Centenar Eliberare Oradea 16-20apr19

Military History Events

Centenar Eliberare Oradea 16-20apr19

Mesajde eugeniu.burcea » Vin, 24 Mai 2019 18:18

Asociaţia Tradiţia Militară (ATM) a participat cu mare bucurie la Centenarul intrării Armatei Române în Bihor, la invitaţia domnului Dan Poinar, în numele ANCERM - filiala Bihor.
ATM s-a deplasat în judeţul Bihor cu 11 oameni echipaţi în diferite uniforme ale înaintaşilor noştri, pentru a marca momente semnificative ale evenimentelor de acum 100 de ani, în 19 şi 20 aprilie, exact pe traseul parcurs atunci de către trupele române. Echipamentul membrilor ATM a fost de Vânători de Munte, de Grăniceri, de Vânători, de Infanterie. În spatele drapelului ATM, decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării şi cu Medalia Regală pentru loialitate, s-au mai aliniat membrii ai altor asociaţii de reconstituire, precum ATO, DS şi CIM, dar şi câte un pluton de la Şcoala Poliţiei de Frontieră şi al Şcolii de Jandarmi, echipaţi în ţinute de epocă.
În 19 aprilie 2019 Garda de reconstituitori a întâmpinat pe Prefectul şi pe Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor la Piatra Craiului, unde Comandantul ATM a dat onorul personalităţilor, iar acestea au trecut în revistă garda de onoare. S-a intonat imnul naţional, iar reprezentantul ANCERM a înmânat reprezentanţilor autorităţilor locale copii ale unor documente de epocă şi medalii aniversare.
Au urmat ceremonii ample la Borod, Aleşd şi Tileagd. Aici venise pirmarul maghiar al Oradiei în 19 aprilie 1919, pentru a-l ruga pe Generalul Mosoiu să intre cât mai repede în urbea pe care o reprezenta, pentru a pune capăt fărădelelgilor comise de către bandele înarmate ale lui Bela Kuhn. În fiecare dintre aceste localităţi au fost întâmpinate autorităţile de către o gardă de onoare mixtă, formată din militari şi reconstituitori; un sobor de preoţi a oficiat serviul religios, personalităţile au ţinut cuvântări pline de însemnătate, iar localnicii au prezentat câte un moment artistic. La final, trupele au defilat pe marşurile intonate de către fanfara militară, prin faţa oficialităţilor şi în aplauzele numeroşilor localnici prezenţi.
Manifestările au culminat în 20 aprilie 2019, când s-a reconstituit şi aniversat intrarea trupelor române în Oradea în ziua de Paşti a anului 1919. Compania de reconstituitori, condusă de către ATM, a intrat în centrul oraşului cântând puternic Treceţi Batalioane Române Carpaţii, iar după ceremonia de întâmpinare a ministrului apărării, s-a reconstituit întâmpinarea, de acum un secol, a Generalului Mosoiu venit într-un automobil de epocă, de către primarul de atunci, Rimler Karoly, în faţa bisericii cu Lună. Aici, actori în costume de epocă au citit discursurile personalităţilor istorice. Apoi, întreg alaiul s-a deplasat în sunet de fanfară la statuia Generalului Mosoiu, unde a avut loc o importantă ceremonie. Aceasta a debutat cu întâmpinarea cu onoruri militare a ministrului apărării şi a celorlalte personalităţi prezente, de către garda de onoare mixtă, constituită din militari şi reconstituitori. S-a intonat imnul Deşteaptă-te române, cântat şi cu voce de către toţi membrii gărzii de onoare, s-a oficiat serviciul religios, s-au depus coroane de flori, după care trupele au defilat prin faţa oficialităţilor şi a numerosului public.
Din păcate, a avut loc o scandaloasă blasfemie la adresa eroilor români, printr-un fals în prezentarea oficială a unei asociaţii de reconstituire istorico-militară recent înfiinţată, fără merite notabile, ca având drapelul decorat cu Ordinul Mihai Viteazul – cea mai înaltă distincţie militară românească, aflată actualmente în sistemul naţional de decoraţii, acordată exclusiv pentru fapte de bravură excepţională în faţa inamicului.
Ulterior, detaşamentul ATM şi-a ocupat poziţia în dispozitivul de defilare, în fruntea companiei de reconstituitori. De-alungul întregului traseu, prin faţa Primăriei şi a Bisericii cu Lună, evocatorii eroilor trecutului au fost aplaudaţi şi aclamaţi, marşurile istorice cântate de către detaşamentul ATM, fiind foarte apreciate. În faţa Bisericii cu Lună, reconstituitorii au executat demonstraţii de reconstituire istorico-militara, ce au atras un public extrem de numeros. ATM a prezentat echipamentul, drapelul, mânuirile de armă din epocă, ceremonialul de depunere a Jurământului Militar către Regele Ferdinand I., exerciţiul de scrimă cu arma, executarea unei salve de foc, mânuiri de îndemânare şi asaltul la baionetă. Mulţimea prezentă a aplaudat şi ovaţionat pe custozii tradiţiilor militare de la ATM, toţi dorind să se fotografieze cu militarii veniţi din istorie.
Seara, de la ora 2100, compania de reconstituitori a efectuat o retragere cu torţe prin centrul municipiului Oradea, cu o oprire în faţa statuii lui Mihai Viteazul, unde, într-o atmosferă emoţionantă, s-a cântat imnul României împreună cu miile de oameni adunaţi în Piaţa Unirii şi cu o solistă aflată pe scenă. Apoi, după impresionantul foc de artificii, detaşamentul de reconstituitori şi-a continuat retragerea cu torţe până la Statuia Generalului Mosoiu.
De acolo, membrii ATM s-au îndreptat spre locul de cazare, mărşăluind în formaţie şi cântând marşuri istorice, spre deliciul manifest al numerosului public.
Membrii ATM s-au întors în garnizoanele de reşedinţă cu inimile pline.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Centenar Eliberare Oradea 16-20apr19

Mesajde eugeniu.burcea » Vin, 24 Mai 2019 18:34

Prima parte a pozelor din Oradea :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Centenar Eliberare Oradea 16-20apr19

Mesajde eugeniu.burcea » Dum, 02 Iun 2019 09:00

Alte poze :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine ImagineImagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron