160 ani Unirea Principatelor, Iasi - 24Ian19

Military History Events

160 ani Unirea Principatelor, Iasi - 24Ian19

Mesajde eugeniu.burcea » Mar, 29 Ian 2019 09:10

Asociaţia Tradiţia Militară a participat din nou la manifestarea principală, la nivel naţional, dedicată jubileului de 160 de ani al Unirii Principatelor Române.
Manifestarea a avut loc în Piaţa Unirii din Iaşi în 24 Ianuarie 2019. Municipiul Iaşi a fost numit “Capitală Istorică” a României, pentru a sublinia marea însemnătate a momentului evocat.
Au participat Vicepremierul, Primarul, numeroşi membri ai parlamentului, oameni politici şi oameni de cultură. Cu toate că a fost ninsoare, viscol şi temperaturi foarte scăzute (-7°C), a fost prezentă o mare de oameni din Iaşi, multe mii de români, mulţi veniţi din Republica Moldova.
ATM a fost prezentă la această mare sărbătoare cu un grup de 12 reconstituitori echipaţi în uniformele militare specific epocii anului 1859: Infanterie de Linie, Venatori şi Grăniceri de Dunăre. Deşi frig intens, ATM a fost prezentă pe toată durata manifestărilor oficiale ce a cuprins întâmpinarea oficialităţilor de către garda de onoare, un Te Deum, discursuri ale oficialităţilor, depunerea de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Parada Militară şi un program artistic.
La Parada Militară ATM a defilat cu mândrie, purtând două drapele din timpul domniei lui Alexandru Ioan I. (model 1861 şi model 1863). Ulterior ATM a executat în faţa Muzeului Unirii şi la monumentul dedicat lui Alexandru Ioan Cuza, demonstraţii de reconstuire Istorico-militara, apreciate călduros de un public numeros.
ATM a defilat cu cântec pe strada principală din Iaşi, Ştefan cel Mare şi Sfânt, prin faţa Catedralei Mitropolitane, până la Palatul Culturii, şi şi-a încheiat activitatea la Iaşi dând omagiu Principelui Unificator la mormântul sau de la Biserica Trei Ierarhi.
După un prânz festiv la un restaurant ieşean, membrii ATM au defluit spre garnizoanele de reşedinţă pe cale rutieră şi feroviară, călăuziţi de sentimentul satisfacţiei de a-şi fi adus contribuţia la succesul unei sărbători atât de importante.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: 160 ani Unirea Principatelor, Iasi - 24Ian19

Mesajde eugeniu.burcea » Mar, 29 Ian 2019 09:43

Imagini de la eveniment :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron