JURAMANTUL

Documentation – regulations, books, magazines, articles

JURAMANTUL

Mesajde tm_adm » Mie, 17 Dec 2008 15:22

Sursa: Kepi, Forumul "6 Dorobanti"; http://6dorobanti.ro/forum/YaBB.pl
[color=#000000]  "În numele lui Dumnezeu Atotputernic eu, vânătorul de munte.... , jur credință Majestății Sale Regelui Ferdinand I, supunere legilor și îndatoririlor militare în timp de pace ca și în război. Așa să-mi ajute Dumnezeu!".

  Iată formula jurământului pe care îl depun recruții vânători de munte, în această zi de sărbătoare națională, aniversarea Unirii Principatelor. În mijlocul careului format de batalionul sub arme, în curtea plină de zăpadă, se ridică altarul improvizat: o față de masă acoperă masa pe care sunt așezate obiectele necesare  cultului; două lumânări sfrijite de ceară galbenă, a căror flacără pâlpâie în bătaia aspră a vântului de Răsărit, un lighean cu apă sfințită în care-i înmuiat mănunchiul de busuioc, cartea de rugăciuni, prescurile și totodată, tabloul nominal al celor care depun jurământul și care va servi de proces-verbal al ceremoniei. În fața vânătorilor plini de evlavie preotul îmbrăcat în odăjdii sfinte, cu aurul înnegrit de vreme, slujește ajutat de un dascăl bătrân. După cuvântarea scurtă și răsunătoare a comandantului, plutoanele vin pe rând in fața altarului și se împart în grupe de câte 5-6 oameni.
 Preotul prezintă fiecăruia o cruce mică, pe care un soldat o ține ridicată și pe care ceilalți o ating cu mâna și cu voce tare fiecare rostește cuvintele solemne prin care se făgăduiește Patriei.[\/b] Apoi plutoanele se strâng în fundul curții și, în sunetele grave și mohorâte ale trâmbițelor, începe defilarea. Comandantul încurajează cu câteva cuvinte, scurt, plutoanele care defilează mai bine. Vânătorii răspund cu voce puternică printr-un energic "Să trăiți!". Pe fețele slăbite, pe uniformele roase și decolorate, stau scrise în chip jalnic toate privațiunile, toate suferințele, toate mizeriile care s-au abătut pe țară în câteva săptămâni...."

( cf. Nicolae Petrescu, Regina Maria și Vânătorii de Munte în războiul întregirii neamului, Oscar Print, București 2008, p. 9-10 )

  Ceremonialul desfasurat la 24 ianuarie 1917, respectă întru-totul prevederile regulamentului serviciului interior  din 1919, dar aduce o precizare în plus referitoare la efectuarea jurământului cu mâna pe crucea ținută de un soldat. Modul concret în care trebuia să stea soldații cu prilejul rostirii jurământului nu este prevăzut în regulamentul amintit mai sus, dar putea să difere (cu mâna dreapta ridicată cu trei degete în sus – așa cum apare în fotografii sau cu mâna dreaptă ridicată și atingând crucea – așa cum reiese din relatarea de mai sus, în funcție de condițiile specifice ale locului și momentului în care are loc ceremonia:

  " In numele lui Dumnezeu Atotputernicul eu, soldatul ...., jur credinta M. S. Regelui Ferdinand I, supunere legilor si indatoririlor militare, in toate ocaziunile, in timp de pace ca si in timp de razboi, asa sa-mi ajute Dumnezeu"

   Desi nu este specificat in Regulamentul serviciului interior din 1900, militarii care depuneau juramantul se descopereau si ridicau mana dreapta , cu degetele mare, aratator si mijlociu in sus (simbolizand Sfanta Treime). Acest sistem era utilizat in armatele tarilor ortodoxe (vestitul juramant/salut sarbesc "tri prsta" ) si chiar si in armata germana a celui de-al treilea Reich.

 
[/color]
tm_adm
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 56
Membru din: Lun, 29 Iul 2013 15:17

Re: JURAMANTUL

Mesajde eugeniu.burcea » Mie, 01 Feb 2012 21:43

In “Cartea Soldatului de infanterie“publicata in 1911 la Focsani si prezentata in sinteza in topicul cu aceeasi denumire de pe mai sus,se specifica ca juramantul este o legatura sfanta,pe care soldatul o face la venirea sa in corp,in fata preotului,a capilor si a camarazilor sai,cu mana pe drapel si luind ca martor pe Dumnezeu,ca-si va apara Tara si pe Rege pana la cea din urma picatura de sange :
“In numele lui Dumnezeu A-Tot Puternicul,eu …..jur credinta Regelui Carol I,supunere legilor si indatoririlor militare,in toate imprejurarile in timp de pace ca si in razboiu,asa sa-mi ajute Dumnezeu.”
Dupa decesul Regelui Carol I in 1914,s-a jurat credinta Regelui Ferdinand I care a succedat la tron.
Tot intr-o “Carte a Ostasului”, din 1929,se explica faptul ca ostasul, prin juramantul de credinta, se leaga, in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, ca va fi credincios indatoririlor de aparator al patriei, jertfindu-si chiar viata pentru tara. Textul juramantului militar era:
“ In numele lui Dumnezeu Atotputernicul, eu soldatul..., jur credinta Regelui Mihai I si Regentii, supunere legilor si indatoririlor militare, in toate ocaziunile in timp de pace, ca si in razboiu. Asa sa imi ajute Dumnezeu".Ceremonialul depunerii juramantului se facea tot in fata preotului, caci el chema binecuvantarea dumnezeiasca asupra soldatului, punandu-se mana pe drapel si sarutandu-l, intocmai cum credinciosul saruta icoana Mantuitorului, in fata caruia jura, deoarece drapelul era considerat icoana tarii, a Dinastiei si a Armatei.
Oricine calca juramantul de credinta, pacatuia in fata lui Dumnezeu, iar legile tarii il pedepseau ca pe un nemernic.
In timpul regimului comunist,juramantul militar a suferit schimbari majore de continut, devenind mult mai lung, deoarece trebuia sa cuprinda toate reperele ideologice ale sistemului :"Pentru indeplinirea datoriei sacre, de aparare a patriei, inscrisa in Constitutie, eu.... Cetatean al Republicii Socialiste Romania, intrand in randul fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele socialiste. Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai ordinele comandantului suprem, cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atat in timp de pace, cat si in timp de razboi. Jur sa nu-mi precupetesc sangele si viata pentru a apara pamantul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei, cauza socialismului. Daca voi calca juramantul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor Republicii Socialiste Romania."
Dupa evenimentele din 1989, prin Decretul-lege nr.55 din 1990,juramantul militar avea urmatorul continut: “ Eu, …….,intrand in randurile fortelor armate,jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele. Jur sa respect legile tarii,sa execut intocmai cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei,atat in timp de pace,cat si in timp de razboi. Jur sa nu-mi precupetesc sangele si viata pentru a apara pamantul stramosesc,independenta si suveranitatea patriei. Daca voi calca juramantul meu,sa suport pedeapsa aspra a legilor patriei mele,Romania.”
Astazi, juramantul militar a revenit la o forma mai scurta, asemanatoare cu cea din perioada antebelica: "Eu.... militar al Fortelor Armate, jur credinta patriei mele, Romania. Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii. Jur sa respect legile tarii si regulamentele militare. Asa sa-mi ajute Dumnezeu."
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 703
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Joi, 12 Iul 2012 23:10

„25 martie 1942, Comenduirea Pieței București,  Ordin Circular nr. 110 din 24.03.1942.
Cu onoare se face cunoscut următoarele:
-Duminică 29 martie a.c dimineața, va avea loc solemnitatea Depunării Jurământului, soldaților recruți Ctg. 1942 și 1943, de la toate unitățile și serviciile din garnizoana București.
-Solemnitatea se va desfăsura pe grupe și la ora specificată, în prezența comandanților hotărâți de C.M.C așa cum se arată în tabelul anexă aplicându-se întocmai prescripțiunile art 295-298 din R.S Int. Ed.1939.
-Programul de detaliual solemnității, va fi întocmit de către Comandanții de grupări.
-Cuvântările ocazionale se vor ține:
a. Înainte de depunerea jurământului de către preoți, pentru pregătirea sufletească a recruților.
b. După depunerea jurământului, de către comandanții de grupări.Fiecare grupare va raporta la 4 aprilie a.c de executare. Recruții absenți vor depune jurământul, ulterior prin grija fiecărui corp de trupă în parte.
II. Soldații de diferite religii;
1.      Mahomedanii, Greco-catolicii, romano-catolicii, reformații, de la toate Comandamentele , Serviciile, unitățile, etc, din București, care urmează a depune jurământul . se vor gășii la 9 dimineața sub comandă de ofițer, pe stadionul A.N.E.F, unde vor depune jurământul cu grupa soldaților de religie ortodoxă.
2.      Preotul, Hogea Seit Abdulach Abduraman, Mahomedan, se va gasii la acea oră pe Stadionul A.N.E.F, prin îngrijirea Regimentului 1 Grăniceri Pază. Locuiește în fundătura II Moș Ajun prin Sebastian Nr. 19.
3.      Preotul Gunvin Iosif de rit romano-catolic, va fi adus prin îngrijirea Regimentului 1 Transmisiuni, locuiește în strada G-L Berthelot Nr. 19.
4.      Preotul Frunius Valter de la biserica Luterană din strada Luterană Nr 12 și preotul Adelbert Caniadi de la Biserica Calvină, în strada Știrbei Vodă Nr. 19, vor fi aduși prin grija Regimentului Geniu Aeronautic.
5.      Preoții oficiali, vor efectua serviciul religios la grupările 1,2,3 și 4, sunt cei arătați în table, restul grupărilor vor căuta preoți în cartierele respective.
6.      Preoții care nu sunt în serviciul armatei, se vor plătii cu 500 lei, punându-se la dispoziție și mijloacele de transport necesare. La fel se va proceda și cu acoperirea cheltuielilor ocazionale pentru lumânări și rechizitele necesare fiecărei religii sau rit.
7.      Amenajarea locului (careului), unde se va depune jurământul ( flori, estrade, piramide de arme), prin grija Comandanților de grupe și cazărmi.”
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Joi, 12 Iul 2012 23:11

[ch538]inuta: Ofițerii din front și afară din front, în veston, cisme negre, centură de piele, cu sabia atârnată de curelușe, una decorație, mânuși roșii, șapcă.
Trupa în veston cu șapcă sau capelă, pe unități constituite șapcă separate, iar cei cu capele separate. Trupa cu armă.
   La Solemnitate iau parte în mod obligatoriu toți ofițerii      
Comandamentelor, Stabilimentelor, uniților, etc, ce au recruți la jurământ.
Unitățile care au Drapele le vor scoate la depunerea jurământului.
Formula Jurământului este următoarea:
„În numele lui Dumnezeu atotputernicul eu……
Jur credință Națiunii,, Regelui și Statului Român,
Jur Credință și supunere Conducătorului Statului,
Jur să păstrez ordinea și secretul ce mi s-a încredințat,
Jur să execut fără șovăire ordinele,
Jur să lupt până la moarte pentru drepturile neamului meu,
Jur să fiu cinstit,
Așa să-mi ajute Dumnezeu. ”
Semnat: Comandantul Pieței București: General Trincu Atanase,
Șef Serv. Protocol și Festivități: Lt. Colonel Gh. Simionescu.

mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Dum, 15 Iul 2012 14:33

Tabel cu Gruparea unităților pentru depunerea jurământului recruților Ctg. 1942 și 1943.
Gruparea ----- Unități

Gruparea Nr.1
Serviciul religios se oficiază de Prea Sf. Episcop și Protopop Lt. Colonel Georgescu la ora 9.30.
Comandant Domnul General Șova  Regimentul Gardă „M.Viteazu”
Comandantul Diviziei de Gardă
Locul: Stadionul A.N.E.F
Muzici: Regimentul 1 Grăniceri Pază –
          Regimentul Gardă M. Viteazu
          Regimentul Jandarmi Pedeștri

Unități: Regimentul 1 Vânători Gardă Nr. 2
          Regimentul 1 Grăniceresc Pază
          Regimentul 1 Transmisiuni
          Regimentul Geniu Aeronautic
          Regimentul Jandarmi Pedeștri,
          Centrul 3 Instr. Jandarmi

Gruparea Nr 2
Serviciul religios se oficiază de Preot Căpitan Ianculescu Miron la ora 9 30
Comandant D-l General Gheorghe R. –
Comandantul Diviziei 1 Blindată – .
Locul: În cazarma Malmaison – .
Muzici – Batalionul Gardă al Conducătorului  

Unități: Batalionul de Gardă al Conducătorului
           Regimentul 2 Care Luptă
           Regimentul 2 Artilerie Grea
           Batalionul Pompieri Militari București

Gruparea Nr. 3
Serviciul religios se oficiază de Prea Sf. Episcop și Protopop Lt. Colonel Georgescu la ora 11.
Comandant: Colonel Elefterescu- Regimentul de Gardă Călare
Comandantul Regimentului Gardă Călare
Locul: Terenul Venus
Muzici: Regimentul Gardă Călare  
Unități:Regimentul 4 Călărași
         Regimentul 4 Roșiori
         Regimentul 9 Roșiori.




mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Mie, 18 Iul 2012 08:51

Gruparea Nr. 4,
Serviciul religios Preot Popescu Lah. Confesorul Av. La ora 10.
Comandant: D-l General Vasilescu
Comandantul Regiunei 3-a Aer.
Locul: în locul unde se va stabilii de Reg. 3 Aeriană.
Muzici: Școala Ofițeri Aviație.
Unități:
Flotila 1 Aerostație
Flotila 1-a Vânătoare
Regimentul 1 A.A.
Baza Reg . 3-a A.A.
Det. Trupei S.S. Aerului.
Depozitul Material Aeronautic
Centrul Instrucției A.c.A

Gruparea Nr. 5
Comandant: Comandantul Regimentului 2 Pionieri Gardă
Locul: în curtea Regimentului 2 Pionieri Gardă
Muzici: Regimentul 2. Pionieri Gardă
Unități: Regimentul 2 Pionieri Gardă

Gruparea Nr.6
Comandant: Comandantul Regimentului 2 Căi Ferate
Locul: în curtea Regimentului 2 C.F.R
Muzici: Școala Ofițeri Infanterie: În privința transportului muzicei Șc. Of. Inf va lua leg. Cu Reg 2 Căi Ferate.
Unități: Regimentul 2 Căi Ferate.

Gruparea Nr.7
Comandant : Coamandantul Regimentului 4 Vânători-Moto
Locul: în Com. Apărăt. Patriei
Muzici: corniștii regimentului
Unități: Regimentul 4 Vânători-Moto

Gruparea Nr.8
Comandant: Comandantul Regimentului 1 Art. Moto
Locul: în tabăra Ghencea
Muzici: corniștii Regimentului
Regimentul 1 Artil. Moto
Gruparea Nr. 9
Comandant: Comandantul Batalionului 4 Tracțiune Moto
Locul: în comuna Străulești
Muzici: corniștii Batalionului
Unități: Batalionul 4 Tracțiune Moto

Unitățile, Stabilimentele etc, care au recruți și nu sunt trecute în acest table și sunt în apropiere de grupările arătate mai sus, vor trimite recruții la aceste grupări, pentru a depune jurământul, anunțând gruparea respectivă din timp. Recruții Comandamentelor, unităților, care sunt departe de aceste grupări și cantonați în diferite sate din jurul Capitalei, vor depune jurământul acolo unde se găsesc, prin îngrijirea unităților.  
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Lun, 23 Iul 2012 23:08

16 aprilie 1942. Sinaia. Recrutii depun Juramântul în prezenta Regelui Mihai I. Imagine . Sursa ANIC
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Mar, 13 Noi 2012 00:10

Întâia Divizie Militara Teritorială,
Nr. 1246,
București, anul 1866, luna Maiu, 11.
[center]Ordin Circular. [/center]
„În Conformitatea ordinului D-lui Ministru de Resbel, urmând ca mâine la orele 2 ½ dupe amiază trupele din garnizoană să depue jurământul pentru A.S.R Prințul Domnitor. Se anunță corpurilor jos însemnate ca la orele 2 să se afle pe platoul Cotrocenilor unde se vor aranja de către  Maiorul Fălcoianu Șeful Statului Major. Trupele vor fi în mare ținută de Ceremonie. Preoții Corpurilor vor însoții trupele urmând a oficia și a asista jurământul.”

Imagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Joi, 15 Noi 2012 00:07

Întâia Divizie Militara Teritorială, București, anul 1866, luna Maiu, 12.

Extra Urgent, Ordin Circular.

„Preschimbânduse din ordin dispozitiile luate prin circularele de eri. Trupele se vor afla pe platoul Cotrocenilor pentru depunerea jurământului astăzi la orele 12 – La unu după amiază urmând a veni Î.S iar în urmă după depunerea jurământului Î.N.S Domnitorul va trece trupele în revistă.  
Domnii Șefi de Corpuri și de Serviciuri se vor prezenta D-lui Ministru de Resbel astăzi la orele 10 de dimineață.”
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: JURAMANTUL

Mesajde mirel » Joi, 15 Noi 2012 00:12

Înteia Divizie Teritorială, Nr. 72, București, anul 1866 luna mai 13.

[center]Ordin Circular. [/center]

„Îndată după primirea acestui ordin, Corpurile vor proceda la depunerea jurământului de către gradele care nu au fost prezente ieri, miercuri, pe platoul de la Cotroceni. Procesul Verbal și lista nominală certificată de Șeful Corpului se va înainta diviziei,Imagine
formula jurământului este cea următoare:

Jur Credință Domnitorului Carol I și dinastiei Sale, și supunere Înstituțiilor [ch538]ării.”Imagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Următorul

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron