Vernisajul Expoziţiei "Ţinutele M.A.I." 8 oct. 2015

Military History Events

Vernisajul Expoziţiei "Ţinutele M.A.I." 8 oct. 2015

Mesajde Emil_Doctorul » Vin, 16 Oct 2015 18:24

Asociaţia "Tradiţia Militară" a avut onoarea şi plăcerea să participe în data de 8 octombrie 2015 la vernisajul expoziţiei "Ţinutele Ministerului de Interne de ieri şi de azi" găzduită de către Muzeul de Istorie "Paul Păltânea" Galaţi, în localul Casa "Cuza Vodă". La această expoziţie şi-au dat concursul Asociaţia "Galaţi, Oraşul meu", Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Muzeul Jandarmeriei Române, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi "General de Divizie Alexandru Cernat", Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa - Muzeul Poliţiei Române, Penitenciarul Galaţi, Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă - Muzeul Naţional al Pompierilor, Centrul Cultural al M.A.I., Poliţia Locală Galaţi şi Şcoala Naţională pentru Pregătirea Agenţilor de Penitenciare. Unul dintre principalii organizatori ai expoziţiei a fost şi membrul în Consiliul Director al ATM Marius Diaconu.
Detaşamentul ATM s-a prezentat în uniforme din epoci diferite: efraitor al Companiei de Pompieri a Bucureştilor de la 1848, soldat din Compania de Jandarmi Pedeştri a Bucureştilor md. 1872, soldat din Regimentul de Grăniceri md. 1912/16, fruntaş din Regimentul 1 Grăniceri de Gardă "Carol al II-lea". Pe lângă membrii ATM s-au aflat şi camarazi voluntari uniformizaţi în ţinute de jandarm rural md. 1895, colonel de pompieri md. 1968/80, locotenent-colonel de grăniceri md. 1968/80 şi soldat din marina grănicerească 1968/80. Serviciul la drapel a fost asigurat de către doi subofiţeri de jandarmi în ţinutele de ceremonie md. 1930 ale Batalionului de Gardă al Palatului.
Manifestarea a debutat cu ridicarea la catarg a drapelului naţional, moment la care detaşamentul ATM a asigurat garda de onoare. După ridicarea drapelului, detaşamentul s-a deplasat în clădire. Aici, istoricul Emil Boboescu, membru ATM, a susţinut o prezentare a evoluţiei uniformelor Ministerului Afacerilor Interne, exemplificând cu ajutorul camarazilor în uniforme de epocă. Fiecare dintre aceştia a coborât individual treptele somptuoasei scări, ce dă în vastul hol central al muzeului, unde era prezentată uniforma. Prestaţia a fost apreciată cu vii aplauze. De menţionat este faptul că unul dintre membrii ATM, ce a fost un sprijin indispensabil pentru această expoziţie, Marius Diaconu, a donat, pentru colecţia muzeului, o replică a medaliei Pro Virtute Militari, prima decoraţie românească oficială, născută aproape odată cu statul român modern.
Prestaţia membrilor Asociaţiei "Tradiţia Militară" a fost apreciată de către reprezentanţii tuturor instituţiilor mai sus citate, prin aplauze şi laude la adresa prestaţiei, a autenticitaţii, a multitudinii şi acurateţii informaţiei cu care aceştia au contribuit la reuşita evenimentului.
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron