Surse di Informare pt reconstituiri ist-mil

Documentation – regulations, books, magazines, articles

Surse di Informare pt reconstituiri ist-mil

Mesajde stoica » Mar, 30 Dec 2008 11:52

Surse de Informare pt reconstituiri istorico-militare:

-      Regulamente (tinute, echipament si exercitii)
-      memorialistica (scrisa si orala)
-      imagini (fotografii, stampe, lucrari artistice, etc.)
-      lucrari stiintifice

Toate sursele pot avea tare: regulamente nerespectate (din motive de disponibilitate materiala sau din motive de moda), memorie imperfecta a memorialistilor, lucrari artistice care sa reflecte simtul estetic al autorului, culori care in timp se modifica, lucrari stiintifice care dau, involuntar, interpretari eronate anumitor informatii incomplete sau scoase din context.
A contrazice surse indubitabile argumentand cu “necanonicitatea”, ar reflecta tendinta pernicioasa a unora de a polariza comunitatea de reenactment de la noi si eventual dorinta acelorasi, paguboasa, de a se erija in unici detinatori ai adevarului, inchipuiti arbitri si filtre de surse. Reconstituirea nu se face doar cu Monitorul Oficial pe genunchi, ci prin combinarea echilibrata a tuturor surselor credibile, indiferent daca au devenit legi, ori au ramas cutume sau exceptii. Numai prezentand si exceptiile si datinile “necanonice” se poate reconstitui o epoca – altminteri nu dam viata istoriei, ci ne limitam la a ilustra niste legi. Aceasta ar fi cu atat mai restrictiv, si frustrant pt public, cu cat materialul documentar in tara noastra este lacunar si greu accesibil, dar marturiile abundente.
Este adevarat ca, din acelasi motiv, unele lucrari stiintifice pacatuiesc prin inlocuirea datelor certe cu deductii, mai mult sau mai putin logice. Acesta ar fi un procedeu acceptabil, in masura in care extrapolarile ar fi prezentate publicului, in mod onest, ca ipoteze. Spun aceasta intrucat anumite “presupuneri stiintifice” de acest gen s-au demonstrat categoric a fi fost eronate.
Se cunosc multe cazuri de regulamente adoptate oficial, dar care nu au fost niciodata respectate (e.g. frunze brodate la viziera caschetei ofiterilor generali intr-o anumita perioada istorica – nu s-au purtat decat metalice). Se cunosc numeroase cazuri de “atavisme”, regulamente obsolete ce continuau sa fie respectate desi fusesera abolite (e.g. miscarea de ducere a armei sub bratul stang). Se cunosc situatii in care incalcari ale unor prevederi exprese ale regulamentelor erau tolerate (e.g. turtirea spre interior a varfurilor capelei in I.RM si in al II.RM). Se cunosc nenumarate cazuri de tinute si echipament de imprumut de la alte armate sau de captura, precum si uniforme de instructie sau elemente de uniforme de parada purtate pe front, in combinatii dintre cele mai diverse, neprevazute de litera regulamentului sau nepermise de catre aceasta. Lista ar putea continua.
In atari conditii consideram ca este de datoria reenactorilor sa caute si sa isi insuseasca informatii din toate sursele posibile si sa dea viata istoriei militare, in toata diversitatea ei, in limitele trasate in mod judicios si rezonabil de catre toate sursele disponibile. Cercetarea continua, publicarea rezultatelor acesteia si valorificarea lor in actiuni de reconstituire raman datoria primordiala a celor cu adevarat pasionati de istoria militara. Consider de asemenea ca este necesar un dialog constructiv continuu intre grupuri, asa incat sursele sa poata fi evaluate mai bine, eventualele erori sa poata fi corectate, iar informatia sa circule liber si sa fie la dispozitia tuturor celor interesati.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron