Drapele steme si insemne

Uniforms, Equipment, Accessories, Decorations

Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Mar, 27 Ian 2009 01:06

Aici voi posta cateva planse cu drapele si stemele Romaniei de sfarsit de secol XIX. Doresc insa ca acest post sa demareze o discutie pentru acest topic.

Imagine

Imagine

Imagine

Observati micile diferente de reprezentare a stemei in functie de spatiu de origine, cel francez versus cel german.
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde masklin » Sâm, 04 Iul 2009 20:35

Istoria culorilor steagului romanesc este lunga si incerta.
Prima oara apar impreuna in secolul XVI, la Mihai Viteazul:
Imagine, desi sunt unele teorii conform carora rosu galben si albastru erau culorile in care era pictat lupul (dragonul) dacic (sincer sa fiu, nu prea cred in teoria asta, dar e doar parerea mea proprie).
In Valahia, cele trei culori au fost adoptate oficial de catre Alexandru Ghica in 1840 pentru steagul de razboi: dungi egale orizontale, de sus in jos: rosu, galben, albastru si cu stema Valahiei in mijloc (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... lachia.svg).
In timpul revolutiei din 1848, revolutionarii au adoptat steagul format doar din 3 culori orizontale: albastru (libertate), galben (justitie) si rosu (fraternitate).
Decretul nr. 1 din 14/26 iunie 1848 al guvernului provizoriu mentiona ca steagul national sa fie format din cele 3 culori avand scris DPE[ch1055]TATE [ch1060]P[ch1066][ch1062]IE (Dreptate Fratie) in mijloc.
Totusi, in decretul nr. 252 din 13/25 iulie 1848 se mentioneaza drapelul tricolor avand culorile puse vertical.
Imagine
Dupa ce revolutia a fost innabusita, steagul a fost interzis si revolutionarii pedepsiti. Totusi, domnitorul Barbu Stirbei a pastrat steagul de razboi adoptat in 1840.
Pe 6 Februarie 1859, in timpul primei sale calatorii la Bucuresti, Al.Ioan Cuza a fost primit in Buzau de catre comandantul unitatii de dorobanti cu un steag tricolor. Cuza a fost impresionat de acest gest, astfel ca pana in in 1861 steagul Principatelor Unite era o reprezentare a steagurilor Moldovei si a Valahiei avand ca fond steagul tricolor, iar din 22 iunie 1861 doar cele 3 culori, dispuse orizontal.
masklin
 
Mesaje: 119
Membru din: Lun, 15 Dec 2008 16:27
Localitate: Wien

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Dum, 05 Iul 2009 23:26

Regret draga prietene dar trebuie sa aduc cateva mici completari la ceea ce susti dumneata mai sus.
Din ce am citit eu pana acum nu exista o dovada clara ca a existat un tricolor la Mihai Viteazu. Reprezentarea data pe post de proba este incerta dat fiind faptul ca a suferit diverse colorari. Calatori straini care au lasat memoriile pana astazi ca si marele heraldist Paul Cernovodeanu descriu ca drapel pentru epoca respectiva un steag din damasc alb pe care este reprezentata acvila, sau corbul (aici e greu de definit pentru ca se aseamana si cu una si cu alta iar unele surse il descriu ca acvila altele ca fiind similar mai degraba cu un corb) cruciata si conturnata, pe care ulterior s-a postat sigiliul ulterior cu cele 3 steme reunite.
Primul tricolor al Valahiei a fost adoptat la 1834 si era un tricolor orizontal impartit 2/1/1. Astfel jumatatea superioara era rosie si continea opt stele albe, primul sfert era albastru si avea pe el acvila cu zbor deschis cruciata si incoronata cu o coroana princiara iar al doilea sfert era galben si avea sapte stele. Se pare ca acesta varian nu a supravietuit foarte mult pentru ca albastrul si galbenul au fost inversate.
In ceea ce priveste steagurile din vremea lui Cuza si aici am o completare mica. Pana in 1861 s-au utilizat atat vechile steaguri ale principatelor cat si steagul Principatelor Unite, tricolorul orizontal cu rosul superior, galbenul central si albastrul in inferior. Deci practic la noi se utilizau 3 steaguri. Dupa aceasta data va ramane in utilizare doar tricololorul orizontal. Acest drapel va deveni si al oastei prin adaugarea stemei cu dictonul care va dainui de atunci in Armata romana: HONOR ET PATRIA! si a unei variante de monograme a lui A. I. Cuza.
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde stoica » Dum, 29 Noi 2009 18:29

Asociatia Traditia Militara va participa la Marea Parada Militara De ZiuaNationala a Romaniei de 1 Decembrie (2009) la Arcul de Triumf. Am oferit doua variante de drapel sub care sa putem defila: o replica de drapel de lupta din perioada primului razboi mondial, din dotarea ATM, sau chiar drapelul asociatiei. Astazi s-a luat decizia ca detasamentul nostru sa defileze sub propriul drapel, cel ATM - in primul rand ca recunoastere a prestigiului de care se bucura ATM, iar in al doilea rand pt ca singurul modul ce va trece pe sub Arcul de Triumf inaintea noastra va fi format de 9 militari ce poarta 9 drapele de epoca.
Drapelul ATM, brodat, are doua fete diferite: una cu stema mod.1872, cealalta cu stema mod.1921, iar in colturi se afla cifrele domnesti ale celor 4 regi ai Romaniei: Carol I. si Ferdinand I. pe o fata, Carol II. si Mihai I. pe cealalta, aceasta din urma in cele doua variante: regenta sau rege dupa 1944 si rege 1940-1944. Acvila este o copie fidela a celei mai mici acvile cruciate si incoronate pe care am identificat-o la un drapel de lupta de infanterie original.
Pt edificare voi reproduce o corespondenta foarte critica:

Sursa: http://www.anca.com.ro/forum/viewtopic.php?t=23

shotgun
Site Admin:
Proiect TV VIASAT HISTORY
Astazi la fortul Mogosoaia la invitatia Asociatiei Traditie Militara am participat din partea A.N.C.A la un proiect Viasat cu tema Istoria, la picioarele noastre.
Conceptul acestei campanii este de a prezenta amplasamente subterane și evenimente mai putin cunoscute, din istoria relativ recentă, într-un mod inedit și interesant, în scopul de a stârni interesul elevilor și al publicului în general, pentru istorie și pentru locurile care îi înconjoară.

21 inf
membru:
Fain drapelu'!
De unde il aveti?

mihnea
colectionar:
Este drapelul grupului ATM. Si are cateva probleme: acvila este de model mic nu modelul pentru drapel, panza este brodata in loc sa fie pictata cum era pentru infanterie, pictata sau brodata foarte fin, de aici rezulta o problema a drapelului panza nu se poate infasura deoarece broderia specifica stindardelor este in parta centrala de aprope 1 cm grosime, iar cea mai mare gresala (desi a fost facuta in perfecta cunostinta de cauza) este inscriptionate cele 4 cifruri folosite de cei patru regi ai Roamniei pe o parte este Carol I si Ferdinant I iar pe partea cealalta Carol II si Mihai I, amplasate cate doua in colturi opuse. Drapelul este de modelul (desi la cate modificari are nu mai este o copie a unui anume model...) cel mai mic introdus in 1923, daca nu gresesc.

Un alt lucru pe care nu il inteleg este motivul pentru care hampa se desface in doua bucati inegale aproximativ in 1/3 si 2/3 ceea ce complica transportul in autoturise.

----- Original Message -----
From: Mircea Stoica
To: 'Ionut Gaucan'
Sent: Monday, November 24, 2008 10:13 PM
Subject: Mih despre Drapel nov08

Ionut,

poti posta raspunsul sau doar sa iei la cunostinta informatia, dupa cum crezi tu ca este mai bine servit adevarul:

ATM nu are privilegiul sa poata utiliza drapele de la Muzeului Militar, ca altii. ATM a trebuit sa isi confectioneze unul, si nu s-a zgarcit, alegand varianta cea mai frumoasa; am votat pt broderie pe ambele fete, pt ca nu ne-a placut cum ar fi aratat cu broderie pe o parte si pictat pe cealalta - dupa 1921 chiar si drapelul de infanterie era brodat.
Drapelul nu are absolut nici o eroare, in primul rand pt ca nu este o copie a unui drapel istoric, ci o piesa originala ce reprezinta Asociatia Traditia Militara. El este facut asa incat sa aiba toate elementele unui drapel de lupta, dar compozitia si realizarea au alt scop. El reuneste toate perioadele din perioada monarhiei romane prin cele 2 variante de stema, cate una pe fiecare fata, si toti regii Romaniei prin cifrele din colturi, inclusiv Ferdinand. Motivul posibilitatii de dezasamblare la 2/5 - 3/5 a hampei est pur tehnic: el optimizeaza inginereste necesitatea de transport in stare dezasamblata si cea de rezistenta in stare montata, mai ales sub aspectul ecuatiei de moment la incovoiere in cazul prezentarii onorului.
Tot ce spune Mihnea despre drapele este adevarat, cu mentiunea ca nimic nu se aplica la acest drapel. Totusi ne amintim cu placere faptul ca grupul sau a cerut imprumut acest drapel, in cunostinta de cauza, si l-a si utilizat o data. Atunci a fost bun...

Cu stima

MS
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde stoica » Dum, 29 Noi 2009 18:42

As adauga faptul ca drapelul "de lupta" ATM are, incepand din 01feb09, si o cravata suplimentara verde, cu stema ATM si cea a Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare, cu inscriptia: "ATM prima din Romania membra a UEAIM".
A impresionat pe toti cei care ne-au vazut purtandu-l pe stanci pana la Crucea Eroilor de pe varful Caraiman din Bucegi, cu ocazia primului mars comemorativ din Romania; el a fost dedicat memoriei eroilor din Primul Razboi Mondial, fiind efectuat in preajma zilei de 27aug 09, aniversarea a 93-a a intrarii tarii noastre in Marele Razboi.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Mie, 02 Ian 2013 12:31

Pentru a relansa oarecum acest subiect si pentru a veni in intampinarea mai multor discutii purtate atat intre camarazi cat si cu persoane interesate din public pe subiectul steagurilor, am dorit sa pornesc aceasta initiativa de a face un scurt istoric al drapelelor ce au existat pe pamantul locuit de romani intr-un moment sau altul. Acest scurt istoric se doreste a fi un indrumar si o eventuala baza de discutii, fiind supus criticii si completarilor.
Pentru a respecta o scara a istoriei voi incepe cu antichitatea.

Steagul roman

Din punct de vedere al simbolisticii și al utilizării, steagul legiunilor romane se apropie cel mai mult de utilizarea modernă și contemporană. Acesta constituia atunci ca și astăzi un simbol al țării reprezentate de soldații ce luptau sub el cât și un punct de raliere și de cunoaștere a pozițiilor proprii pe câmpul de luptă. Totodată atunci, ca și astăzi, drapelul constituia insemnul de onoare al unității respective ce putea să spună un scurt dar intens istoric cu privire la luptele prin care unitatea respectivă participase.
Pentru romani acesta era totodată și primul insemn al așezării taberei. Înainte de a se intâmpla orice, drapelul era înfipt în mijlocul locului care urma să fie tabăra.
Totodată erau și simboluri de tip religios, fiind considerate a intruchipa „sufletul” unității. Acestea erau păstrate într-un altar special denumit sacellum, în principia castrelor romane. Cu ocazia diverselor sărbători religioase la care participa armata, drapelele erau binecuvântate cu diverse uleiuri și împodobite cu cununi de lauri ca însemne ale victoriei. Se poate observa similitudinea cu ceea ce se petrece astăzi cu drapelele unităților militare, când acestea sunt sfințite de către preoți.
În timpul luptei drapelele, signa, dețineau poziții cheie. Acestea erau fie în fața, fie în spatele trupelor, poziția lor fiind importantă pentru diversele manevre executate în luptă. O altă utilitate era aceea a transimisunilor pe câmpul de bataie. Folosit împreună cu semnale de corn, drapelul arăta direcția de înaintare sau trecerea dintr-o formație în alta.
Se presupune că stindardele animaliere erau folosite de legiunile romane din cele mai vechi timpuri. Legiunea republicană avea cinci stindarde: un vultur, un lup, un minotaur, un cal și un mistreț. Marius a făcut ca vulturul să fie superior celorlalte, datorită asocierii acestuia cu Jupiter, aceastea din urmă devenind uitate. Stindardul cu vultur, aquila, era purtat de portdrapelul major, aquilifer-ul, care de altfel deținea cel mai înalt grad sub cel de centurion.
Dacă acvila era comună tuturor legiunilor, fiecare unitate avea mai multe simboluri proprii. Acestea erau adesea asociate cu apariția unității, cu fondatorul acesteia sau cu un comandant sub care aceasta a obținut o distincție anume, și au luat forma semnelor zodiacale. Astfel taurul simboliza perioada dintre 17 aprilie și 18 mai, care era sacră pentru Venus, zeița mamă a familiei Iuliene. Zeitățile erau un alt simbol des utilizat, avându-și probabil originea într-un jurământ făcut într-un moment de primejdie și nu este surprinzător să fie găsit Marte în acest context. Astfel a II-a Augusta, avea Capricornul, Pegasul și Marte. Acestea probabil apăreau ca drapele de ceremonie, dar poate mai des ca motive decorative pe antefixe si alte produse legionare. Este totuși pus la îndoială faptul că aceste drapele au fost ar fi jucat un rol prea important în organizarea și instrucția de luptă a legiunii. Un alt sindard important, era imago-ul, stindardul ce purta imaginea împăratului, având rol de a-l apropia pe acesta de trupe. Portdrapelul pentru acesta se numea imaginifer. În epoci ulterioare acesta purta și portretele altor membrii ai casei imperiale.
Acvila timpurie era lucrată în argint dar din anul 45 a. Chr. fulgerele din gheare erau din aur, ulterior acvila Gărzii Pretoriene era din aur masiv iar cele ale legiunilor erau probabil din argint placat cu aur. Manipulul era o veche diviziune a legiunii fiind formată din două centurii. Romanii însuși nu mai aveau informații asupra originii acestui stindard și era de presupus că provinea de la un stâlp de care erau agățate smocuri de fân. Mâna apare în vârful stindardelor centuriale cu degetele alipite, gest al depunerii jurământului de credință. Sub mână se află o bară transversală de care se puteau agăța coroane de flori iar atașate de hampă, în ordine verticală sunt discuri de numere variate, de la patru la șase.
Unitățile puteau fi decorate cu coroane, cupluri și phalere ce se găseau pe stindarde sau, în cazul unei legiuni, pe drapelul acvilă.
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Mie, 02 Ian 2013 12:32

>> continuare >>

Stindardul care aduce cel mai mult cu un drapel modern este vexillum. Importanța acestuia este arătată de apariția sa pe multe din monumentele comemorative lucrărilor executate de legiuni. Însemnatatea acestui tip de vexillum este aceea că purta numele unitații și astfel dădea numele unei vexillatio, un detașament format din mai multe unități adunate sub un singur steag. Aceste corpuri erau formate la nevoie și erau folosite în special la frontieră. Singurul vexillum ce încă s-a păstrat este se află la Muzeul Hermitage. A fost descoperit în Egipt, probabil într-un mormânt, și este compus dintr-o bucată de material de formă pătrată cu latura de 50 cm cu reminișcențe franjuri în partea de jos și un tiv în partea de sus pentru prinderea barei transversale. Pânza a fost vopsită în culoarea roșie și poartă imaginea unei victorii ce stă pe un glob lucrată în aur, dar fără niciun scris. Cuvântul vexillum a mai fost folosit de Caesar și cei care i-au completat memoriile pentru a defini un steag de semnalizare.
Totodată trebuie amintit faptul că portdrapeii purtau piei de animale peste uniformă. Capetele animalelor erau purtate peste căștile ostașilor ca dinții să ajungă pe frunte.

(Apud. Graham WEBSTER, The Roman Imperial Army of the First and Second Centuries A.D., Ed. Barnes & Noble Books, Totowa, New Jersey, 1985, pag. 133-139)
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Joi, 03 Ian 2013 19:03

Aici se afla o imagine cu un acvilifer si un signifer. Sursa: Michael Simkins, Michael Youens, The Roman Army from Caesar to Trajan. Osprey, 'Men at Arms' Series.

Imagine
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Vin, 04 Ian 2013 21:25

Acum ne vom apleca asupra unui steag din aceeași epocă și cu valențe similare pentru spațiul românesc.

Steagul dacic

In documentația existentă se constată în cazul organizării militare a dacilor folosirea drapelelor (vexillum) și a stindardelor (signum), probă de altfel a organizării lor militare în mai multe corpuri.
Drapelul dac consta dintr-o bucată de pânză pătrată, colorată diferit, cu franjuri pe margini, fixată în vârful unei bucăți de lemn sau sulițe, întocmai ca vexillul roman, având cusut pe el un șarpe ca emblemă.
Stindardul era un balaur cu capul de lup și gura deschisă, de i se vedeau dinții si limba, și fixat cu gâtul de o prăjină. Capul fiind de bronz sau de argint, stindardul dar făcea să se audă un șuerat, când vântul pătrundea prin gura lupului. Se presupune că trupul balaurului era lucrat din materiale textile viu colorate, roșu sau galben, ce în timpul asalturilor fâlfâiau în vânt. Această mișcare, împreună cu sueratul, asemenea urletului de lup, se dorea a avea un efect psihologic cât mai puternic asupra inamicului.
Mai totdeauna ambele însemne se află alături si uneori chiar combinate, adică însemnul masiv, balaurul, este împreunat cu vexillum. Unele dintre cele mai bune si mai la îndemână izvoare cu privire la aceste două steaguri este Columna lui Traian. Aceasta abundă de reprezentări ale steagurilor dacice. În special la baza acesteia, unde se observă piesele de armament dacic, ca trofee de război, pot fi distinse și stindarde, capul de lup fiind evident.

(Apud. Enciclopedia României, Imprimeriile Statului, București, 1938, p. 74)


Imagine  

(sursa imaginii: Costume des anciens peuples, à l'usage des artistes by Michel-François Dandré-Bardon (1700-1783), Paris, 1774 apud. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Specific_Dacian_Draco_weapons_and_trumpet.JPG)
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Re: Drapele steme si insemne

Mesajde Emil_Doctorul » Dum, 06 Ian 2013 13:54

Steagurile medievale

În problematica steagurilor medievale discutia este puțin mai complicată. Aceasta deoarece, pe de-o parte, vorbim de entități statale cu conducere proprie și deci diferită, iar pe de alta, avem de-a face cu diferite tipuri de steaguri, în funcție de rolul atribuit acestora. În primul rând este necesar să se facă o discuție relativă la termenul de steag. În această privință putem aduce argumentul următor: cuvântul „steag” definește termenul general de orice piesă de material pusă într-o anumită poziție pe o prăjină. Termenele de „drapel” și „stindard” ce intră ulterior, privit la scara istoriei, în limba română, vin cu definițiile lor moderne, de steag pentru trupe pedestre de dimensiuni regulare pentru epocă și, respectiv, steag de dimensiuni reduse pentru trupe călări.
În ceea ce privește rolul atribuit steagurilor, acestea se împart în două mari categorii: steagurile mari și steagurile mici. Steagurile mari erau cele domnești iar steagurile mici erau cele ostășești.
Steagurile mari erau considerate totodată steaguri ale țării, funcția de domn fiind în viziunea de atunci, întruchiparea statului pe care îl conducea. Acestea erau de cele mai multe ori făcute din mătase, damasc sau tafta, și purtau stema țării pe ele. Cele ale Moldovei erau de preferință roșii iar cele al Munteniei de preferință albe.


Steagurile Moldovei medievale

Cel mai des intâlnit steag al Moldovei și cel mai cunoscut este acela ce are culoarea roșie iar în centru este reprezentată stema țării, în culoare galbenă sau aurie, capul de zimbru, sau bour, cum mai este întâlnit în unele descrieri, cu o stea, cel mai des cu cinci raze, între coarne, cu o roză în partea stânga (dextra), uneori înlocuită de un soare, și o lună nouă în partea dreaptă (senestra). Spre această descriere duc majoritatea surselor. Spunem majoritatea pentru că unul din puținele steaguri domnești al cărui imagine este prinsă în detaliu este de fapt o variațiune a acestui model.
Acesta este rămasă pe un desen executat în culori de un artist al curții imperiale austriece, reprezentând steagul domnesc al lui Ieremia Movilă, care a fost capturat de Mihai Viteazul în martie 1601, în lupta de la Gurăslău și dăruit apoi de acesta împăratului împreună cu multe altele transilvănene, ungurești, polone, turcești și tătărești. Steagul are fondul roșu cu o bordură galbenă deschisă, iar la mijloc stema Moldovei, un cap de zimbru cu stea între coarne, însă steaua are opt raze, iar de-o parte și de alta se află câte o lună nouă. Toată stema este înconjurată de un cerc deasupra căruia se află o cruce. În cantonul drept al fondului roșu, dinspre prăjină este un dreptunghi pe care se află titulatura domnului.
Dacă ne referim la steagurile mici sau ostășești avem mai multe descrieri și chiar unele păstrate până în timpuri moderne. Aceste steaguri sunt menționate în mai toate cronicile ca fiind proprii fiecărei unități. Ele erau împărțite de către domn atunci când ele luau ființă. Aceste însemne aveau scopul practic de a cunoaște poziția lor pentru adunare și unde era comanda unității. Aceste steaguri, care se dădeau atât unităților mari cât și celor mici nu erau făcute după o normă constantă ci variau, după cum altfel varia și culoarea. Documentele spun că în principiu acestea foloseau culorile țării, în speță roșul pentru Moldova, dar puteau fi și altfel colorate. Însă ce era comun pentru toate este prezența chipului unui sfânt. Toate documentele mărturisesc aceasta.
Emil_Doctorul
 
Mesaje: 177
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 11:30

Următorul

Înapoi la Uniforme / Echipament / Accesorii / Decoratii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron