De Veghe la Fruntarii-Muzeul Politiei de Frontiera

General Discussions – topics that do not fit any of the other existing categories

De Veghe la Fruntarii-Muzeul Politiei de Frontiera

Mesajde stoica » Joi, 01 Noi 2012 00:00

[center]Expoziție de uniforme grănicerești la Giurgiu[\/b][/center]
 Proiect realizat cu finantarea Administratiei Fondului Cultural National  Imagine

Constatam, in ultimul timp, o scadere a respectului de sine al romanilor, o inclinare slaba a elevilor si a tinerilor, in general, catre cunoasterea istoriei si chiar a culturii propriului popor, precum si prejudecata ca patriotismul este demodat si bombastic, datorata, probabil, comunismului. De asemenea, din practica, am constatat ca un muzeu trebuie sa fie viu si sa raspunda cerintelor actuale ale vizitatorilor, tinand pasul cu tehnica moderna, dar si cu varietatea modurilor de expunere si de prezentare a obiectelor, epocilor istorice si culturii unui popor. Pentru a putea fi formator de opinii si imbogatitor al culturii vizitatorilor, este necesar ca, in primul rand, muzeul sa dispuna de mijloace care sa ajunga la inima si la dorinta de a cunoaste a acestora. Si aceste mijloace trebuie sa fie cele care au impact asupra noilor generatii, a epocii noastre. Asadar, contextul actual impune mai intai muzeului conditii tehnice si stiintifice adecvate timpului in care traim, o dinamica a activitatilor si realizarii de colectii si expozitii atractive pentru membrii societatii noastre, pentru a deveni un instrument viu de educatie a publicului. Apoi, contextul actual impune formarea unei opinii referitoare la istorie si a unei conceptii patriotice echilibrate, cu scopul imbunatatirii respectului de sine al romanilor, in special al tinerilor, si cultivarea imaginii de glorie si eroism a ostasilor romani, care au aparat acest pamant chiar cu pretul sangelui lor. Tinand cont de aceste aspecte ale actualului context, Asociatia Traditia Militara din București, în colaborare cu Muzeul Poliției de Frontieră – Giurgiu, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I.” din București și Muzeul din Ruse – Bulgaria, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), va derula proiectul DE VEGHE LA FRUNTARII - Evolutia uniformei graniceresti in ultimele doua secole, care constă în organizarea, la sediul Muzeului Poliției de Frontieră din Giurgiu, str 1 Decembrie 1918, nr 57, a unei expoziții de uniforme militare grănicerești, având ca scop educarea marelui public, tineri si varstnici, prin lectiile pe care ni le ofera istoria, precum si punerea la dispozitie a unui material documentar privind istoria uniformei graniceresti, pentru specialistii in istorie militara.
Am creionat, in linii mari, o evolutie cronologica a costumului graniceresc in perioada 1806-1989: Am luat ca punct de plecare anul 1806, prezentand un costum de soldat si unul de ofiter din Regimentul 2 Valah Nr.17 Nasaud. Perioada anilor 1830-1859 propunem sa fie reprezentata de un costum de soldat de “Graniceri de Dunare” si de un costum de “Graniceri de Munte”. Pentru perioada 1859-1872 propunem realizarea unui costum de soldat model 1868 si a unui costum ofiter model 1868 – tinuta zilei. Razboiul de Independenta: un grup de tinute graniceresti (cca.5): romanesc, bulgaresc, otoman. Intre anii 1904-1916 au loc mai multe modificari asupra costumului graniceresc si am putea realiza: - costum de soldat model 1904, din Corpul de Graniceri; - costum model1912 de soldat – tinuta de serviciu; - costum model 1912 de ofiter tinuta de ceremonie; - costum model 1912 de ofiter tinuta de campanie; - costum model 1915 de soldat; - costum model 1916 de soldat. Pentru perioada anilor 1920: - costum de soldat model 1923 - tinuta de ceremonie; - costum de ofiter model 1923-tinuta de ceremonie; -costum de subofiter model 1923 tinuta de zi; Pentru anii 1930-1939: -costum de soldat dintr-unul din Batalioanele Graniceresti - tinuta de ceremonie; - costum de ofiter dintr-unul din Batalioanele Graniceresti - tinuta de ceremonie; -costum de soldat din Reg.1 Graniceri Garda - tinuta de ceremonie; -costum de ofiter din Regimentul 1 Graniceri Garda – tinuta de ceremonie; Pentru perioada 1939-1948 - costum de soldat tinuta de campanie; - costum de ofiter tinuta de campanie; Perioada 1948-1989 - costum de soldat RPR; -costum de ofiter RPR; - costum de soldat RSR; -costum de ofiter RSR. De asemenea credem ca ar fi interesanta realizarea unei vitrine cu efecte militare de graniceri (epoleti, petlite, insigne,paftale, decoratii…etc) altele decat cele care se gasesc pe uniforme, precum si a unui drapel reprezentativ.
Grupurile țintă ale proiectului cultural sunt tinerii scolari, liceeni, studenti din invatamantul militar si din cel civil care vor avea posibilitatea sa cunoasca lectia de istorie a granicerilor in Romania moderna; specialistii din domeniul cercetarii militare care vor avea posibilitatea sa cunoasca pe viu, prin diversele instrumente puse la indemana de proiect, rolul granicerilor in Romania moderna; marele public roman si strain, care tranziteaza Romania si care va fi interesat de rezultatele proiectului nostru;

>>> urmeaza >>>
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: De Veghe la Fruntarii-Muzeul Politiei de Front

Mesajde stoica » Joi, 01 Noi 2012 00:01

Proiectul va pune in valoare conceptul de muzeu modern, viu, adaptat ca discurs muzeistic si mod de prezentare epocii in care traim si tehnicii moderne, punand in serviciul educatiei culturale a vizitatorilor toate mijloacele multimedia de care dispunem in prezent, precum si rezultatele unei riguroase documentari privitoare la uniforma granicereasca din Romania moderna. Proiectul are o importanta deosebita in cooperarea transfrontaliera, cu institutii culturale si militare din Bulgaria, prezentand importanta si pentru elevii, studentii si cercetatorii din domeniul militar, precum si pentru marele public, prin informatiile si noutatile pe care le aduce privind uniforma granicerilor din ultimele doua secole.
Iuliana Băncescu
Consultant stiintific proiect

stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: De Veghe la Fruntarii-Muzeul Politiei de Front

Mesajde stoica » Joi, 01 Noi 2012 00:03

Proiect realizat cu finantarea Administratiei Fondului Cultural National                   Imagine
Data introducerii: 01.11.2012
Organizator: Asociația Tradiția Militară, în colaborare cu Muzeul poliției de frontieră - Giurgiu
Localitatea: Giurgiu
Anvergura: națională
In perioada august-noiembrie a acestui an, Asociația Tradiția Militară din București, în colaborare cu Muzeul Poliției de Frontieră – Giurgiu, Muzeul Militar National din București  și Muzeul Regional de Istorie din Ruse – Bulgaria, cu sprijinul financiar al A.F.C.N. (Administrația Fondului Cultural Național), va derula proiectul ,
DE VEGHE LA FRUNTARII - Evolutia uniformei graniceresti in ultimele doua secole
care constă în organizarea, la sediul Muzeului Poliției de Frontieră din Giurgiu, str 1 Decembrie 1918           nr.57 , a unei expoziții de uniforme militare grănicerești.
Am creionat, in linii mari, o evolutie cronologica a costumului graniceresc in perioada 1806-1989: Am luat ca punct de plecare anul 1806, prezentand un costum de soldat si unul de ofiter din Regimentul 2 Valah Nr.17 Nasaud. Perioada anilor 1830-1859 propunem sa fie reprezentata de un costum de soldat de “Graniceri de Dunare” si de un costum de Graniceri de Munte”; Pentru perioada 1859-1872 propunem realizarea unui costum de soldat model 1868 si a unui costum ofiter model 1868 – tinuta zilei. Razboiul de Independenta din 1877 va fi marcat prin realizarea unui grup format  din costum graniceresc romanesc, rusesc, bulgaresc, otoman , cca.5 costume; Intre anii 1904-1916 au loc mai multe modificari asupra costumului graniceresc si am putea realiza: - costum de soldat model 1904 din Corpul de Graniceri; - costum model 1912 de soldat – tinuta de serviciu; - costum model 1912 de ofiter tinuta de ceremonie; - costum model 1912 de ofiter tinuta de campanie; - costum model 1915 de soldat; - costum model 1916 de soldat. Pentru perioada anilor 1920: - costum de soldat model 1923 - tinuta de ceremonie; - costum de ofiter model 1923 - tinuta de ceremonie; -costum de subofiter model 1923 tinuta de zi; Pentru anii 1930-1939: - costum de soldat dintr-unul din Batalioanele Graniceresti-tinuta de ceremonie; - costum de ofiter dintr-unul din Batalioanele Graniceresti-tinuta de ceremonie; -costum de soldat din Reg.1 Graniceri Garda-tinuta de ceremonie; -costum de ofiter din Regimentul 1 Graniceri Garda – tinuta de ceremonie; Pentru perioada 1939-1948 - costum de soldat tinuta de campanie; - costum de ofiter tinuta de campanile. Perioada 1948 - 1989 - costum de soldat RPR; - costum de ofiter RPR; - costum de soldat RSR; - costum de ofiter RSR. De asemenea credem ca ar fi interesanta realizarea unei vitrine cu efecte militare de graniceri (epoleti, petlite, insigne, paftale,decoratii…etc), altele decat cele care se gasesc pe uniforme, precum si a unui drapel reprezentativ.
Expoziția permanentă va fi vernisată în luna decembrie a acestui an și va fi deschisă de luni până vineri, între orele 10-16.

Suntem onorați dacă veți fi prezenți la vernisaj.

Persoană de contact:      Fiera Cristian
                       Fax/tel.: 0246/213034; 0721244177
                       e-mail: cristianfiera63@gmail.com
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: De Veghe la Fruntarii-Muzeul Politiei de Front

Mesajde stoica » Mie, 14 Noi 2012 14:13

                                             Imagine

In data de 15 noiembrie 2012 se deschide expoziția “De Veghe la Fruntarii” la Muzeul Poliției de Frontieră din Giurgiu, proiect realizat de Asociația Tradiția Militară din București în parteneriat cu Muzeul Militar National „Ferdinand I„ București, Muzeul de Istorie „Teoharie Antonescu” Giurgiu, Muzeul Panorama - Pleven  și Muzeul Regional de Istorie Russe – Bulgaria, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 15 decembrie a. c. la Muzeul Poliției de Frontieră din Giurgiu și va cuprinde și o reconstituire isotrico-militara in uniforme de epocă.

Am creionat, in linii mari, o evolutie cronologica a costumului graniceresc in perioada 1806-2000 . De asemenea ni s-a părut interesantă realizarea unei vitrine cu efecte militare de graniceri (epoleti, petlite, insigne, paftale, decoratii…etc) altele decat cele care se gasesc pe uniforme, precum si a unui drapel reprezentativ.

Așteptăm, cu drag, la expoziția noastră atât marele public, cât și elevii, studenții și ofițerii interesați de evoluția costumului grăniceresc în România modernă.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15


Înapoi la Discutii Generale - subiecte ce nu pot fi incadrate in celelalte rubrici existente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron