Decoratii

Uniforms, Equipment, Accessories, Decorations

Decoratii

Mesajde Emil_Doctorul » Mar, 27 Ian 2009 01:01

Doresc sa deschid acest nou topic pentru a demara discutii cu privire la decoratiile si insemnele asimilate acestora. Astfel pentru inceput am sa postez 3 imagini din albume de epoca cu decoratii ale sfarsitului de secol XIX din Romania.

Imagine

Imagine

Imagine

Sper sa va placa.  :)
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Decoratii

Mesajde tm_adm » Dum, 26 Dec 2010 14:57

Atat membrii ATM, cat si alti reconstituitori din domeniul istorico-militar, poarta decoratii cu ocazia manifestarilor la care participa - originale sau replici ale celor istorice. ATM este prima grupare de profil care a decis ca membrii sai, in numar cat mai mare, sa poarte o diversitate cat mai mare de decoratii de epoca, cu scopul informarii publicului. ATM este contrara ideii de transformare a unor decoratii istorice, care au facut parte din sistemul national de decoratii, in insemne ale vreunei organizatii private. Confuzia creata in randurile publicului prin deturnarea denumirilor si prin portul unor replici de decoratii la uniforme din perioade incompatibile este foarte nociv.
Consideram foarte important ca aceste decoratii sa corespunda formatului original, sa fie purtate la uniforme din specialitati, cu grade si din epoci compatibile, in ordinea corespunzatoare ierarhiei din epoca reconstituita. Nu demult au evoluat reconstituitori, la o actiune cu public foarte apreciata, in care unele dintre decoratiile istorice etalate nu puteau corespunde realitatii istorice; pt a exemplifica, mentionez faptul ca Regele Ferdinand Intregitorul nu putea purta Ordinul Ferdinand I., din cauza ca decoratia a fost infiintata la cativa ani dupa decesul sau. Pe piatra sa tombala de la Curtea de Arges este scris: "Aici odihneste robul lui Dumnezeu Ferdinand I, Rege al Romaniei, nascut la 24 august 1865, rapostat la 20 iulie 1927 la castelul Pelisor. Luand carma tarii la 11 octombrie 1914, a tras sabia la 15 august 1916 pentru dezrobirea romanilor de peste vechile hotare, infaptuind intregirea neamului si incoronandu-se la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia ca primul Rege al tuturor romanilor"  

Pentru a veni in ajutorul tuturor reconstituitorilor, propun sa postam informatii indispensabile despre decoratiile istorice romanesti (http://www.traditia-militara.ro/index.php?article=4&language=ro). Voi incepe eu, chiar cu Ordinul Ferdinand.

Denumire: Ordinul Ferdinand I.  
- infiintare / inchidere: Instituit in timpul Regentei in ziua de 8 Mai 1929 si reglementat prin legea promulgata mai tarziu, in timpul domniei Regelui Carol II., D.R.2533 / 30 iunie 1930, publicat in Monitorul Oficial nr.149/8 iulie 1930.  
La 18 februarie 1937 ordinul”Ferdinand I” este declarat inchis.
- scopul: pentru a perpetua amintirea Regelui Ferdinand I si pentru a-i distinge pe cei care prin activitatea lor nationala sau prin fapte militare au contribuit in mod deosebit la realizarea Unirii din anul 1918
- decriere: o cruce emailata in verde cu capetele bratelor despicate sub forma a doi F adosati, surmontata de coroana regala care are in interior o pastila emailata rosu. Panglica este din rips moirat de culoare albastru inchis avand la mijloc o banda aurie strabatuta de un fir rosu. Dimensiunile panglicii sunt:
Mare cruce latime 100 mm, banda galbena 18 mm, fir rosu 3mm, iar la celalalte grade latimea este de 35mm, banda aurie de 6mm, iar firul rosu de 0. 5mm.
In decretul de infiintare se specificase ca decoratia va avea in centru efigia Regelui Ferdinand I. Totusi, forma finala a fost realizatanici o efigie, probabil din cauza relatiilor pensionate dintre Carol II. si tatal sau.
Gradele de cavaler si ofiter sunt din argint respective argint aurit cu dimensiunea crucii de 31mm . Gradul de ofiter poarta pe panglica o rozeta de 25mm.  
Gradul de comandor este din argint aurit cu dimensiunea crucii de 43mm.  
Gradul de Mare ofiter se compune din crucea de comandor si o placa rombica din argint de 73mm pe care este aplicata crucea ordinului.  
Gradul de Mare Cruce este format din lenta de 100mm latime de care este agatata crucea ordinului din argint aurit de 43mm si placa rombica din argint aurit cu aceleasi caracteristici ca si cea de la Mare Ofiter.  
Colanul este realizat din argint aurit si se compune din  6 cruci ale ordinului emailate albastru deschis, 6 cruci ale ordinului emailate verde si 12 cununi duble de lauri legate intre ele cu 3 lanturi. De una din crucile emailate albastru este prinsa crucea ordinului surmontata de coroana regala. Lungimea totala a celor 3 lanturi este de 1050mm.
Un model special al Colanului Ferdinand este cel acordat doamnelor care are dimensiune foarte mica fiind practic la baza gatului.  
Cutia este din lemn imbracat in hirtie verde si are imprimata pe capac  cifra regala aurie  iar interiorul este captusit cu plus cenusiu.  
- organizare: grade si numar de locuri/clase: Organizarea si compunerea ordinului si intreg protocolul sunt cele de la ordinul Carol cu deosebirea ca ordinul Ferdinand are in plus gradele de cavaler si ofiter. Numarul membrilor era: Cavaler 75,  Ofiter 50, Comandor 40, Mare Ofiter 25, Mare Cruce 10, Colan 5.  
In legea din 5 aprilie 1933 se modifica numarul membrilor ordinului astfel: Cavaler 100, Ofiter 75, Comandor 60 , Mare Ofiter 40, Mare Cruce 15, Colan 10.  
- particularitati port - pozitie in ierarhia sistemului national de decoratii: era egal cu cel mai inalt ordin romanesc, Ordinul Carol I., dar, in cazul celor decorati cu ambele ordine, se purta dupa acesta
di urma  
- variante - modificari: Printre atelierele care au efectuat ordinul se numara si bijuteria Resch si bijuteria Weiss.
- recipienti celebri: Principii si principesele Romaniei primeau de drept la implinirea varstei de 18 ani gradul de cavaler al acestui ordin, ordinele acordate Familiei regale si persoanelor straine erau in plus fata de cele enuntate de legea de mai sus.
tm_adm
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 56
Membru din: Lun, 29 Iul 2013 15:17

Re: Decoratii

Mesajde tm_adm » Joi, 20 Ian 2011 18:01

Exista un exemplar donat de catre Regele Carol II. “Muzeului Legiunii de Onoare”.

Iata imaginea placii gradului de Mare Cruce a Ordinului Ferdinand I.:

                                                  Imagine
tm_adm
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 56
Membru din: Lun, 29 Iul 2013 15:17

Re: Decoratii

Mesajde tm_adm » Joi, 20 Ian 2011 20:40

Intru intampinarea aniversarii Unirii Principatelor, din 24 ianuarie, voi posta informatii despre Ordinul Unirii infiintat de catre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza:

- Denumire: Ordinul Unirii
- Infiintare: anul 1864, de catre Domnitorul A.I.Cuza – primul ordin romanesc. Principatele Unite nu puteau bate moneda sau avea un sistem propriu de decoratii, intrucat se aflau inca sub suzeranitate otomana. Sultanul nu a incuviintat crearea de decoratii romanesti.
- scopul: aniversarea a cinci ani de la Unire
- organizare: ordinul are patru grade: cavaler, ofiter, comandor, mare ofiter
- descriere: are forma unei cruci bizantine repetate din argint emailat albastru inchis cu raze intre brate, surmontata de coroana regala.
Avers: doua cununi de lauri emailate verde pe fond rosu in centrul carora sunt datele dublei alegeri a domnitorului 5 si 24 (ianuarie), bordate de un inel emailat albastru cu inscriptia “GENERE  ET  CORDE  FRATRES”
Revers: Monograma domnitorului AIC din argint aplicata pe o pastila emailata rosu.
Aceste doua medalioane erau inconjurate de o cununa de frunze de stejar emailate verde.
Panglica ordinului este din rips moarat rosu cu cate doua dungi albastre pe margini
Gradul de cavaler este din argint cu dimensiunea de 40mm
Gradul de ofiter are aceeasi dimensiune, este din argint aurit iar pe panglica este aplicata o rozeta.
Comandoria are dimensiunea de 75mm, argint aurit si se poarta la gat.
Gradul de Mare Ofiter este compus din comandoria ordinului si o placa din argint cu opt raze avand aplicata crucea ordinului din argint aurit cu medalionul din aur.
- pozitie in ierarhia sistemului national de decoratii: cel mai inalt ordin romanesc, dar sistemul national de decoratii nu exista inca oficial
- detalii de provenienta: intregul lot a fost comandat casei de bijutieri Kretly din Paris. Piesele ordinului prezinta marcajele de material (argint) si marcajul bijuteriei (Kretly), sunt foarte ingrijit realizate si sunt extrem de rare.
- recipienti celebri: nu au putut fi acordate in mod oficial, ci doar “proprio motu” catorva apropiati meritorii ai domnitorului
- comentarii: acest ordin a devenit modelul pt Ordinul Steaua Romaniei infiintat de catre Domnitorul Carol I. in anul 1877, cel mai inalt ordin al Romaniei devenita independenta. Transformarea s-a produs prin modificarea pastilelor centrale de pe avers si revers, inlocuindu-se datele, deviza si cifrul domnitrorului

Postez imaginea placii gradului de Mare Ofiter a Ordinului Unirii. Este o piesa extrem de rara. In multe lucrari de specialitate nu este mentionat acest grad, intrucat existenta sa nu era cunoscuta:

                                                   Imagine
tm_adm
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 56
Membru din: Lun, 29 Iul 2013 15:17

Re: Decoratii

Mesajde stoica » Dum, 22 Mai 2011 08:46

-      Denumire: Ordinul Steaua Romaniei
-      Infiintare: Instituit de Carol I prin Inaltul decret  1108/10 mai 1877.
-      Scopul: Ordinul Steaua Romanei avea scopul de a rasplati serviciile militare si civile aduse statului roman.
-      Organizare: Regele era “Marele Maestru” al Ordinului; ministrul de externe era “Cancelarul” Ordinului, care raspunde de toata problematica aferenta ordinului. Ordinul avea cinci grade: cavaler, ofiter, comandor, mare ofiter, mare cruce si insemne diferite pentru civili,  militari in timp de pace si militari in timp de razboi. Articolul 4 al legii prevedea ca membrii ordinului sunt numiti pe viata  numarul lor fiind fixat la 2000, distribuiti astfel: Cavaler 1000, Ofiter 720, Comandor 200, Mare Ofiter 60 si Mare Cruce 20.
-      Pozitie in ierarhia sistemului national de decoratii: De la momentul infiintarii si pana in anul 1906, a fost cel mai inalt ordin romanesc – a fost plasat si pe stema tarii.
-      Descriere: are forma unei cruci bizantine repetate din argint emailat albastru inchis cu raze intre brate, surmontata de coroana regala. Pastila de pe avers are o acvila aurie pe fond emailat rosu si deviza “IN FIDE SALUS” pe cercul empila albastru ce onconjoara acvila - salvarea in credinta; reversul are monograma domnitorului Carol I.
[ch61607]      Insemnele pentru militari in timp de pace aveau doua spade incrucisate intre cruce si coroana iar cele acordate in timp de razboi doua spade intre bratele crucii. La gradele de cavaler si ofiter acordate in razboiul 1877-1878 pe paglica erau aplicate 2 spade incrucisate.
[ch61607]      Gradele de cavaler si ofiter aveau diametrul de 40mm, sunt realizate din argint, respectiv argint aurit, iar gradul de ofiter are aplicata o rozeta de 25mm pe panglica. Ambele grade se purtau cu panglica pe partea stanga a pieptului. Panglica avea latimea de 25mm.
[ch61607]      Gradul de comandor este din argint aurit cu diametrul de 60mm si se poarta la gat, cu panglica lata de 45mm.
[ch61607]      Gradul de Mare Ofiter se compune din comandoria ordinului si o placa cu opt raze diamantate cu diametrul de 90mm, pe care este aplicata crucea ordinului din argint aurit cu diametrul de 50mm.
[ch61607]      Gradul de Mare Cruce se compune dintr-o cruce din argint aurit de 70mm atarnata de o lenta lata de 100mm si o placa de 95mm cu opt raze diamantate pe care este aplicata crucea ordinului de 60mm din argint aurit.
[ch61607]      In timpul Primului Razboi Mondial, prin Legea Nr. 341 din 9 Aprilie 1918, Ordinul Steaua Romaniei in gradele de cavaler, ofiter si comandor au fost acordate cu panglica de “Virtute Militara” pentru a sublinia insemnatatea faptelor de arme.
[ch61607]      Pentru doamne insemnele gradelor de Mare Ofiter si Mare Cruce aveau dimensiuni mai mici, o piesa deosebita fiind placa de Mare Cruce cu diamante acordata Reginei Elisabeta.
-      Provenienta: Dupa abdicarea Domnitorului A.I.Cuza, lazile livrate de Casa Kretly in care se aflau “Ordinul Unirii” au fost gasite in palat aproape intacte. Regele Carol I s-a folosit de acest lucru, transformand ordinul, dupa unele modificari, in “Ordinul Steaua  Romaniei”. Acesta a pastrat forma ordinului ”Unirii” cu exceptia  medalioanelor: acvila in locul datelor 5 si 24, iar deviza “IN FIDE SALUS” - salvarea in credinta, in locul devizei “GENERE ET CORDE FRATRES”; reversul are monograma domnului Carol I in locul celei a domnitorului Cuza. Transformarile  au fost realizate de aceeasi Casa Kretly din Paris.
In perioada 1877-1932 insemnele ordinului au fost realizate, printre altele  la Bijuteria Kretly (fiind vechiul ordin “Unirii” cu medalioanele modificate), Bijuteria Joseph Resch,  G. Lemaitre, Monetaria Nationala, Rothe-Austria, Suval-Austria,Telge-Belgia, Wolfes-Belgia si A.Moussault-Olanda, piesele fiind marcate cu poansonul atelierului si al materialului. Se cunosc si exemplare realizate din metal comun (gradele de cavaler, ofiter si comandor), precum si exemplare din argint nemarcat si aur.

                                                                             Imagine     In imagine se vede placa gradului de Mare Ofiter
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Decoratii

Mesajde stoica » Dum, 22 Mai 2011 08:49

Ordinul Steaua Romaniei - Tipul II.
-      Organizare: Conform reorganizarii ordinelor nationale in anul 1932, ordinul”Steaua Romaniei” isi mareste numarul de membri civili la: 35 de Mari Cruci, 75 de Mari Ofiteri, 200 de Comandori, 500 ofiteri si 1000 de cavaleri,precum si militari la: 10 Mari Cruci, 25 Mari Ofiteri, 75 Comandori, 150 Ofiteri si 350 Cavaleri.
In 1937 se infiinteaza un nou grad, Clasa I., interpus intre gradul de Mare Ofiter si Mare Cruce. Acesta se compunea dintr-o cruce de 60mm din argint, atarnata de o esarfa de 100mm, din rips moarat rosu, cu o banda centrala din fir de argint lata de 18mm si o placa rombica diamantata de 75mm ce are aplicata crucea ordinului, aurita.
-      Provenienta: Atelierele care au executat  insemnele intre anii 1932-1948 au fost: Bijuteria Joseph Resch si Fii, Bijuteria H. Weiss,  Zimmerman, Monetaria Nationala. Se cunosc si modele realizate din tombac (cavaler, ofiter si comandor).  Modele de razboi (cavaler si ofiter) au fost realizate din tombac argintat si aurit cele din argint fiind foarte rare. Foarte rare sunt si insemnele gradului Clasa I. Piesele din argint sunt marcate cu poansonul bijutierului, cu cel de material  si cu cel al numarului de ordine corespunzator brevetului.
-      Descriere: In anul 1932 Regele Carol I modifica insemnele ordinului astfel:
[ch61607]      intre bratele crucii in locul celor patru grupe de raze apar patru acvile cu aripile desfacute, in locul acvilei de pe avers apare cifrul regelui Carol I iar pe revers apare anul instituirii-1877- in locul cifrului regal. De asemenea s-a modificat placa de Mare Ofiter, care are doar cei patru vulturi imprejurul medalionului.
[ch61607]      Panglica este acum rosie cu cate o dunga din fir de argint la margini. O alta modificare importanta este modificarea dimensiunii insemnelor la gradele de Comandor,  Mare Ofiter si  Mare Cruce astfel: gradul de comandor are 50mm, placa de Mare Ofiter 68mm, Insemnul de Mare Cruce 60mm si placa de Mare Cruce 75mm.
[ch61607]      Pentru militari in timp de pace la gradele de cavaler , ofiter, comandor si insemnul lentei de Mare Cruce,  sunt aplicate doua spade incrucisate intre cruce si coroana regala, iar placile de Mare Cruce si Mare Ofiter au doua spade incrucisate cu varful in sus si sunt surmontate de o coroana regala.  De remarcat este faptul ca primele modele ale ordinului au fost realizate din insemnele ordinului model 1877 prin inlocuirea directa a medalioanelor si a razelor prin vulturi.
[ch61607]      Pentu militari in timp de pace insemnul are aplicate doua spade intre cruce si coroana iar crucea de pe placa are doua spade incrucisate. Pentru doamne insemnele au dimensiuni mai mici. Numarul cetatenilor romani care au fost admisi in acest grad este limitat la 50 civili si 25 militari.
[ch61607]      In 1938 apare modelul “de razboi” la care au fost adaugate doua spade incrucisate intre bratele crucii de 49mm pentru cavaler si ofiter,  57mm pentru comandor, 52mm pentru placa de Mare Ofiter, 58mm pentru placile de ClasaI si de Mare Cruce. Pe panglica s-a adaugat  o banda lata de 3mm pentru cavaler, ofiter, comandor si 7mm pentru ClasaI si Mare Cruce din fir aurit pe liziera panglicii.
[ch61607]      Din 1941 Steaua Romaniei de Razboi se acorda cu panglica de Virtute Militara, iar pentru fapte de arme cu totul deosebite se aplica pe panglica  frunza de stejar.
[ch61607]      Un model special este cel acordat pentru militarii straini care avea spade incrucisate intre bratele crucii si deasupra crucii acesta fiind variante foarte rare. Aceste modele sunt purtate de aceia care erau decorati atat cu modelul ”Militar pe timp de pace”, cat si cu modelul “Militar pe timp de razboi”, ambele modele fiind cumulate in unul singur. Aceste variante sunt neoficiale.
o      varianta deosebita este  cea care are cifrul regelui Carol al II-lea in centrul pastilei de pe aversul crucii.
-      Furajera se acorda militarilor al caror regiment era decorat cu ordinul “Steaua Romaniei”, ei primind si un brevet.

                              Imagine                          Imagine

In imagini se vad placile gradelor de Mare Ofiter si de Mare Cruce
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Decoratii

Mesajde stoica » Lun, 23 Mai 2011 22:56

Ordinul Steaua Romaniei:

Imagine1    Imagine2    Imagine3    Imagine4    Imagine5    

1) tip 1, cavaler, militar, pace    2) tip 1, ofiter, civil     3) tip 2, cavaler, militar, razboi    4) tip 2, comandor, civil    5) tip 2, mare cruce, militar, razboi
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Decoratii

Mesajde mirel » Vin, 03 Iun 2011 07:39

Cine pe cine, cand, pentru ce!!! ;)
Prin Decretul Regal nr. 1932 din 39 iulie 1941 s-a hotărît :
Art. 1 – Se aprobă modificarea dispozițiunilor  Înaltului Decret nr. 4031 din 26 noiembrie 1937, cu privire la modul de conferire al decorațiunilor de război, administrate de Ministerul Apărării Naționale.
Art. 2 – Ordinele și Medaliile vor fi conferite în timp de război ofițerilor și gradelor inferioare, după următoarele categorii:
Categoria I – Fapte de arme cu totul excepționale.
Categoria II – Fapte de arme deosebite și efectuări de serviciu excepționale pe câmpul de luptă.
Categoria III – Fapte de arme obișnuite și efectuări de serviciu deosebite.
Art. 3 – Ordinele și Medaliile Naționale  de război, ce se pot conferi ofițerilor și gradelor inferioare din fiecare categorie sunt următoarele:
1.      Pentru fapte de arme cu totul excepționale:
Ofițerii: Ordinul Militar „Mihai Viteazul” clasa I, clasa a II, clasa III.
Grade inferioare: Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, clasa II.
2.      Pentru fapte de arme deosebite și efectuări de serviciu excepționale pe câmpul de luptă;
Ofițerilor:
Ordinul „Steaua României” cu spade și panglică de „Virtute Militară”.
Ordinul „Coroana României” cu spade și panglică de „Virtute Militară”.
Ordinul „Virtutea Aeronautică” cu spade.
Grade inferioare:
Crucea „Serviciu Credincios” cu spade.
Medalia „Serviciul Credincios” cu spade.
Medalia „Aeronautică” cu spade.
3.      Fapte de arme obișnuite și efectuări de serviciu deosebite
Ofițeri:
Ordinul „Steaua României” cu spade.
Ordinul „Coroana României” cu spade.
Ordinul „Crucea Regina Maria”.
Crucea „Meritul Sanitar”.
Grade inferioare:
Ordinul „Crucea Regina Maria”.
Crucea „Meritul Sanitar”.
Medalia „Bărbăție și Credință” cu spade.
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Decoratii

Mesajde mirel » Vin, 03 Iun 2011 07:40

Art.4 – Panglicile Ordinelor și Medaliilor de război rămân cele prevăzute în Regulamentul Legii Ordinelor Naționale, conferite în timp de război, aprobat prin Inalt Decret nr. 4354 din 19 decembrie 1938 și modificat prin Inalt Decret nr 716 din 10 februarie 1939, publicat în Monitorul Oficial  nr. 36 din 13 februarie 1939, cu excepția Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, Medaliei „Virtutea Militară” și Medaliei „Bărbăție și Credință” cu spade, care rămân cu panglicile existente.
Art. 5 În timp de război Ordinele și Medaliile arătate la art.3, se vor acorda de către comandanții ierarhici, până la limita arătată în dreptul fiecăruia.
Astfel:
1.      Comandanții de regimente (și similarii lor), acordă:
a.      Pentru faptele de categoria a II-a:
– ofițerilor subalterni, comandanți de plutoane (secții)- Ordinul „Coroana României” cu spade și panglică de „Virtute Militară” în gradul de Cavaler, cu aprobarea Eșalonului de Comandament imediat superior.
-      Subofițerilor  și trupei (personalului navigant)- Medalia „Aeronautică” cu spade clasa  III-a.
b.      Pentru fapte din categoria a III-a.
Subofițerilor și trupei: Crucea „Meritul Sanitar” clasa a II-a, clasa a III-a.
Medalia „Bărbăție și Credintă” cu spade clasa a II-a, clasa a III-a.
2.      Comandanții de Divizie (și similarii lor)
a.      Pentru faptele din categoria I.
Subofițerilor și trupei: Medalia „Virtutea Militară” de război clasa II, după propunerea comandanților de regimente.
b.      Pentru fapte din categoria II.
Maiorilor și căpitanilor: Ordinul „Steaua României” cu spade și panglică de „Virtute Militară” în gradul de cavaler.
Locotenților colonei, maiorilor și căpitanilor: Ordinul „Coroana României”cu spade și panglică  de „Virtute Militară” în gradul de Ofițer.
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: Decoratii

Mesajde mirel » Vin, 03 Iun 2011 07:41

Ambele cu aprobrea Eșalonului de Comandament imdediat superior.
Subofițerilor și trupei: Crucea „Serviciul Credincios” cu spade clasa a III-a.
Medalia  „Serviciul Credincios” cu spade clasa a III.
c.      Pentru fapte din categoria a III.
Ofițerilor sanitari: Crucea „Meritul Sanitar” clasa II, clasa III.
Subofițerilor și trupei: Ordinul „Crucea Regina Maria” clasa II, clasa III.
Crucea „Meritul Sanitar” clasa I.
Medalia „Bărbăție și Credință” cu spade clasa I.
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Următorul

Înapoi la Uniforme / Echipament / Accesorii / Decoratii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron