de gabi_dinisov » Sâm, 22 Mai 2010 00:31
Potrivit lui Lactantius, un istoric de origine latină din Africa de Nord salvat de la sărăciei prin patronajullui Constantin cel Mare pentru a deveni tutore pentru Crispus, fiul acestuia.
Constantin a visat ca i s-a poruncit să pună un simbol "divin" (în latină: coeleste signum dei), pe scuturile soldaților săi. Descrierea simbol real ales de Constantin dimineața următoare, așa cum a povestit Lactantius, nu este foarte clar: ea se aseamănă mult cu un Chi Rho[\/b] - chi = ch si rho = r, un simbol creștin similar.
In aceeasi zi, armata lui Constantin a luptat cu forțele lui Maxentius și a câștigat bătălia de la Podul Milvian (312 d.Hr.), din afara Romei.
Se spune ca dupa aceasta batalie Constantin s-ar fi decis sa sprijine religia crestina si a adoptat acest simbol pentru armata sa.
Ulterior, acest simbol a ajuns sa se identifice cu Imperiul Roman tarziu intalnindu-se atat pe labarum-urile armatei (drapele militare), cat si pe coifuri, scuturi, monede, fresce, basoreliefuri, etc.
Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, simbolul s-a pastrat atat in imperiul Bizantin cat si in Italia (care o perioada a fost teritoriu bizantin)
Imaginea postata de mine este luata de la Vatican si prezinta intr-adevar Alpha si Omega de o parte si de alta a simbolului. Flavius Magnus Magnentius (303 [ch8211] 353) un uzurpator al tronului Romei ( 18.01.350 [ch8211] 11.08.353) - a fost primul care a inclus Alpha si Omega in simbolul Chi Rho.
Desi, raspunsul lui Bobo nu a fost complet, a fost totusi unul corect, astfel incat il invit sa adreseze urmatoarea intrebare.[\/b]
@masklin
Raspunsul tau a completat pe cel al lui Bobo.