Budapesta 1rm, 10-11nov18

Military History Events

Budapesta 1rm, 10-11nov18

Mesajde eugeniu.burcea » Sâm, 15 Dec 2018 11:54

Asociaţia Tradiţia Militară (ATM) a avut privilegiul de a participa, la Budapesta, la comemorarea centenarului încheierii Marelui Război, dar şi a reintrării României în Război după pacea neratificată de la Buftea. Invitaţia a venit prin organizaţia Istoria Militară a Centenarului, din Ungaria, care a organizat manifestarea în colaborare cu Ministerul Apărării din Ungaria şi cu Primăria Budapesta.
Au participat grupuri care reconstituie armata Chezaro-Craiasca din Ungaria şi din alte ţări, precum Slovenia.
Detaşamentul ATM, format din 9 oameni echipaţi în diferite uniforme româneşti de acum un secol, s-a deplasat atât pe cale aeriană cât şi rutieră până în capitala ţării vecine, cu scopul de a reprezenta Armata Regatului României de acum 100 de ani. Cu aceeasi ocazie, am contribuit la o mai bună cunoaştere reciprocă a celor pasionaţi de istoria militară din ţările participante, şi la stabilirea unor raporturi cordiale, bazate pe respect reciproc şi adevăr istoric, eliberat de propaganda de război şi de accente emoţionale. Grupul românesc s-a bucurat de o ospitalitate excepţională din partea reconstituitorilor, a organizatorilor, şi a publicului. A produs mare plăcere şi căldura cu care s-au apropiat de militarii români, veniţi din istorie, maghiari născuţi în România, vorbitori de limbă română, care se aflau în Ungaria la muncă sau emigraţi.
Programul manifestării a cuprins:
- un bivuac, în care au fost expuse obiecte şi documentaţie de istorie militară, unde ATM a prezentat şi câteva demonstraţii de mânuiri de armă şi exerciţii tactice
- o reconstituire de bătălie, cu infanterie şi cavalerie, cu spectaculoase efecte pirotehnice, cu puşti, mitraliere, tunuri, Detaşamentul românesc a luptat cu bravură şi pricepere, într-o luptă de ariergardă, apărând un deal
- o ceremonie de comemorare în faţa unui monument dedicat eroilor maghiari căzuţi pentru patria lor în timpul primei conflagraţii mondiale. Comandantul ATM a depus o candelă la soclul grupului statuar.
Fiecărui participant român i s-a conferit o frumoasă insignă comemorativă.
Gazdele au oferit membrilor ATM un tur cuprinzător al Budapestei, ocazie cu care au putut fi vizitate cele mai importante obiective ale frumoasei urbe. Cu această ocazie, custozii tradiţiilor militare româneşti au fost invitaţi de către Garda Coroanei, subunitatea de gardă de la Parlamentul Ungariei, să participe la ceremonia de înălţare a drapelului în faţa celebrei clădiri. În timpul plimbării prin Budapesta, am putut face multe fotografii care respiră istorie centenară, relevantă pentru români.
Întoarcerea în patrie s-a efectuat sub puternicul sentiment al unor frumoase amintiri legate de marcarea evenimentelor de acum un secol, într-un mod demn, în atmosferă camaraderească.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Budapesta 1rm, 10-11nov18

Mesajde eugeniu.burcea » Sâm, 15 Dec 2018 12:04

Mai jos, pozele de la manifestare :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Budapesta 1rm, 10-11nov18

Mesajde eugeniu.burcea » Dum, 16 Dec 2018 07:44

eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron