Pavezele Medievale

Uniforms, Equipment, Accessories, Decorations

Pavezele Medievale

Mesajde Agent_Griff » Dum, 20 Mar 2011 15:14

Daca tot am facut un subiect de discutie legat de armamentul folosit in Evul Mediu, ma gandesc ca ar fi utile si niste subiecte legate de echipamentul aferent armamentului, caci la razboi nu te duceai doar cu armele. Am sa incep cu niste obiecte de aparare ce defineau spatiul Europei de Est incepand din tarile Sfantului Imperiu Roman si pana la granitele Europei, in Tarile Romane si in Ducatul Lituaniei.

Dupa cum probabil ati realizat deja, acest obiect era pavaza. Pavaza era un scut foarte mare care a inceput sa fie folosit intr-o perioada in care scuturile individuale, ce puteau fi luate cu usurinta in lupta, incepeau sa iasa din uz in Apusul Europei. Unii au dat ca motiv pentru aceasta disparitie a scutului generic, scutul cu o forma asemanatoare talpii fierului de calcat, aparitia armurilor albe complete (cu placi de otel sau platosa, depinde ce denumire va place, pe vremuri li se zicea "armuri albe" in Anglia) sau folosirea mai intensiva a armelor de foc in lupta.

Oricum ar fi, stim sigur ca scuturile de marime medie, bune la toate sa le zicem, au disparut usor-usor in Apus, locul lor fiind luat de catre scuturi foarte mici, cam cat o farfurie mai maricica, si de scuturi foarte mari, de tipul pavezei. Scuturile foarte mici (numite "buckler" in engleza) erau purtate practic in varful pumnului iar pavezele erau scuturi specializate, nu foarte mobile, care puteau fi infipte in pamant pentru a servi ca protectie atat impotriva armelor de foc cat si impotriva sagetilor conventionale. In Rasaritul continentului, scuturile au continuat sa fie folosite mai multe vreme de catre mai toate lumea din cauza popularitatii arcurilor cu sageti. Din cronica lui Laonic Chalcocondil, "Expuneri Istorice", avem o descriere interesanta legata chiar de scuturi. Cand descrie tatarii, cronicarul grec mentioneaza ca ei aveau scuturi "lunguiete" asemanatoare cu cele ale dacilor. Ce concluzie sa tragem de aici, nu cunosc, insa sunt curios de ce opinii ar fi legate de aceste scuturi lunguiete. Sa fi fost o referire la scuturile in forma de lacrima inca folosite de bizantini?

Paveze s-au folosit si pe la noi, insa. Una dintre cele mai faimoase imagini cu Ioan (Iancu) de Hunedoara il infatiseaza cu o pavaza infipta in pamant.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/Tucrcoczy_Janos_Iancu_de_Hunedoara_Brunnner_Ausgabe.jpg[/IMG]

Cei mai faimosi utilizatori ai pavezelor au fost fara indoiala Husitii. Revolutionari din Boemia, Husitii au fost printre primii care au reusit sa maximizeze utilitatea tactica a pedestrasilor inarmati cu arme de foc. Ei au reusit acest lucru oferindu-le puscasilor o pozitie fortificata mobila de unde sa isi foloseasca armele, astfel aparindu-i atat de atacurile cavaleriei cat si de atacurile infanteriei inamice. Pozitia fortificata era formata din mari care taranesti modificate pentru lupta, care ce puteau adaposti pana la 10 soldati. Aceste care erau legate intre ele in timpul luptelor pentru a forma un "wagenburg", o cetate de care, practic. Rolul pavezelor intervenea in spatiile dintre care, unde pavezele erau folosite pentru a inchide orice posibila bresa.

Ceea ce este straniu la paveze, insa, este faptul ca ele apar in imagini de epoca si in versiuni mult mai reduse ca si dimensiune. Putem vedea in diverse fresce paveze foarte mici, de o mana, asemanatoare ca si marime si stil de folosire cu buckler-ul occidental. Apar si unele paveze de marimea scuturilor occidentale clasice, marime medie am putea sa ii spunem. Nu putem astfel spune ca pavezele erau doar scuturi mari menite sa adaposteasca soldati de proiectile inamice in focul luptei.

Postez acum mai multe imagini cu paveze, din Boemia in mare parte.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/bigpavises.jpg[/IMG]

O imagine de comparare a dimensiunilor mai intai. Sabia din imagine are in jur de 130 cm lungime.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/pavise4.jpg[/IMG]

O pavaza din zona Marcii Austriei.

Postez acum mai multe paveze foarte decorate.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/paveza_01.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/Pavise1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/pavise5.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/pavise3.jpg[/IMG]

Postez acum niste imagini interesante cu fresce din Slovenia.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/7011070.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/slovenjgradecspitalskaclk0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/image058kl2.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/7011097.jpg[/IMG]

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/7011069.jpg[/IMG]

Puteti vedea in imaginile de mai sus si pavezele mici pe care le-am pomenit anterior.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/megapavise.jpg[/IMG]

In aceasta imagine interesanta de epoca, de pe vremea razboaielor Husite (imaginea respectiva este din 1437, dupa cum puteti vedea), ilustreaza o forma neobisnuita de pavaza, una foarte mare care putea proteja o mana de oameni. Este posibil ca ilustratorul sa fi auzit de tactica Wagenburgului, fara sa inteleaga ca nu pavezele erau principala protectie impotriva atacatorilor, ci carele de lupta.

Imaginile sunt de la pasionati ai acestui subiect de pe forumul site-ului myArmoury.
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Înapoi la Uniforme / Echipament / Accesorii / Decoratii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron