Batalionul in IIRM

Documentation – regulations, books, magazines, articles

Batalionul in IIRM

Mesajde Agent_Griff » Mie, 21 Sep 2011 11:13

Toate unitatile militare au o subunitate care le formeaza coloana vertebrala, acea subunitate care poate opera atat singura cat si in cooperare cu altele precum ea. Pentru armatele epocii moderne, aceasta subunitate a fost batalionul, atat in Primul cat si in al Doilea Razboi Mondial. Prima subunitate care se putea distingea prin marime, cu alte cuvinte prima subunitate mare, dar si ultima subunitate care se putea spune ca este mica inainte de a ajunge la nivelul regimentelor sau al brigazilor, batalionul a fost dintodeauna o fiinta intriganta.

Putand opera singur dar fiind recomandat sa lupte impreuna cu alte batalioane in operatiuni combinate, batalionul era caramida ce forma zidul unei armate. Ofiterii superiori (de la maior in sus) erau de obicei intalniti la nivel de batalion, denotand astfel importanta sa deja strategica in comparatie cu importanta mai mult tactica a unui pluton sau chiar a unei companii. Batalionul era echipat cu armament greu, de sustinere, precum mitraliere grele sau aruncatoare, devenind mai mult decat o grupare de soldati inarmati cu pusti, pusti-mitraliera sau pistoale-mitraliera, precum putea fi descris un pluton.

In fine, sunt interesante de vazut diferentele dintre batalioanele unei tari si cele ale altei tari. Cred ca informatiile ce vor fi asternute in posturile ce urmeaza vor fi folositoare atat pentru noi, Asociatia Traditia Militara, in deplasarile noastre si colaborarile cu reconstituitorii altor armate dar si pentru cei pur si simplu interesati de istoria organizarii militare.

Voi incepe cu etern populara armata germana din IIRM. Armata germana avea foarte multe tipuri diferite de batalion (batalionul de parasutisti, batalionul de tancuri, batalioanele de infanterie mecanizata etc.) Armata germana a avut de asemenea, de-a lungul razboiului, mai multe reorganizari ale batalioanelor, astfel complicand problema si mai departe. Voi incepe cu batalionul de infanterie dintre 1941 si 1942, perioada de interes pentru noi ca si reconstituitori.

~~~

Ca si structura, batalionul german de infanterie era compus dintr-un comandament, un pluton de transmisiuni, trenul de transport al batalionului, o companie de armament greu (mitraliere si aruncatoare) si trei companii de puscasi.

Comandamentul batalionului: Aici se regasea comandantul batalionului, adjutantul sau, ofiteri-medici si un numar mic de mesageri si secretari.

Plutonul de Transmisiuni: Mentinea comunicarea radio, telegrafica si telefonica intre batalion si structuri superioare. Nu depasea 20 de oameni.

Trenul batalionului: Continea putinele vehicule ale batalionului, multe care trase de cai dar si diversi mestesugari si specialisti.

Plutonul de Aruncatoare: Facea parte din compania de armament greu. Plutonul continea sase piese de 80 mm, astfel avand o putere de foc considerabila. Precum majoritatea armatei germane, se baza pe cai si care pentru a-si deplasa armamentul si munitia.

Plutoanele de Mitraliere: Aceste plutoane faceau uz de revolutionara mitraliera MG34 care, spre deosebire de toate celelalte mitraliere in uz atunci, putea servi atat drept mitraliera grea (cu un trepied, folosind benzi de cartuse) cat si ca mitraliera usoara (putand fi mutata mult mai usor, precum o pusca-mitraliera). In unele situatii, din cauza lipsurilor, ramaneau in uz mitralierele mai vechi de tip MG08/15. Acestea erau descendente directe ale Maximului insa, in ciuda acestui lucru, erau la fel de mortale precum modelele moderne cand erau folosite corespunzator.

Compania de Puscasi: Compania era formata din 3 plutoane de infanteristi, fiecare pluton fiind format din 4 grupe de puscasi. Grupele germane aveau 10 oameni. Unul dintre ei era gradatul sau subofiterul care conducea grupa, sase oameni erau puscasi iar trei oameni formau echipa mitralierei usoare. Cele patru grupe erau conduse de comandantul plutonului (un ofiter inferior), acesta fiind ajutat de un subofiter. In timpul anului 1942 a devenit din ce in ce mai intalnit ca un subofiter sa conduca un intreg pluton.

Fiecare companie avea de asemenea o sectie de aruncatoare usoare, de 50 mm, si o sectie de pusti antitanc. Pustile antitanc s-au dovedit putin utile impotriva blindatelor sovietice in vreme ce aruncatoarele usoare nu au fost apreciate din cauza faptului ca erau o arma de compromis intre raza maxima a unei grenade si raza minima de artilerie. Uzul ambelor arme a scazut dupa ce luptele pe frontul de Est au crescut in amploare.

Tabel Organizare:

Comandament de Batalion (5 ofiteri, 27 personal)

Pluton Transmisiuni (22 pers.)

Trenul Batalionului (32 pers.)

Companie Armament Greu (5 ofiteri, 197 pers.) compusa din:

Comandament Companie (1 ofiter, 14 pers.)

Tren Companie (17 pers.)

Pluton Aruncatoare (1 ofiter, 61 pers.)

3 Plutoane Mitraliere, (1 ofiter, 35 pers. fiecare)

Trei Companii Puscasi (4 ofiteri, 187 pers. fiecare) fiecare compusa din:

Comandament Companie (1 ofiter, 12 pers.)

Tren Companie (24 pers.)

Sectie pusti-antitanc (7 pers.)

3 Plutoane Puscasi, fiecare compus din:

Comandament Pluton (1 ofiter, 5 pers.)

Sectie Aruncatoare Usoare (3 pers.)

4 Grupe Puscasi (10 pers. fiecare)

Total: 861 oameni (22 ofiteri, 839 pers.)
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Re: Batalionul in IIRM

Mesajde Agent_Griff » Lun, 26 Sep 2011 14:29

Batalionul German de Parasutisti[\/b], 1944-1945

Astazi vom analiza fortele cu care s-au confruntat parasutistii romani dupa fatidica zi de 23 august, 1944, zi care a decis soarta Romaniei vreme de jumatate de secol dupa sfarsitul IIRM.

Batalioanele erau organizate in jurul transportului lor, avioanele Junkers 52. Fiecare Junkers putea transporta 12 parasutisti, trei aparate de zbor fiind adunate intr-un grup de zbor, patru astfel de grupuri formand un escadron, in vreme ce de patru escadroane era nevoie pentru a transporta un batalion. In total, 48 de avioane Ju-52 erau necesare pentru purtarea unui batalion de Fallschirmjaegeri.

Batalionul in sine era compus din comandament, plutonul de transmisiuni, trenul de transport al batalionului, o companie de armament greu si trei companii de puscasi. Diferenta dintre batalionul de parasutisti si cel de infanterie era faptul ca fiecare pluton era condus de un ofiter (in vreme ce la infanteria obisnuita se puteau gasi si subofiteri la conducerea plutoanelor). De asemenea, gradul de motorizare al batalioanelor de parasutisti era mult mai mare, comparativ cu cel al infanteriei, toate vehiculele de transport si aprovizionare fiind menite a fi motorizate.

Comandamentul batalionului[\/b]: Idem Infanterie;

Plutonul de Transmisiuni[\/b]: Idem Infanterie;

Trenul batalionului[\/b]: Precum echivalentul Infanteriei, cu diferenta ca elementele motorizate inlocuiau carele trase de cai.

Comandamentul Companiei de Armament Greu[\/b]: Avea propriul sau detasament de transmisionisti, precum si patru echipe de soldati formate in jurul unei arme antitanc de tip Panzershreck.

Plutonul de Aruncatoare[\/b]: Era o varianta redusa numeric a plutonului prezent in trupele de infanterie, avand doar patru piese de 80 mm.

Plutonul de Tunuri[\/b]: Avea in dotare doua tunuri de 75 mm, de infanterie. Parasutistii folosisera de asemenea si tunuri de 75 mm fara recul iar aceste tunuri puteau fi gasite in uz si ele.

Plutonul de Mitraliere[\/b]: Avea in dotare patru MG34 sau MG42, montate pe trepiedul ce desemna o mitraliera grea.

Compania de Puscasi[\/b]: Companiile parasutistilor erau mai mari decat cele ale infanteriei si aveau, cel putin pe hartie, destula tehnica motorizata pentru a-si transporta tot personalul.

Grupa de parasutisti avea 10 oameni, comandati de un subofiter sau gradat si asistentul sau, cei doi fiind inarmati cu pistoale-mitraliera MP40. Urmau apoi patru soldati, inarmati cu pusti, doi mitraliori inarmati cu un MG34 sau MG42 si un pistol fiecare, si doi asistenti, unul pentru fiecare mitralior. Asistentii erau inarmati cu pistoale. O pusca din fiecare grupa avea o luneta telescopica si alte doua aveau lansatoare de grenade.

Comandamentul de pluton avea un ofiter, echipat cu MP40 si pistol, un subofiter si trei mesageri cu pusti. Erau si doi soferi, care conduceau camioanele de trei tone ce transportau plutonul, ambii inarmati cu MP40, un medic atasat si un armurier, ambii cu pistoale.

Comandamentul de Companie avea doua elemente de armament greu, de sustinere. Primul element era o grupa antitanc, de opt oameni, patru tragatori si patru asistenti. Arma era, in mod sigur, Panzershreck-ul. Mai era si o sectie de aruncatoare, cu trei echipe, fiecare avand un mortier de 80 mm cu teava scurta. Aceasta versiune era o modificare a versiunii standard, avand jumatate din greutate si jumatate din raza standard (aproximativ 1100 metri).

Comandamentul de Companie mai avea doua camioane de trei tone, o masina usoara (probabil Kubelwagen) dar si motociclete. Trenul de Companie era gandit ca si un element complet motorizat al batalionului.

Tabel de Organizare[\/b]:

Comandament de Batalion (5 ofiteri, 20 personal)

Pluton Transmisiuni (1 ofiter, 41 pers.)

Trenul Batalionului (2 ofiteri, 69 pers.)

Companie Armament Greu[\/u] (5 ofiteri, 200 pers.) compusa din:

Comandament Companie (1 ofiter, 33 pers.)

Trenul Companiei (18 pers.)

Pluton Aruncatoare (1 ofiter, 48 pers.)

Pluton Tunuri (1 ofiter, 27 pers.)

2 Plutoane Mitraliere (1 ofiter, 37 pers. fiecare[\/i])

Trei Companii Puscasi[\/u] (4 ofiteri, 166 pers. fiecare[\/i]) fiecare[\/i] compusa din:

Comandament Companie (1 ofiter, 12 pers.)

Grupa antitanc (8 pers.)

Sectie Aruncatoare 80 mm (15 pers.)

Trenul Companiei (17 pers.)

3 Plutoane Puscasi, fiecare[\/i] compus din:

Comandament Pluton (1 ofiter, 8 pers.)

3 Grupe Puscasi (10 pers. fiecare[\/i])

Total[\/b]: 853 oameni (25 ofiteri, 828 pers.)
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01


Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron