Grenzer la Zilele Nasaudului 29 mai 2014

Military History Events

Grenzer la Zilele Nasaudului 29 mai 2014

Mesajde glad » Dum, 26 Oct 2014 19:26

Asociaţia Tradiţia Militară a avut bucuria de a evolua în garnizoana de reşedinţă a Regimentului 2 Grăniceresc Român nr.17 de la Năsăud, la invitaţia Muzeului Grăniceresc şi a Primăriei Năsăud.
După un drum lung şi dificil cu trenul, cei 10 reconstituitori ATM s-au echipat rapid şi au intrat în acţiune. Au apărut imediat în public 10 grăniceri năsăudeni, echipaţi precum cei dintre anii 1806 - 1850, acoperiţi de glorie în timpul războaielor napoleoniene sau al luptelor cu revoluţionarii maghiari din anul 1848.
Manifestarea a început cu emoţionanta ceremonie de Ziua Eroilor din parcul central al urbei, la Monumentul Eroilor. Garda de Onoare a fost constituită de către detaşamentul ATM, în prezenţa Primarului, a reprezentantului Consiliului Judeţean, a autorităţilor publice şi militare locale, a numeroase personalităţi ale vieţii publice, a unui numeros public.
După terminarea ceremoniei, detaşamentul ATM a defilat pe strada principală a Năsăudului, până la Muzeul Grăniceresc, situat în fosta cazarmă a unităţii. Aici reconstituitorii au luat contact cu atmosfera locului, s-au “adăpat la sursă”. Cu un nou avânt, au reluat defilarea până la stadionul local, în frunte cu un camarad călare, dr.Barna din Năsăud, în uniformă de Roşiori mod.1895. La stadion, în faţa unei mari mulţimi de spectatori, înconjuraţi de numeroşi artişti de primă clasă, detaşamentul ATM a făcut o demonstraţie de reconstituire istorico-militara; aceasta a cuprins prezentarea drapelului, a echipamentului, a armamentului (muschete cu cremene), mânuiri de armă, cu comenzile în limba germană, aşa cum se dădeau odinioară, exerciţii tactice, precum scrima cu arma şi încărcarea în 8 timpi, ceremonialuri militare precum depunerea jurământului, atât cel habsburgic în limba română, aşa cum era ancorat în regulamentul “Articulii Marţiali”, cât şi cel faţă de naţiunea română, introdus în anul 1848. Apoi, câţiva dintre membrii ATM prezenţi au avut plăcerea să călărească în uniformă pe gazonul stadionului.
A urmat o nouă defilare până la Muzeul Grăniceresc, unde a urmat o nouă demonstraţie de reconstituire istorico-militara, în prezenţa unor oaspeţi de marcă, români şi străini.
Toţi cei care au urmărit evoluţia detaşamentului ATM, au fost cuceriţi de autenticitatea cu care s-a dat viaţă istoriei, de pasiunea şi priceperea protagoniştilor.
A urmat o vizită aprofundată a muzeului şi un ospăţ pe cinste, oferit de către conducerea acestuia.
După terminarea activităţilor, câţiva membri ai ATM, care au avut timp, au mai rămas o zi în zonă, au făcut o călătorie cu mocăniţa, delectându-se cu frumuseţea locurilor, bucurându-se de ospitalitatea şi spiritul special, grăniceresc, al oamenilor locului.
glad
 
Mesaje: 10
Membru din: Lun, 20 Apr 2009 09:48
Localitate: Bucuresti

Înapoi la Actiuni de Reconstituire Istorico-Militara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron