Combinezoane de lansare parasutisti romani II.RM

Uniforms, Equipment, Accessories, Decorations

Combinezoane de lansare parasutisti romani II.RM

Mesajde stoica » Lun, 13 Iul 2009 07:55

Asociatia Traditia Militara a repurtat un success rasunator in domeniul cercetarii uniformologice. Am reusit sa determinam si sa demonstram in mod irefutabil culoarea corecta a combinezonului de lansare al parasutistilor romani din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Dupa cum se cunoaste arma parasutistilor a fost infiintata la 10 iunie 1941, ca parte a aviatiei. Singura unitate formata a fost Batalionul 4 Parasutisti. Istoricul acestei unitati poate fi gasit la http://www.traditia-militara.ro/index.php?article=9&language=ro.
Toate materialele stiintifice publicate de catre experti, toate pe aceasta tema fiind ulterioare anilor ’70, indicau in mod peremptoriu si indubitabil pt combinezoanele de salt culoarea gri-bleu. Ne-a surprins dotarea unor militari de elita, cu rol de cercetare / diversiune / asalt, cu tinute de lupta care sa nu aiba de loc rol de mascare in teren; dimpotriva culoarea gri-bleu ar fi facut identificarea parasutistilor in teren foarte usoara.
Am intrebat pe expertii unor muzee si pe autorii unora dintre articolele in cauza pe ce se baza afirmatia lor. Ni s-a raspuns ca era o deductie logica, bazata pe apartenenta parasutistilor la aviatie, la faptul ca uniforma aviatiei era gri-bleu, ca exista chiar fotografii cu parasutisti in uniforme de aviatie la ceremonii. Au mai fost invocate deductii pe baza nuantelor din fotografiile alb-negru, desi este cunoscut ca aceste interpretari sunt in cel mai bun caz incerte. Exista numeroase fotografii cu tricolorul romanesc la care galbenul apare mai intunecat decat albastrul.
Desi arma parasutistilor este o arma tanara, nu s-au gasit regulamente din epoca din care sa reiasa ce culoare aveau combinezoanele de lansare. Nu s-a mai gasit nici o piesa originala, nici in stocuri, nici la muzee, nici la particulari. Noi am cules declaratii scrise de la veterani, care afirmau in mod unanim ca aceste uniforme, numite de catre cei ce le utilizasera “halate de zbor”, au fost toate, de la inceput (1941) pana la final (1944), exclusiv, din doc ka[\/b]ki. Cu aceasta ocazie am obtinut numeroase informatii exclusive suplimentare, necunoscute si nepublicate pana acum: buzunarul de pe gamba pt cutitul special, cutele de la coate, buzunarele laterale cu fermoar vertical, marcile de ceasuri speciale cu care au fost dotati parasutistii, etc.
Totusi expertii au ramas sceptici, invocand presupuse carente de memorie ale tuturor veteranilor acestei arme. Desi am avansat ipoteza ca poate au existat loturi diferite in perioade diferite, expertii ne-au respins categoric punctul de vedere, bazandu-se pe “o viata de cercetare si experienta” in domeniul uniformologiei si nu au considerat oportun sa-si nuanteze pozitia prin precizarea prudenta ca afirmatia lor este doar o deductie.
Iata ca ATM si-a demonstrat inca o data temeinicia in cercetarea stiintifica in domeniul istoriei militare, prin faptul ca a reusit sa obtina de la un veteran un “halat de zbor” original, din anul 1944. Veteranul reusise sa il pastreze dupa lasarea la vatra si l-a purtat pana la atingerea unui grad de uzura al materialului textil care il facea inutilizabil. Apoi i-a descusut fermoarele, inca in foarte buna stare de functionare, si le-a folosit la alte piese vestimentare. Croiala, se rrecunoaste imediat, este exact cea din fotografiile de epoca. Materialul, rupt si peticit este decolorat dupa indelungata purtare, dupa nenumaratele spalari, insa culoarea originala se pastreaza la interiorul buzunarelor, in interiorul tivurilor, dedesubtul dublurilor de material: kaki[\/b].
Suntem mandri ca am reusit sa repunem adevarul istoric in drepturile sale, ca am reusit sa salvam un detaliu al istoriei noastre militare din caldarea supozitiilor si sa-l asezam in lumina certitudinii. Aceasta este una dintre caile prin care ne implinim menirea.
Speram ca erorile trecutului sa fie rectificate in publicatii de specialitate, cu mentionarea contributiei noastre, si ca de acum colaborarea noastra cu expertii sa se amelioreze, sa ne putem uni fortele in interesul adevarului istoric si in serviciul publicului. Le stam la dispozitie cu pasiunea, perseverenta, acribia si energia noastra.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Înapoi la Uniforme / Echipament / Accesorii / Decoratii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron