The ATM forum Quiz

Manoeuvres – quiz and games related to military history

Re: The ATM forum Quiz

Mesajde masklin » Mie, 19 Mai 2010 15:01

Nu chiar. Ai nimerit faptul ca e in al doilea razboi mondial. Insa nu si locatia si nici tipul tancului (desi cu tipul tancului ai fost mai aproape decat cu locatia).
Indiciu: aceea cladire este un simbol pentru un anumit oras.
Iata alte poze cu acel tanc, din alte unghiuri (de fapt, se observa ca sunt 2 tancuri).
Imagine
Imagine
masklin

Mesajde gabi_dinisov » Joi, 20 Mai 2010 09:44

Am elucidat misterul:

Cladirea din imagine este Catedrala din Berlin (Berliner Dom), iar aceasta fotografie a fost facuta la data de 19.07.1945 (sursa: http://www.whq-forum.de/invisionboard/index.php?showtopic=25092).

Tancul este britanic Mark I din primul razboi mondial, dupa afirmatiile celor de pe forumul WHQ. (desi din close-up-ul din cea de-a doua postare a ta as zice ca e Mark V)

GD

Mesajde masklin » Joi, 20 Mai 2010 15:31

Bravo Gabi, iti dau voie sa postezi urmatoarea intrebare.

Da, tancul este un Mark V; chiar si pe forumul al carui link l-ai postat, scrie ca este tot Mark V (nu am stat sa citesc toata discutia, dar cel putin asa scria in ultimul post).

Pentru cei care se intreaba ce cauta un tanc britanic din primul razboi mondial in Berlinul aniilor 1945, exista 2 ipoteze:
1. Tancurile au fost daruite rusilor albi de catre britanici in timpul razboiului civil rus dintre albi si rosii. In urma acestui razboi, sovieticii au capturat aceste tancuri si le-au folosit pentru apararea URSS in 1941. Au fost mai apoi, capturate de nemti si folosite intr-un final pentru apararea Berlinului in 1945.
2. Tancurile proveneau dintr-un muzeu din Berlin si, pentru ca erau inca functionale, au fost folosite pentru aparare.

Oricum ar fi, cert este ca in 1917, cand au fost facute aceste tancuri, scopul lor era sa ajunga in Berlin...
masklin

Mesajde gabi_dinisov » Vin, 21 Mai 2010 17:38

Multumesc masklin[\/b] !

Traiasca Google Translate! Eu asa am aflat ce scrie in primul post de pe acel forum.

Iata si intrebarea mea:

Cum se numeste simbolul din imagine, ce reprezinta si ce stat l-a folosit?

Imagine

Mesajde Emil_Doctorul » Vin, 21 Mai 2010 19:20

Simbolul este monograma lui Hristos sau Cristmonul. Este compus dintr-un H grecesc adica X si un R tot grecesc adica P (la fel ca in slavona  ;D ) Totodata langa se vede Alfa si Omega, adica inceput si sfarsit.
Cumva Imperiul Bizantin?...  :)
Emil_Doctorul

Mesajde gabi_dinisov » Vin, 21 Mai 2010 20:20

@Emil Doctorul

"Warm, but not hot!" :)

Am ales acest simbol pentru ca este emblematic pentru ziua de astazi![\/b]

Este unul dintre cele mai vechi simboluri ale crestinismului, și a fost si este folosit de către creștini. Acesta este format prin suprapunerea primele două litere în ortografia greacă a cuvântului lui Hristos (în limba greacă: "[ch935][ch961][ch953][ch963][ch964][ch972][ch962]"), în așa fel încât să producă monograma "[ch9767] ".

Acest simbolul a fost, de asemenea, utilizat de către scribii păgâni greci pentru a marca, în marja, un pasaj deosebit de valoros sau relevant reprezentand cuvantul  "chr[ch275]ston", care  înseamna "bun".

Deși nu este punct de vedere tehnic o cruce, simbolul invocă crucificarea lui Isus, precum și simbolizând statutul său de Hristos.
Există dovezi timpurii ale simbolului pe Inele creștine din secolul al treilea, cu mult timp inaintea Imperiului Bizantin.

Intr-adevar, simbolul se compune din literele pe care le-ai mentionat si te-ai apropiat foarte mult de raspuns.

Insa, pe mine ma intereseaza numele simbolului si legatura sa cu data de astazi!

GD

Mesajde masklin » Vin, 21 Mai 2010 21:37

pai luand-o logic. Astazi este ziua sfintiilor imparati Constantin si Elena. Din cate imi aduc aminte, Constantin este cel care a declarat crestinismul ca religie oficiala pentru Imperiul Roman. Daca imi aduc si mai bine aminte, simbolul a fost folosit pentru ambele Imperii Romane: si cel de apus si si cel de rasarit...
masklin

Mesajde gabi_dinisov » Sâm, 22 Mai 2010 00:31

Potrivit lui Lactantius, un istoric de origine latină din Africa de Nord salvat de la sărăciei prin patronajullui Constantin cel Mare pentru a deveni tutore pentru Crispus, fiul acestuia.

Constantin a visat ca i s-a poruncit să pună un simbol "divin" (în latină: coeleste signum dei), pe scuturile soldaților săi. Descrierea simbol real ales de Constantin dimineața următoare, așa cum a povestit Lactantius, nu este foarte clar: ea se aseamănă mult cu un Chi Rho[\/b] -  chi = ch si rho = r, un simbol creștin similar.
In aceeasi zi, armata lui Constantin a luptat cu forțele lui Maxentius și a câștigat bătălia de la Podul Milvian (312 d.Hr.), din afara Romei.

Se spune ca dupa aceasta batalie Constantin s-ar fi decis sa sprijine religia crestina si a adoptat acest simbol pentru armata sa.

Ulterior, acest simbol a ajuns sa se identifice cu Imperiul Roman tarziu intalnindu-se atat pe labarum-urile armatei (drapele militare), cat si pe coifuri, scuturi, monede, fresce, basoreliefuri, etc.

Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, simbolul s-a pastrat atat in imperiul Bizantin cat si in Italia (care o perioada a fost teritoriu bizantin)

Imaginea postata de mine este luata de la Vatican si prezinta intr-adevar Alpha si Omega de o parte si de alta a simbolului. Flavius Magnus Magnentius (303 [ch8211] 353) un uzurpator al tronului Romei ( 18.01.350 [ch8211] 11.08.353) - a fost primul care a inclus Alpha si Omega in simbolul Chi Rho.

Desi, raspunsul lui Bobo nu a fost complet, a fost totusi unul corect, astfel incat il invit sa adreseze urmatoarea intrebare.[\/b]

@masklin

Raspunsul tau a completat pe cel al lui Bobo.

Mesajde Emil_Doctorul » Sâm, 22 Mai 2010 09:34

Merci Gabi.
Acum, daca tot am trecut prin antichitate, sa ne apropiem de vremuri mai apropiate de propriile noastre vieti. Am rugamintea sa imi spuneti ce unitate credeti ca se afla in aceasta fotografie si, chiar mai important, cand a fost facuta.
Bafta si spor!

Imagine
Emil_Doctorul

Mesajde gabi_dinisov » Lun, 24 Mai 2010 03:33

Faptul ca in partea dreapta se vede un soldat al Batalionului de Garda Regala echipat in uniforma din perioada antonesciana (kaki cu pielarie alba, cizme si casca olandeza), plaseaza imaginea in perioada 1941-1945.

Existenta unui drapel american arborat pe unul din catargele tribunei, alaturi de alte drapele, ma determina sa cred ca aceasta imagine a fost facuta cu ocazia Zilei Victoriei (9 mai 1945).

In plus in tribuna se vad si caschete rusesti, ai caror posesori poarta tunici deschise la culoare.

Beretele soldatilor participanti la parada, si cifra "2" inscriptionata pe vehiculele lor, ma conduc spre concluzia ca ar fi vorba de o unitate  mecanizata sau una de elita.

Nu pot emite, insa, nici o ipoteza clara referitoare la identitatea acestei unitati.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Aplicatii - jocuri cu tematica de istorie militara