[size=16] Spre toamnă certurile s-au întețit și și-au mărit și durata așa că am fost nevoiți să ne despărțim. Eu am luat partea lui Popescu și amîndoi ne-am mutat la Paraschiva Tîrgovișteanu care era o fetiță bună de măritat, dar Popescu cum era el cam repezit s-a îndrăgostit de o verișoară a gazdei de Filofteia Minciună. În fiecare seară Popescu nostru sosea tîrziu acasă, iar biata fată era necăjită foc.
Aveam în regt. un turc Suleiman Aziz din Medgidia. Turcul pleca seara acasă și de multe ori îl întîlneam dimineața venind în urma noastră dinspre oraș.
În cele din urmă ne-am cunoscut mai bine și într-o seară ne invită la ei acasă după ce spusese tatălui său cine suntem noi, căci în fiecare zi treceam pe lîngă casa lui. Ne-am dus seara la Aziz acasă și ni s-a făcut o primire destul de călduroasă, atît mie cît și lui Popescu.
Casele turcilor n-au paturi si nici scaune. Pe lîngă perete e un fel de prispe mărunțele așternute cu covoare și invitații stau sau tolăniți pe rînd sau cu picoarele strînse sub corp [ch8211]turcește-. Ne-au adus cafele și ne-a întrebat dacă fumăm. Noi nu prea am piceput ce ne-a spus și am dat din cap apobator. Ne-a adus două narghilele mari cam de un metru de lungă fiecare și ne-a pus și tutun bun turcesc în lulele ca să servim la cafea. Ne-am așezat noi cam tot în feleul lor și am început să vorbim cu bătrînul care o rupea greu de tot romînește.-
Atît cafelele cît și narghilele erau din timp în timp aprovizionate de sora lui Aziz, pe care o chema Azise. Era o fată cam de 18-19 ani de o frumusețe rară. Avea o față albă strălucitoare, niște ochi negri ca mura coaptă, niște sprincene subțiri și un păr bogat negru ca abanosul.-
Îmbrăcămintea ei era de un albastru deschis, un fel de combinezon cu șalvari largi și un șnur tot de mătase cu care era încinsă. Eu nu prea mă uitam la fată spre a nu da o impresie proastă părinților ei, dar bietul Popescu se pierduse tot uitîndu-se prin casă numai după turcoaica cea tînără .
Nu mai vedea pe nimeni , nu mai auzea pe nimeni și prefera să fie lăsat să-și contemple frumusețea. Turcul cel bătrîn a observat privirea lui lacomă după fată și probabil i-a spus să se retragă pe turcește, căci fata [ch8211] cu multă părere de rău- s-a retras pe nesimțite urmînd ca Aziz, băiatul să ne servească, atît cafea cît și tutun.
Aceasta a fost prima și ultima viziă la Aziz, căci stricase Popescu toată treaba.-
[/size]