Imnurile Romaniei

Documentation – regulations, books, magazines, articles

Imnurile Romaniei

Mesajde stoica » Vin, 05 Dec 2014 14:00

Scriu in legatura cu unele articole aparute in diferite reviste sau in spatiul virtual, pe tema imnurilor Romaniei, care, din pacate, contin, cateva erori comune referitoare la Imnurile Romaniei.
In perioada 1861-1884 nu s-a utilizat ca Imn “Mars Triumfal” de Hübsch. Mai exact, melodia acestui Mars Triumfal era tocmai “Traiasca Regele”, dar fara text – textul a fost creat de catre V.Alecsandri in anul 1884.
Marsul Triumfal s-a utilizat la evenimente oficiale, cu caracter militar, in ritm de mars militar, ca “onor la domnitor”, mai ales intre anii 1861-1866, in timpul domniei lui Alexandru Ioan I. (Cuza), dar nu in calitate de imn; statul de suzeranitate fata de Imperiul Otoman nu permitea Principatelor Unite sa aiba imn, asa cum nu era permisa emiterea de moneda sau de decoratii nationale.
Incepand din anul 1866, de la urcarea pe tron a Principelui Carol I., s-a preluat imnul imperiului Austro-Ungar, numit “Kaiserlied” sau “Gott erhalte”; melodia, de Haydn, fusese dedicata imparatului, dar a fost preluata in anul 1922, dupa desfiintarea Imperiului Habsburgic, de catre Germania, cu textul de von Fallersleben (“Deutschland, Deutschland über alles”) – este actualul imn al Germaniei. Doresc sa inlatur o alta confuzie aparuta in unele articole: prima strofa, care incepe cu versul (“Deutschland, Deutschland über alles” = Germania inainte de toate) nu se canta de cand s-a terminat al doilea razboi mondial, desi nu este interzisa. Se considera ca ar putea leza sensibilitatile altor state, prin traducerea eronata ca sens “Germania peste toate (tarile)”. De aceea se canta in general doar strofa a 3-a, care incepe cu versurile “Einigkeit und Recht und Freiheit / Für das deutsche Vaterland!” = Unitate, Dreptate si Libertate pentru Patria germana.
Melodia avea deja text romanesc in anul 1866, inscris atat in Constitutia Imperiului Austro-Ungar, cat si in regulamentele militare (Articulii Martiali).
Iata textul:

Doamne sante, intaresce
Pre al nostru Imperat!
Sa domneasca ´nteleptesce
Pe dreptate razimat!
Parintescile-i coroane
Cu credinta s-aperam:
De-a Habsburgei ´nalte troane
Soartea noastra sa o legam!

Romania l-a adoptat ca imn national in anul 1866, cu usoare modificari de text (vezi Realitatea Ilustrata, anul VIII, No.368, 12.II.1934). Unul dintre principalele motive, era apropierea de Puterile Centrale, dorita de catre domnitorul Romaniei, avand in vedere ca principalul pericol pentru Romania se demonstrase a fi Imperiul Rus; in acest scop se si semnase Tratatul Militar secret ce exista intre Romania si Austro-Ungaria in anul 1883. Al doilea motiv era comoditatea, pentru ca deja exista un text in limba romana, iar compozitiile autohtone faceau obiectul unor interminabile controverse.
Eu am primit textul de la bunicul meu, fost Protopop al Sighisoarei, care mi-a relatat despre discutii aprinse, pe care le purtase in tinerete, inainte de 1918, asupra oportunitatii adoptarii de catre Romania a aceluiasi imn in perioada 1866 - 1884:

Doamne sante, intareste
Pre al nostru Rege!
Sa domneasca ´ntelepteste
Razimat pe lege!
Glorioasa-i Coroana
Cu credinta s-aparam:
De-al Sau Sceptru, de-al Sau ´nalt Tron
Soarta noastra sa o legam!

Din discutii se desprindeau urmatoarele pozitii:
- este bine, pentru ca evidentiaza identitatea etnica si este un element comun, care ii uneste pe fratii romani de pe ambele parti ale Carpatilor; diminueaza simbolistica de loialitate a romanilor transilvaneni fata de Imparat, prin semnificatia suplimentara de simbol al statului roman
- nu este bine, pentru ca se adopta un simbol national strain si sugereaza un statut al Romaniei, de satelit al imperiului care ii oprima pe fratii nostri. Este de mentionat ca armata romana a intrat in primul razboi mondial, la 27 august 1916, contra Imperiului Austro-Ungar, cu armament austriac (pusti Mannlicher mod.1893, cu uniforme de aceeasi culoare (verde-cenusiu) si cu manuiri de arma similare cu ale armatei inamice.

In anul 1881, cand Romania s-a declarat Regat, la Incoronarea lui Carol I. s-a intonat Imnul cu melodia “Kaiserlied”.
In 1884, s-a adoptat oficial Imnul Traiasca Regele, cu text de Vasile Alecsandri, ramas neschimbat pana in anul 1947 (66 de ani).
Au urmat, in timpul sufocantei imbratisari sovietice: Zdrobite Catuse (1948-1953 = 5 ani), Te slavim Romanie (1953-1975 = 22 ani), Pe-al nostru Steag e scris Unire (1975-1977 = 2 ani => s-a renuntat, pentru ca aceeasi melodie, compusa de catre Ciprian Porumbescu, era imnul Albaniei inca din anul 1912), Trei Culori (1977-1989 = 12 ani). Dupa Revolutia din 1989 s-a adoptat imnul Desteapta-te Romane – la acest moment, in uz de 24 de ani.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron