de stoica » Dum, 04 Oct 2009 12:20
Kepi ne-a zguduit, in calitate de expert la MMN, increderea in expertii muzeelor de la noi din tara - in mai multe randuri si pe diferite teme. Este posibil ca de data aceasta sa aiba dreptate, intr-o proportie necuantificabila momentan. Totusi cred ca, inainte de a se exprima cu vehementa devenita cutumiara la el, s-ar fi cuvenit sa se intereseze intai la colegii sai de la Suceava pt a afla de ce a fost clasata aceasta sabie la obiecte de patrimoniu. Poate au vreun raspuns surprinzator. Reproduc fisa intocmita de catre expertii incriminati la: http://www.cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poza.asp?k=5400705C1F5E4D31AB45ECECDAEEBFC1:
"Lamă lată, curbată, cu jgheab spre muchia lățită, cu contratăiș. Garda, de bronz, cu brațe în cruce; brațul posterior se termină cu buton oval, brațul anterior unit cu arcul de împreunare. Ecusoane ovale, alungite. Mânerul tronconic, de lemn îmbrăcat în piele fixată cu aplici romboidale. Capul mânerului în formă de protomă de pasăre. Pe lamă, la exterior, gravate un medalion baroc cu inscripție, coroană de lauri cu crinii Franței și călăreț în costum oriental. Pe lamă, la exterior, gravat: VIVE LE ROY; la interior: REGEMENT DE SERRAY; pe muchie: BERGER MARCHAND POUR LISSEUR A STRASSBOURG. Teacă din oțel, terminată în formă de potcoavă, cu două brățări cu inele de suspendare, aparține altei săbii."
Rezulta din fotografie faptul ca lama are taisul pe partea concava, cu o tesitura cam la 1/5 din lunigme spre maner. Poate fi o eroare de fabricatie. Poate fi o proba sau o comanda speciala. Poate fi lama de la alta sabie (tot cu taisul pe partea concava), asa cum, rezulta si din fisa, si teaca este evident de la alta sabie. Poate ca obiectul de patrimoniu este doar un maner banal, cu lama gresita si teaca de la alta sabie. Totusi, intre colegi, in interesul breslei si al publicului, ne-am fi asteptat de la Kepi sa recurga la dialog cu colegii sai, inainte de a trece la insulte. Pana acestora nu li se va da posibilitatea sa se explice nu cred ca vom putea transa problema - cu nici un fel de obiect taios.