Recent am descoperit pe forumul A6D doua topic-uri care mi-au starnit curiozitatea: "Noel d'un grenadier" (http://6dorobanti.ro/forum/YaBB.pl?num=1261566100) si "Regimente Kuk romanesti"(http://6dorobanti.ro/forum/YaBB.pl?num=1261816019).
Tinand cont de faptul ca ATM reconstituie unul dintre aceste regimente, si anume Regimentul 2 Graniceresc Valah de la Nasaud, am sperat ca vor aparea informatii noi si interesante despre regimentul ale carui traditii le cultivam; am remarcat faptul ca exista o neconcordanta intre informatiile postate in cadrul acestor discutii si cele publicate pe site-ul ATM despre sus-numitul regiment.
Mai exact, am observat ca istoria regimentului prezentata pe site-ul ATM mentioneaza participarea acestuia la Batalia de la Arcole, este contestata de catre Kepi, un profesionist in acest domeniu, iar unii membri ai forumului A6D afirma in discutiile mentionate ca alt regiment Kuk a participat la batalia de la Arcole.
Din pacate, eu nu pot posta pe forumul A6D, fiind “exilat” de acolo pentru a fi exprimat alte opinii decat cele agreate, insa, as dori ca dezbaterea si cercetarea pe aceasta tema sa continue; si ca sa dau un context, ii rog pe acesta cale pe membrii forumului A6D sa nu imi ia in nume de rau postarea unor pasaje relevante din topic-urile mentionate, in cele ce urmeaza:
Noel d'un grenadier
bansaraba – reply 6 – 26.12.2009 (Noel d'un grenadier)
"Quote: Cronicile armatei franceze amintesc si de adversari de temut pe care trupele comandate de Napoleon Bonaparte i-au intalnit in cursul campaniei din Italia. Este vorba de asa-numitii "soldati dayma". Scriitorul Valentin Borda a fost primul care a dat de urma acestor soldati. Erau, de fapt, soldatii ardeleni romani din armata austriaca. Cand ramaneau fara munitie, ei apucau pusca de teava si porneau la atac cu aceste ghioage improvizate, cu strigatul de lupta "Da-i, ma! Da-i, ma!". Francezii au transcris acest strigat prin "dayma". Istoricul Leonard Horvath a confirmat aceasta varianta. El spune ca prima atestare a soldatilor "dayma" este cea din batalia de la Arcolli. Aici, armata austriaca a ramas fara munitie si s-a retras. Regimentele graniceresti romanesti au ramas, ca trupe de sacrificiu, sa acopere retragerea armatei imperiale. Napoleon a fost nevoit sa intre el insusi in lupta ca sa ii invinga pe ardeleni: "A fost unul dintre cazurile rare in care Napoleon a fost nevoit sa intre in lupta". Legenda spune ca, dupa ce i-a luat prizonieri pe ardelenii ramasi fara munitie, Napoleon a ordonat ca ei sa fie pusi in libertate pentru acte de bravura deosebita."