intamplari inedite din cel de-al doilea razboi

Evocations

intamplari inedite din cel de-al doilea razboi

Mesajde mirel » Mie, 24 Mar 2010 13:46

[size=12]Ordinul General Nr 26 din 6 iunie 1942 aduce la cunoștință următoarele:

“În noaptea de 23-24 mai a.c (1942), în trenul personal 5171, pe distanța Rosnov-Piatra Neamț, un soldat a cărui nume nu a putut fi identificat, jucându-se cu o grenadă, aceasta, la un moment dat a început să sfârâie.
De frică să nu explodeze în vagon, unde s-ar fi întâmplat o mare nenorocire, vagonul fiind plin de pasageri, soldatul a asvârlit grenada pe fereastră.
În cădere, la 6 metri de linia ferată, grenada a făcut explozie spărgând geamurile a 3 vagoane si avariind, la exterior un altul.”

Se ordonă ca urmare a acestui accident ca toate unitățile militare să controleze în mod riguros ca soldații care se duc în permisii, concedii sau în diferite misiuni în zona interioară , să nu aibă asupra  lor  nici un fel de munițiuni “afară de cazurile când este necesar ca delegatul să fie înarmat”( spre exemplu escorte de dezertori)  [/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re: intamplari inedite din cel de-al doilea razboi

Mesajde mirel » Mie, 24 Mar 2010 13:47

[size=12]Raportul Nr. 45.878/C din 1 ianuarie 1942 al Marelui Stat Major General al Armatei, Secția II către Președenția Consiliului de Miniștri, Cabinet Militar face cunoscute următoarele fapte.

      “Elementele unei unități cantonate în Oceacov( Transnistria) au găsit într-un grajd două butoaie –a câte 50 litri- cu un lichid de culoare roșie-vișinie.
Fiind întrebuințat pentru vopsirea trăsurilor, emanațiunile acestui lichid au provocat intocsicarea a 3o ostași. Dintre aceștia, trei au murit iar cinci se află în stare gravă, manifestând o totală confuzie mintală.
S-au ordonat cercetări de laborator, al căror rezultat va fi comunicat ulterior. Este probabil ca lichidul colorat să fie un gaz de luptă foarte persistent și insidiosce nu este reținut de masca de gaze aflată în serviciu. Mari cantități din acest lichid sunt semnalate în cazematele din Oceacov. Pentru a se preveni pe viitor cazuri similar vă rugăm să binevoiți a dispune să se aducă la cunoștință trupelor și a se da severe ordine ca unitățile și ostașii în subordine să nu ridice sau să folosească materialele și substanțele capturate de la inamic , până ce nu se face în prealabil o verificare a lor. Unitățile vor anunța eșaloanele superioare de găsirea oricărui material,…, altfel vom pierde încă zadarnic, vieți omenești.”[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37


Înapoi la Evocari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron