Extrase din Ioan Georgescu-Arvutu, Sergentul Grigore Ion (Cu prilejul aniversării a 60 ani de la luarea Griviței, 30 august 1877), Ploiești, „Tipografia Românească”, 1937
Comuna Mălăiești, din Jud Prahova, a fost sortită să vadă năsându-se în sânul ei pe cel mai vrednic soldat din războiul nostru pentru neatârnare – pe acela care a smuls primul drapel turces în asaltul de la Grivița. Sergentul Grigore Ion, simbol de vitejie națională, a văzut lumina zilei în comuna Mălăiești, acolo unde apa Vărbilăului se întâlnește cu cea a Teleajănului. Numele lui să-l trecem din generație în generație, căci din eroii de la Grivița s-au născut cei 800.000, care cu sacrificiul lor suprem, ne-au dăruit nouă România întregită. Și toată lumea trebue să știe, că hotarele acestei țări, așa cum sunt ele astăzi, nu vor putea fi păstrate decât cu sângele nostru și al urmașilor noștrii. .... Numele lui figurează cu cinste în „Memoriile Domnitorului Carol I, și nu cred că poate fi un singur român , care să nu fi reținut, că cea mai frumoasă faptă din războiul pentru neatârnare a făcut-o Grigore Ion din Mălăiești Prahova. .... Luând inițiativa de a ridica o troiță în comuna Mălăești, satul Dumbrăvești, în memoria lui Grigore Ion, este cea mai mică jerfă ce pot aduce unui consătean de-al meu. Mă simt mândru, dar totdeodată mă simt și umilit că nu pot face mai mult. Vitejia lui Grigore Ion, alături de numele lui, care va sta săpat pe lemnul acestei Sf. Cruci, vrednică este să fie arătată în câteva pagini, sortite a se împrăștia în lungul și latul țării. ---- I. Georgescu-Arvutu, Locotenent în rezervă Comandantul Subcentrul Premilitar No. 7
„Cenușa morților creează Patria”- Lamartine.