de mirel » Lun, 20 Iul 2009 13:40
[size=16] Cam la o lună pe cînd mă pregăteam să plec cu mama la Mizil pentru cumpărare de materiale la casele mele cele noui Ilinca începe să se vaiete de durerile nasterei, și în ziua de 13 septembrie 1916 vine pe lume primul meu copil, Radu [ch8211] Grijile se înmulțesc, muncim din răsputeri să strîngem de pe cîmp și să terminam cu însămînțările de toamnă, căci vestile și comunicatele soseau din zi în zi mai triste. Deși trupele noastre înainteseră prin toate pasurile de trecere spre Transilvania, ajungînd pînă la Sibiu, armata germană condusă de generalul Mackensen, ne-a atacat în Dobrogea și în ziua de 24 august cade Turtucaia și Regimentul 75 și 35 infanterie, în care erau mobilizați majoritatea satului nostru, ia parte activă la luptă și sunt nevoiți să treacă Dunărea înnot sau să cadă prizonieri în urma unei dezastroase împotriviri. Piere în lupte cumnatul meu Fănică, împreună cu 30 - 40 de consăteni. Puțini trec innot sau iau drumul prizonieratului în Macedonia sau Germania.
În ziua de 13 Oct[ombrie] 1916, sosește la primărie un ordin telegrafic de la C. R Urziceni pe care-l primesc chiar eu căci eram mobilizat ca telegrafist. Împreună cu Tache I. Ion și Militaru I. Nicolae, încă de la 15 august [ch8211] ordinul suna cam asa adresat postului de jandarmi Boldești: [ch8222]Veți trimite chiar astăzi 13 Oct. a.c sub conducerea unui jandarm pe toți tinerii din comuna contig. 1918 și 1919. Tinerii vor avea asupra lor hrană pe 2 zile, 2 cămăși, 2 perechi ismene, încălțăminte bună și haine groase de iarnă.[ch8221] Semnat Cpt. Constantinescu. [\/i]
Primesc telegrama și o mai recitesc incăodată apoi o trimit la postul de jandarmi, iar eu las pe Tache la telefon și plec acasă spre a duce această triste veste alor mei și a mă pregătii de plecare.
A doua zi de dimineață imi iau rămas bun de la toți ai casei și în întovărășirea celor din contig. 1918 și 1919 ne îndreptăm pe jos spre Urziceni cam vreo 18 Km de drum.
Trecem pe lîngă satele Rădulești și Bărbulești și cînd încep a se zării Urzicenii aproape Armășești, vedem săptat un șanț de 180 /1 .
Din direcția Jilavelor spre Fetești. Ne-am întristat toți. Glumele au încetat și dureri sufletești au început să fie simțite de fiecare din noi, cînd am dedus că am s-ar putea să servească drept piedică armatelor streine, cînd ar pătrunde în țara noastră mai ales că ne găseam situați geograficește în centrul țării, la vreo 50 Km de București.
Deja asupra capitalei țării iși făcuseră apariția Zepelinurile germane din primele zile ale mobilizării.
Cînd ne apropiam de Urziceni, vedem zarvă mare. Un regiment de artilerie venea din direcția București, pe șoseaua națională îndreptîndu-se spre Dunăre- Cernavodă. Soldații deși purtau flori la capele și tunurile erau de asemenea frumos împodobite, se observa în schimb o tristețe de plumb pe capetele lor. I-am privit și noi și tristețea noastră s-a majorat.
Am ajuns la Cercul de recrutare unde am fost primiți de țiganii din Urziceni și Bărbulești cu o muzică populară improvizată, care n-a avut nici un efect, căci intrați pe poarta cazarmei, coloana noastră a mers în centrul așezărilor militare unde era o movilă uriașă de efecte noi. Fiecăruia, fără a-i cunoaste identitatea [ch8211] eram doar în rînduri cîte doi- ne asfîrlea un caporal magazioner în brațe bocanci, ciorapi, o cămașă, o ismană, veston sau bluză, după cum te vedea echipat și capelă. De aici trebuia să mergi undeva să te imbraci să faci pachet hainele civile și să le încredințezi cum poți mai repede. Grabă și zarvă, dezordine și teamă, ordine și contramandări de ordine. [/size]