Pagina 1 din 1

Regulament asupra ex. si manevrelor de infanterie

MesajScris: Mie, 26 Aug 2009 00:55
de bansaraba
Regulament existent inainte de 1874 cand este publicat in "Transilvania, foaia ASTRA", de-a lungul mai multor numere. Nu am garantia ca e intreg. La sfarsit, ceva lectii de scoala militara. M-am gandit ca v-ar putea fi utile aceste informatii.

http://rapidshare.com/files/271498555/Regulamentul_de_exercitii_si_manevre_ale_inf.pdf

Re: Regulament asupra ex. si manevrelor de infante

MesajScris: Mie, 26 Aug 2009 08:30
de stoica
Foarte interesant acest extras din regulamente militare din secolului XIX. Observam ca este foarte asemanator cu cel din 1863, pe care l-am studiat si invatat pt reconstituirile noastre ale epocii domnitorului Cuza (1859-1866).
Ar fi important sa vedem coperta publicatiei, pt a sti cine si cand a editat-o. Pare a fi o reeditare in serial, intr-o revista militara, a unui regulament anterior. Mai exista si alte numere?

Re: Regulament asupra ex. si manevrelor de infante

MesajScris: Mie, 26 Aug 2009 15:24
de bansaraba
La ultima pagina cu lectiile infanteriei scrie "va urma", deci probabil continua in revistele "Transilvania. Foaia ASTRA" din anul 1875. Fragmentul regulamentului publicat in revistele din 1874 e folosit pentru a exemplifica terminologia militara din limba romana. Din pacate nu am alte date referitor la anul adoptarii lor.

PS: "Transilvania. Foaia ASTRA" este, dupa cum ii spune si numele, revista oficiala a Asociatiei transilvane pentru literatura si cultura poporului roman. In 1874 s-au mai publicat, pe langa regulamentele militare pe care le-am prezentat aici, diferite dari de seama, articole pe probleme lingvistice si istorice, traduceri dupa diplome medievale etc. deci nu e o revista militara.