiilor trecute, prin efort zilnic, prin afirmarea decentă, dar permanentă a identității noastre naționale, prin respect și empatie pentru etniile conlocuitoare, prin evitarea extinderii culpei pentru erorile câtorva asupra unor întregi comunități, precum și a celor ale generațiilor trecute asupra generațiilor prezente și viitoare. Viitorul va depinde de forța, înțelepciunea și tactul românilor.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: 100 ani Elib.Budapestei-Arc Triumf,04aug19

Mesajde eugeniu.burcea » Lun, 23 Sep 2019 06:41

Poze de la manifestare :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron