Asociaţia Tradiţia Militară (aTM) a participat la celebrarea Zilei Jandarmeriei, la 172 de ani de la înființarea acesteia, în virtutea Protocolului de Colaborare aflat în vigoare.Opt membri aTM s-au adunat în Parcul Regele Mihai I. (Herăstrău) la intrarea dinspre Piața Charles de Gaulle.
Detașamentul aTM a fost echipat în uniforme de vară din perioada Marelui Război: Jandarmi și Grăniceri – cele 2 arme care aveau în acea epocă, deși parte a Ministerului de Război, aveau o dependență funcțională de Ministerul Afacerilor Interne.
Custozii tradițiilor militare romanești au patrulat între intrarea în parc și Fântână Modura, de-alungul Aleei Cariatidelor, printre standurile Jandarmeriei. Aici erau expuse armament, echipament moderni și istoric, vehicule specifice diferitelor specialități din cadrul acestei structuri.
Alte standuri ofereau copiilor posibilitatea de a experimenta activități utile și distractive, precum tiroliana, realizată de către Jandarmii Montani. Printre demonstrațiile care au atras un numeros public s-au aflat cele ale Gărzii de Onoare a Jandarmeriei, a Jandarmilor Călare, a unităților chinologice.
Pe platoul generos al fântânii s-a desfășurat și demonstrația de reconstituire istorico-militară a aTM.
Aceasta a cuprins prezentarea drapelului militar, a diferitelor ținute și a modificărilor acestora între anii 1912 – 1918, a armamentului, a decorațiilor. Apoi au fost prezentate mânuirile de armă, exerciții tactice, mânuiri de îndemănare, ceremonia depunerii Jurământului Militar, dar și, în premieră, a celui specific Jandarmilor, introdus după prima conflagrație mondială. Demonstrația s-a încheiat cu tradiționalul asalt la baionetă, care identifică întotdeauna exclusiv evoluția aTM.
La final, reconstituitorii au răspuns numeroaselor întrebări din public și au organizat și o ședință de instrucție ad-hoc în beneficiul doritorilor.
Prezența și prestația aTM au fost foarte apreciate, atât de către public, cât și de către organizatori.