The ATM forum Quiz

Manoeuvres – quiz and games related to military history

Re: The ATM forum Quiz

Mesajde gabi_dinisov » Lun, 26 Oct 2009 13:48

Se spune ca Lordul Clifford, sustinator al casei de Lancaster, a pronuntat acest citat inainte de a il ucide pe vasalul casei de York, Edmund, Earl de Rutland in timpul bataliei de la Wakefield, 30 decembrie 1460.

Capetele celor invinsi, inclusiv cel al ducelui de York, au fost infipte in pari deasupra portii cetatii York.

Mesajde Agent_Griff » Lun, 26 Oct 2009 20:14

Bravo mai Gabi, mai. Vad ca esti cititor de Shakespeare (citatul respectiv se poate gasi in piesa Henric al VI-lea).

Ai onoarea de a posta urmatoarea intrebare.
Agent_Griff

Mesajde gabi_dinisov » Lun, 26 Oct 2009 20:36

Intr-adevar Mihai, sursa informatiilor a fost "Henry VI" de W. Shakespeare. (stiam eu ca am citit asta pe undeva... ;D)

Cred acum,  ca e cazul sa oferimin cadrul acestui topic si informatii de sinteza si nu doar curiozitati ale istoriei.

In acest sens, voi adresa o intrebare care necesita  un studiu aprofundat dintr-unul din domeniile mele favorite: "Exercitvs Romanvs"

Astfel, va rog sa imi indicati personalitatiile carora li se atribuie mariile reforme militare ale statului roman de la fondarea Romei si pana la caderea imperiului de apus.

Nominalizarea succinta a schimbarilor aduse de catre acesti reformatori ar da si mai multa savoare raspunsului vostru.    

Mesajde glad » Dum, 14 Mar 2010 16:13

La aceasta intrebare nu se poate gasi raspunsul citind doar o carte sau doua. A trebuit sa apelez la profesoara mea de istorie, care a apelat si ea la niste colegi.
Raspunsul care a rezultat este:

- Servius Tullius- al saselea rege legendar al Romei si al doilea din dinastia etrusca (578-535 idHr). A introdus sistemul de lupta in falanga eleno-etrusca, suprapunandu-l peste sistemul civilal organizarii militiilor in centurii, trecand astfel de la sistemul tribal de lupta (legio curiata) la sistemul militar bazat pe principii socio-economice (legio centuriata). Acest sistem tactic a fost utilizat de armata romana pana in jurul anului 385 idHr, sistemul falangei folosindu-se pe scara larga pana in jurul anului 315, cand s-a trecut la sistemul manipular. 

- Marcus Furius Camillus (cca. 446-365 idHr) - General roman si dictator al Romei in mai multe randuri,  s-a remarcat in razboaiele latine indreptate impotriva etruscilor. Lui i se atribuie schimbarile produse dupa abandonarea stilului de lupta eleno-etrusc (falanga) si adoptarea sistemului samnit (manipule dispuse in esicher cu trei linii de atac: hastati, principes si triari). Acest sistem tactic a fost folosit de armata romana pana in jurul anului 275 idHr.

- Polybios (203-120 idHr) - Istoric grec din perioada elenistica, o persoana influenta in lumea romana de dupa cel de-al doilea razboi punic. A descris evolutia legiunilor romane de la invazia lui Pyrros din Epeiros (280 idHr) in sudul Italiei si pana dupa cel de-al treilea razboi punic. In aceasta perioada, Exercitus Romanus a imbunatatit echipamentul, adoptand gladiusul si arma secundara, a eliminat trupele de rezervisti, compuse din cetateni saraci - accensii si rorarii, infintand o noua unitate - velites.
acest sistem tactic a fost folosit de armata romana pana in jurul anului 105 idHr

- Gaius Marius (157-86 idHr) - General roman si dictator al Romei in mai multe randuri, este cel mai cunoscut reformator militar al Romei Antice. schimbarile aduse de el au revultionat sistemul miltar roman, ducandu-l la apogeu prin transformarea legiunilor romane in forte armate profesioniste - primele din istorie.

- Diocletian/Constantin cel Mare (244-311 dHr / 272-377 dHr) - imparati romani din secolele III-IV dHr de la inceputul dominatului - ultimul sistem de guvernare al Romei Antice. Ultimele reforme militare se atribuie de catre istorici fie unuia fie altuia.
Armata romana s-a impartit in grupe de granita (limitanei) si trupeletrupele de interventie (comitanenses).
glad

Mesajde gabi_dinisov » Dum, 14 Mar 2010 22:09

Felicitari, Glad!

"Dupa lupte seculare care au durat" aproape 5 luni (nu 3 ca in "O scrisoare pierduta"), s-a dat un raspuns, si corect si complet, la intrebarea mea.

Apreciez faptul ca ai studiat acest subiect si sunt convins ca nu a fost usor - nu se gaseste nici o lucrare de sinteza pe aceasta tema (eu cel putin nu am gasit inca) si trebuie pescuite informatiile dintr-o bibliografie destul de stufoasa.

Sper ca poate astfel am trezit interesul pentru aceasta parte a istoriei, atat tie cat, poate, si altora.

Adreseaza, te rog, urmatoarea intrebare.  

Mesajde glad » Mar, 16 Mar 2010 09:28

Meritul meu nu este foarte mare - doar m-am adresat cui trebuia. A fost atat de dificil si a durat atat de mult, incat imi era teama ca va apuca altcineva sa posteze raspunsul inainte de a il finaliza eu.
M-am gandit la o intrebare simpla pt membrii ATM, dar dificila pt experti, care au ratacit timp de decenii dupa raspunsul corect:
CARE A FOST CULOAREA COMBINEZONULUI DE LANSARE AL PARASUTISTILOR ROMANI IN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL?
Mentionez ca lucrarile de specialitate aparute in ultimele decenii, si care se bazeaza pe deductii, sunt eronate sub acest aspect.
Succes!
glad

Mesajde Agent_Griff » Mar, 16 Mar 2010 10:56

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/78458009.jpg[/IMG]

Culoarea asta cumva? :P
Agent_Griff

Mesajde glad » Mar, 16 Mar 2010 23:30

Mihai, esti colosal! Ai reusit ceea ce renumiti experti nu au reusit. Ai indicat culoarea corecta. Spre beneficiul utilizatorilor de forum ATM, care sunt partial sau complet daltonisti, voi scrie ca, intr-adevar, culoarea in cauza era KAKI, nu bleu, gri-bleu sau gri, si nici nu avea putin mov (mauve).
Ai studiat bine, ai raspuns prompt si corect, meriti sa pui urmatoarea intrebare!
glad

Mesajde Agent_Griff » Mie, 17 Mar 2010 09:31

Am studiat de am rupt, nu gluma.

Pai hai sa vedem, urmatoarea intrebare care va fi. Ma gandeam in mod original la ceva medieval, dar hai ca acum tot suntem mai preocupati cu Granicerii nostri Romanasi voi pune o intrebare legata de ei.

Granicerii din Regimentul 2 de la Nasaud faceau parte, initial, dintr-o comunitate de sate Romanesti din apropierea Bistritei, de pe valea Bargaului mai specific. Aceasta comunitate avea un statut juridic aparte, fiind libera insa sub jurisdictia Bistritei si a magistratului sau. Motivul pentru care satele Romanesti au fost militarizate, creand astfel un nou regiment de granita, a fost un conflict cu magistratul orasului Bistrita care incerca sa ii transforme pe satenii Romani liberi in iobagi (nici pe Sasi nu ii trata mai bine, dar asta e partea a doua). Magistratul, de cate ori era chestionat pe tema asta, se scuza invocand un act al unui rege Maghiar din secolul XV, o diploma care punea comunitatea sus-mentionata romaneasca sub jurisdictia Bistritei.

Despre ce diploma este vorba, din ce an este diploma si ce rege Maghiar a eliberat-o?

Spor la treaba.
Agent_Griff

Mesajde masklin » Joi, 18 Mar 2010 22:04

Decretul din Turda din 1366, eliberat de Regele Ludovic (I) cel Mare?

EDIT[\/b] : scuze, am citit intrebarea gresit; nevermind...
masklin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Aplicatii - jocuri cu tematica de istorie militara