Albumul Uniforme Militare/ Alexandru Asachi

Documentation – regulations, books, magazines, articles

Albumul Uniforme Militare/ Alexandru Asachi

Mesajde mirel » Joi, 02 Feb 2012 11:19

Cu ocazia manifestărilor prilejuite de ziua Unirii a fost lansat la Muzeul Unirii excelentul album „Uniforme militare ilustrate de Alexandru Asachi”. Lucrarea, editata in conditii grafice deosebite, are un număr de 105 pagini dintre care 36 sunt dedicate planșelor și a apărut la Iași, EdituraVasiliana 98, avand ca autori pe Aurica Ichim și Sorin Iftimi.
Albumul este structurat după cum urmează:
- Argument
- Uniformele Armatei din Moldova (1830-1866)
- George Sion – colecționar și donator
- Alexandru Asachi, grafician și militar (1825-1875)
- Albumele Armatei (1854- 1862)
-Valoarea Artistică a stampelor cazone
Planșele sunt structurate în patru părți:
Albumul Miliției Moldovei;
1854, Stampe din anii 1854-1857;
Albumul Oastei Moldovei-1858;
Armata Română-1862.
Fiecare plansă este insoțită de o pagină dedicată explicațiilor, incadrarea în perioadă și descrierea unor aspecte de uniformologie. De remarcat că in planșa dedicată uniformei batalionului de vânători mod.1860, jambierele sunt de culoare deschisă, așa cum se poate observa in imaginea atasata. Este adevarat ca si pantalonii, care ar fi trebuit sa fie de culoare ser, precum si palaria, care ar fi trebuit sa fie neagra, apar intr-o nuanta foarte deschisă. Mansetele, care trebuiau sa fie verzi, ca si furajera trupei, apar necolorate. Practic, singurul element de echipament colorat este tunicaEste de remarcat comentariul, care reflecta dubiul ce plana asupra culorii tunicii, intrucat aceasta stampa era singura sursa care lasa sa se inteleaga ca tunica ar fi fost civit, asa cum si fusese in realitate, in timp ce absolut toate celelalte surse indicau culoarea castanie – vezi intreaga dezbatere la: http://www.traditia-militara.ro/forum/Y ... 1232811357.
Lucrarea conține o bogată bibliografie, amintind majoritatea albumelor dedicate uniformei militare din cele două principate române. Asociatia Traditia Militara a avut onoarea de fi prezenta la Iasi cu ocazia lansarii acestei carti. Detasamentul ATM a realizat garda de onoare care a intampinat pe oaspeti la iesirea din Muzeul Unirii din Iasi, dupa care a oferit invitatilor o demonstratie de reconstituire istorico-militara din perioada Domnitorului Cuza. Imediat dupa aceea, s-a integrat in coloana de defilare pt retragerea cu torte, ce a pornit chiar din fata Muzeului Unirii (http://www.traditia-militara.ro/forum/Y ... 1327270190).

ImagineImagineImagine
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Înapoi la Documentatie - regulamente, carti, reviste, articole, comunicari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron