In memoriam

Evocations

Re: In memoriam

Mesajde mirel » Lun, 20 Iul 2009 14:53

[size=18]extrema stanga, Nica Ene, in centrul imaginii parintii, in spate Nica Neagu[/size]

Imagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: In memoriam

Mesajde masklin » Mar, 21 Iul 2009 16:03

Foarte foarte interesant topicul. Am citit cu placere pataniile omului in armata romana :D. Felicitari pentru initiativa si..."keep them coming".
masklin
 
Mesaje: 119
Membru din: Lun, 15 Dec 2008 16:27
Localitate: Wien

Re: In memoriam

Mesajde mirel » Dum, 01 Noi 2009 20:08

[size=12]               Asociatia Traditia Militara acorda mare importanta evocarilor veteranilor de razboi. Consideram ca istoria trebuie cunoscuta si prin intermediul unor episoade din destinele individuale ale celor ce au participat activ la operatiuni militare si la momente istorice.

Am stat recent de vorba cu vetranul de razboi Ioan Pogonici. Iata ce mi-a istorisit, intre altele:

Astăzi se implinesc 66 de ani de la luptele grele desfăsurate in zona Constantinowca. La aceste lupte a participat si domnul veteran Ioan Pogonici, ce atunci avea gradul de fruntaș. Domnia sa a facut parte din din Compania 24 Transmisiuni, Regimentul 2 Transmisiuni. A căzut prizonier, revenind in tară după un lung prizonierat ce a durat până în anul 1948, luna mai, 16,

      Astfel familia a primit din partea Ministerului de Război / Serviciul Pensiilor Militare / Grade Inferioare, un Titlu de Pensie, Nr, 95770, care preciza:
      "Avînd în vedere art. 4, 6, 7 și 14, din legea pentru reformarea și pensionarea gradelor inferioare pentru infirmități sau boale dobândite în timpul și din cauza războiului , decretată cu Nr. 794 din 3 septembrie 1941 și art. 7, 36, 37 și 43, din regulamentul acestei legi:
Se recunoaște tatălui Pogonici Constantin al soldatului Pogonici C. Ioan, fost în Regimentul 2 Transmisiuni, ctg. 1941, dispărut în Campania 1941, în luptele de la Constantinowca la 1 Noiembrie 1943. .. … o pensie de de 1800 lei pe lună cu începere de la 1 noiembrie 1943".

       Iată scrisoarea redactată de comandantul Companiei 99/24 Transmisiuni, Căpitan Ursu Constantin, familiei soldatului. Scrisoarea poartă data de 5 ianuarie 1944.

[center]"Domnule Pogonici.[/center]

                Înțeleg durerea Domniei-Voastre de părinte a celor mai scumpi copii pe care îi aveți și celor mai dragi nouă care i-am avut zi de zi în ochi și le-am urmărit activitatea de fiecare ceas.
Domnule Pogonici , dumneavoastă care bănuesc că viața v-a oferit multe bucurii și multe dureri și în in pasul vieții ați reușit să le înfrîngeți , situația zilelor de azi în care trăim cu toții trebuie să găsiți stăvilar de înăbușirea durerei ce vă produce lipsa deocamdată a copiilor Dv. I-am cunoscut încă din prima zi de cînd am luat comanda unității și îi simpatizeaza întreaga companie. Îi cunoștea întregul Comandament și erau model de camaraderie prietenească. Oameni ce n’au cunoscut oboseala , care n-au murmurat nici în gând la primirea unui ordin. Erau exemplu în fața iubiților camarazi și stimați, numai prin felul cum știau să-și facă datoria. Seri întregi îmi povesteau de viața lor de acasă , de surorile lor dragi la care țineau mult și cărora știau să le arate dragostea lor mută în formule lapidare de scrisori obișnuite.
     Nu uităm anunțurile la Radio date pentru cei mai buni frați și pe care ei le ascultau cu atâta drag.
Acești doi copii au trăit împreună cu noi toți , o zi și o noapte foarte grea. În noaptea de 31 Octombrie în luptele grele, câțiva dintre noi s-au rătăcit de companie. Printre ei au fost și băieții buni ai Dumneavoastră. Nu au mai apărut până azi.
Sunt însă sigur însă, sigur Domnule Popovici, că ei trăiesc , dar departe de noi și de Dumneavoasră.  Spun asta pentru că sunt sigur că s-au rătăcit și n-au mai reuțit să ajungă la companie, din cauza întunericului. Dvs nu trebuie să vă perdeți nicio clipă credința că ei nu vor reveni , cum nu o perdem nici noi și suntem siguri ca și Dvs. că îi vom revedea cu toții sănătoși. Și muncind tăcuți , așa cum i-ați crescut și cum i-am cunoscut noi.  Doresc din suflet ca noul an să vă aducă bucuria revederii lor în mijlocul Dvs. în linisțe…. Închin un gând de recunoștință din partea mea și a tuturor camarazilor lor, Dvs și familiei pentru durerea ce o încercați."   [/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Anterior

Înapoi la Evocari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron