Unirea Basarabiei 1918 - 27mart'21

Military History Events

Unirea Basarabiei 1918 - 27mart'21

Mesajde eugeniu.burcea » Joi, 15 Apr 2021 12:26

Asociaţia Tradiţia Militară (ATM) a organizat în ziua de 27 martie 2021, sub un soare cald, omagierea artizanilor Unirii Basarabiei de acum 103 ani, prin manifestări cu număr redus de participanti, cu măști și distanțare, conforme contextului pandemic actual, la Cimitirul Cernica și la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.
Doi dintre membrii ATM echipaţi în uniformele de campanie ale armatei române de acum 101 de ani, au participat, alături de urmaşii lui Ioan Pelivan și de membri ai Organizației Studenților Basarabeni, la o ceremonie religioasă și militară la Cimitirul Cernica. Aceasta s-a desfașurat în prezența Însărcinatului cu afaceri a.i. Emil Jacotă și a Consilierului pe aspecte consulare, Mihai Mîțu, de la Ambasada Republicii Moldova. Reconstituitorii au constituit garda de onoare lângă pietrele funerare ale eroilor basarabeni ce veghează pentru eternitate la destinele ţării noastre: Ioan Pelivan, Pan Halipa, Mitropolitul Gurie Grosu, Daniel Ciugureanu, Elefterie Sinicliu, fratele lui Ion Inculeț, şi alţii. Trebuie reținută importanţa actului unirii, în circumstanţele de atunci, când România era învinsă şi ocupată, când curajul şi priceperea celor comemoraţi a dus la renaşterea din cenuşă a patriei noastre.
Aici, militarii veniți din istorie au luat arma în onor pentru eroi, s-au descoperit și au adoptat poziţia “Pentru Rugăciune” în timpul serviciului religios. La aprinderea lumânărilor la crucile artizanilor unirii, custozii tradiţiilor militare au luat poziția pentru Onorul Funerar.
Alti șase reconstituitori, care nu au avut acces în zona carantinată unde se află cimitirul, au dedicat evenimentului celebrat efortul unei intense ședințe de instrucție în uniforme de epocă la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. Aici au putut fi văzuți de către vizitatori în timp ce exersau mânuiri de armă după regulamente de epocă, scrimă cu arma, mânuiri de îndemănare, defilare și altele. Erau echipati precum militarii romani din anul 1918, între care unul evoca Marina Debarcată, ce a avut un important rol în zona de sud a Basarabiei și pe Nistru. Au fost aplaudați când au repetat depunerea Jurământului Militar din anul 1918. Detașamentul, care a avut la inimă evenimentul celebrat, a fost imortalizat în imagini luate în fața caselor moldovenești din muzeu, dar și în fața Palatului Elisabeta, peste care flutură stindardul regal, amintind de rolul esențial avut de către Regele Ferdinand I. și Regina Maria. Toți cei prezenți și-au întărit speranțele în timpuri mai bune.
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 649
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43

Re: Unirea Basarabiei 1918 - 27mart'21

Mesajde eugeniu.burcea » Joi, 15 Apr 2021 12:30

Imagini de la manifestare :

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
eugeniu.burcea
 
Mesaje: 649
Membru din: Lun, 03 Oct 2011 18:43


Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron