ONORURI FUNEBRE - 1873

Documentation – regulations, books, magazines, articles

ONORURI FUNEBRE - 1873

Mesajde tm_adm » Mar, 30 Dec 2008 16:19

[color=#000000]Sursa: Kepi, Forumul "6 Dorobanti"; http://6dorobanti.ro/forum/YaBB.pl
"Regulamentul asupra serviciului de garnizoana", adoptat prin Inaltul Decret Nr. 1397 din 8 august 1873. Pasajul respectiv a fost preluat dintr-un regulament tiparit la Institutul de Arte Grafice "Carol Göbl", Bucuresti, 1916.

"...

CAPITOLUL X[\/b]


ONORURI FUNEBRE[\/b]

Art. 205. Trupa care este trimisă a da onoruri funebre, va merge fără ca muzica să cânte sau toboșarii să bată; ea va avea arma pe umărul drept (la 1876, respectiv "la umăr" începând din 1909, H.Ș.) și se va întocmi în bătaie înaintea intrării pe unde are să fie scos corpul răposatului. Când acesta se va ivi, trupa va prezenta arma și muzica sună primirea.

Art. 206. După ce va trece corpul, trupa va lua la umăr (potrivit mișcării specifice de la  1876 sau "la umăr" potrivit regulamentului din 1909, H.Ș.), va rupe în plutoane sau semi-plutoane (după localități) și va porni imediat după carul funebru; trupa va ține arma pe umărul drept ( regulamentul din 1876, H.Ș.), iar soldații care înconjoară cortegiul de-a dreapta și de-a stânga, vor lua arma sub brațul stâng. Ținerea armei în acestă poziție este: varga deasupra, cotul mânei stângi la șold; cele patru degete sub țeavă; degetul cel mare deasupra, pe curea; patul sub subțioară, gura țevii în jos; baionetele vor fi scoase.

Art. 207. La groapă se va forma în bătaie, va prezenta arma și va sta în această poziție până când se va coborî corpul în groapă. După coborârea corpului se va comanda la umăr și încărcarea de va fi fost răposatul militar și se vor trage trei salve.

Art. 208. Îndată după aceasta, trupa va rupe în plutoane, semi-plutoane sau secții și se va întoarce la cuartier cu muzica cântând. Doliul ce se va fi avut atât trupa cât și tobele, se scoate.

..." [/color]
tm_adm
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 56
Membru din: Lun, 29 Iul 2013 15:17

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron