Armele Evului Mediu European Tarziu

Edged Weapons

Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Agent_Griff » Lun, 01 Noi 2010 22:51

Nu stiu altii cum sunt, dar stiu ca eu, atunci cand Evul Mediu inca era acea perioada plina de mister pentru mine, as fi apreciat imens un fel de...catalog care sa explice si sa detalieze ce arme se foloseau in epoca de varf al perioadei medievale. Acum ca stiu un pic mai multe despre acele frumoase si sangeroase vremuri, consider ca este vremea potrivita sa dau mai departe informatia pentru oricine este interesat, fie el pasionat sau pur si simplu curios cand vine vorba de uneltele de moarte ale celor de acum 700 de ani.

Perioada pe care o voi detalia va fi cea a secolului XV, din simplul fapt ca este favoritul meu din punct de vedere al dezvoltarii tehnologiei armelor si armurilor. Dupa ce voi acoperi sumar acest secol (o acoperire integrala ar depasi limitele de spatiu ale acestui forum si ale cunostintelor mele, cred) din punct de vedere al principalelor categorii de arme si a folosirii lor, poate voi trece si la alte secole. Sa terminam cu anii 1400 mai intai.

Armele pentru lupta de aproape[\/b]
Sabiile, Spadele si Palosele[\/i][\/b]

Voi incepe cu arma pe care toata lumea o cunoaste si o asociaza in mod sigur cu Evul Mediu si cu cavalerul acelor vremuri. In conceptia populara ea este o arma lunga, cu doua taisuri si cu un varf ascutit, de obicei destul de subtire insa surprinzator de grea.

In practica, insa, aceasta arma era surprinzator de variata atat din punct de vedere al formei, al modului de utilizare cat si din punct de vedere al greutatii. Intr-adevar, existau unele spade de doua maini care erau chiar atat de grele pe cat se crede in mod popular. Unele spade cu rol ceremonial, de exemplu, erau monstroase in adevaratul sens al cuvantului insa, dupa cum le tradeaza numele, nu erau vazute niciodata pe campul de lupta din cauza faptului ca nu erau foarte practice si usor de folosit. Acest lucru se aplica sabiilor ceremoniale, insa. Existau si sabii-monstru care erau concepute pentru a fi chiar folosite in lupta, iar diferente clare se observa atunci cand comparam o arma de ceremonie cu o unealta conceputa sa ucida intr-un mod cat mai practic.

Un bun exemplu pentru o astfel de spada-montru este urmatoarea spada descoperita la Munchen, datata intre anii 1450-1480.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/alb_munich_a.jpg[/IMG]

Obiectul din imagine este o replica moderna creata in mod fidel dupa specificatiile armei originale. Din imagine nu se poate observa in mod concret marimea insa va pot spune eu dimensiunile. Lungimea lamei in sine este de 96.5 centimetri iar greutatea totala a armei este de aproape 1.5 kg. Impresionant pentru o sabie lunga de 1 metru si 30 de centimetri, nu? Si ganditi-va ca aceasta este una dintre sabiile mai lungi. Majoritatea erau mai mult mai scurte si mai usoare, in consecinta.

Armele medievale de taiere (caci aceasta ar fi o clasificare generala mai corecta, sabii erau doar cele cu un singur tais in vreme ce spadele erau cele cu doua taisuri) se prezentau sub o varietate de forme, acest element fiind surprins si in gravurile si ilustratiile de epoca, fiind ilustratii cu scene de lupta unde nu exista un luptator care sa aiba o arma identica. Voi prezenta succint principalele variatiuni.

Un tip de sabie foarte popular era sabia de model "falchion"[\/b], asa cum era ea cunoscuta pe englezeste. Din cate am citit, germanii ii spuneau "Grosse-Messer". O traducere al acestui termen ar fi "Cutit Mare". Aceasta sabie era arma muncitoreasca, folosita de toata lumea datorita practicalitatii sale. Putem vedea, in gravurile de epoca, astfel de arme in mainile soldatilor de rand dar si in mainile marilor nobili. Lordul primar al Londrei este ilustrat ucigandu-l pe Wat Tyler cu o astfel de arma, si diverse variatiuni mai decorate au fost folosite sau detinute de indivizi precum Imparatul Sfantului Imperiu Roman, Maximilian I sau alti nobili. Probabil va veti mira sa vedeti influente "orientale" asupra acestei arme, inspirate din caracteristica sa curbura. Aceasta sabie este, de asemenea, o sabie in adevaratul sens al cuvantului deoarece are un singur tais.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/mrl_falc_a.jpg[/IMG]

Un alt tip de sabie care a ramas intiparit in mintile oamenilor de astazi este sabia-bastard[\/b], de o mana si jumatate. Una dintre ipotezele legata de denumire vine datorita faptului ca manerul era un hibrid, fiind prea mare pentru o singura mana dar nu chiar suficient de incapator pentru doua. Aceste spade se pot distinge usor datorita lungimii lor marite, fata de sabia de o mana, si datorita manerelor lor, usor alungite pentru a permite o a doua mana care sa le cuprinda. De asemenea, incepand cu secolul XV si cu popularitatea crescanda a armurilor pe campurile de lupta, putem observa si o forma de tip diamant a lamelor acestor arme, acestea avand un varf foarte ascutit, ca de cutit spre deosebire de sabiile anterioare. Aceste spade cu doua taisuri sunt de asemenea favoritele maestrilor de arte martiale europene (Talhoffer, Lichtenauer, Fiore dei Liberi etc.) datorita versatilitatii lor, ele putand fi folosite si in lupta cu armura dar si in lupta fara, datorita varfului foarte ascutit ce permitea penetrarea zonelor slab protejate ale unei armuri. Lama ascutita insemna, de asemenea, ca arma era periculoasa si in lupta cu un adversar ce nu purta platosa.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/alb_talh_a.jpg[/IMG]
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Agent_Griff » Lun, 01 Noi 2010 23:20

*Continuare*

Cel mai comun tip de sabie, exceptand falchionul, pentru clasele mai instarite era insa spada cavalereasca[\/b], denumire provenita din faptul ca aceasta arma putea fi de
cele mai multe ori vazuta la braul cavalerilor sau a micilor nobili ce aveau o conditie sociala asemanatoare cu cea a cavalerilor din secolele trecute. In secolul XV aceasta arma avea un rol secundar prin excelenta, nefiind destul de mare, precum sabia-bastard, pentru a fi considerata o arma primara. In general, ea era folosita in lupta doar in ultima instanta, atunci cand alte arme mai bune nu se aflau la dispozitia luptatorului. Aceste arme aveau calitati echilibrate, fiind bune atat pentru injunghiere cat si taiere.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/alb_king_a.jpg[/IMG]

Sabia ca arma si tehnicile de folosire a ei[\/b]

Per total, sabiile in Evul Mediu, incepand cu secolul XIV, au inceput sa isi piarda din importanta pe campul de lupta, locul lor fiind luat treptat de catre armele de tip halebarda, cu toate variatiunile lor. Declinul spadei ca si arma principala de lupta a inceput atunci cand pana si nobilii si soldatii instariti au inceput sa foloseasca halebarde ca arme primare in timpul conflictelor purtate din ce in ce mai mult pe jos si nu calare. Nu ca ea ar fi fost inainte de acest lucru o arma foarte des folosita, sulitele si alte arme lungi fiind dintodeauna preponderente pe campul de bataie medieval datorita usurintei cu care puteau fi facute si utilitatii multiple pe care o aveau in lupta. In mod ironic insa, declinul in folos al sabiilor si spadelor de catre clasa nobiliara a dus la marirea numarului de soldati ce puteau fi vazuti cu o sabie la brau, secolul XV fiind probabil secolul in care, desi clasele nobiliare inca aveau un rol foarte important in razboi si, ca atare, aveau foarte multa putere si influenta, putem vedea cei mai multi soldati obisnuiti inarmati cu arme ce erau odata destinate doar claselor privilegiate.

Pe langa functia sociologica a sabiilor, voi discuta si despre felul in care erau ele utilizate in principal in conflicte.

In vreme ce, pentru oponentii echipati usor (cel mult o camasa de zale si aparare textila pe dedesubt) metodele de lupta cu sabia au ramas in principiu la fel, noi tehnici trebuiau gasite pentru adversarii echipati cu platosa, imuni aproape in totalitate sabiilor. Desi, pe termen lung, in loc sa adapteze tehnicile de lupta cu sabia si sa o foloseasca in continuare, ostenii, atat nobili cat si din popor, au ales sa foloseasca halebarde pentru a lupta impotriva armurii, este interesant sa urmarim metodele specifice create pentru a incerca o contracarare a armurii folosind sabiile.

Atunci cand armurile intrau in ecutie, sabiile incepeau sa fie folosite precum o sulita mai scurta, lucru indicativ pentru motivul abandonarii treptate a sabiilor. De ce sa folosesti o sabie pe post de sulita, cand poti folosi o sulita creata special pentru acest scop, si probabil mai ieftina? Trecand peste astfel de intrebari, ceea ce se facea practic pentru a adapta o sabie luptei impotriva platosei era sa iei una dintre maini de pe manerul armei si sa o duci spre mijlocul sau sfertul lamei, astfel scurtand considerabil sabia si facand-o mai usor de controlat in miscarile de injunghiere (singurele ce puteau avea sorti de izbanda impotriva unui om in armura).

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/halfsword.jpg[/IMG]

Imaginea de mai sus, dintr-un manual de lupta cu sabia si alte arme nemtesc, demonstreaza clar tehnica pe care am descris-o mai sus.

Voi posta in continuare materiale ce demonstreaza tehnici veridice, medievale, de lupta cu sabia lunga, atat in armura cat si fara.

http://www.youtube.com/watch?v=Kj4Ng6DBfrg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=HC5FIyfI8TA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=38sVdx7nzhQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=pGA-Q0hlZxw
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Ioan_Lupu » Mar, 02 Noi 2010 22:45

Fara sa vreau sa supar pe cineva  :-/... Aici ati intrat pe teritoriul nostru :)... Nu ma pot abtine sa nu remarc o multime de inexactitati in ceea ce este postat mai sus.
Cele cateva arme din imaginile de mai sus, sunt din epoci diferite asa ca nu prea sunt reprezentative pentru evul mediu tarziu.
Cateva clasificari, Falchionul nu este sabie si nu este acelasi lucru cu Grosse Messer. poate ca se aseamana la prima vedere, fiind lame mai mult sau mai putin curbe cu un singur tais, dar aici se opreste asemanarea. Modul de utilizare este diferit, la fel ca si echilibrarea armei
Falchionul este o arma grea, de taiere/zdrobire, folosita in general intre secolele XII-XIV, impotriva unui adversar cu o amura de zale sau o armura asa numita "de tranzitie", adica in mare parte zale, dar completata cu elemente de armura din placi. Impotriva armurilor din secolele XV-XVI (care nu mai sunt evul mediu ci renastere), un falchion nu prea are mare efect.
Sabia a aparut in Europa odata cu magratorii asiatici, prin secolele IX-X, a fost abandonata in perioada evuli mediu propriuzis si a revenit din nou in uz in secolul XV odata cu shimbarea modului ei de folosire. Sabia este o arma de taiat si impuns, usoara si rapida, folosita impotriva unui adversar fara armura sau cu armura usoara, spre deosebire de Falchion care era greu si lent, gandit pentru a fi folosit impotriva unui adversar in armura.
Messerul provine din zona gremanica si este o arma civila la origine. Messer s-ar traduce liber si aproximativ "cutit mare", ceea ce ne arata care sunt originile armei. Messerul a devenit arma mercenarilor de origine umila, fiind la inceput arma de rezerva a arbaletierilor deoarece nu era necesara o mare maestrie in folosirea ei. Grosse Messer, este forma evoluata si imbunatatita a armei si anume este un messer mai mare si mai greu, care se deosebeste de fachion prin sectiunea lamei si prin forma manerului (messer-ul are un maner tipic si santuri inguste (uneori chiar 2 sau 3) pe lama iar falchionul are un maner identic cu o spada si de obicei nu are canale sau santuri pe lama). Grosse Messer-ul apare destul de des in gravurile reprezentand Landschneckt-i (lancierii mercenari germani de elita) si este o arma a secolelor XV-XVII.
Din pacate la noi exista doar o singura lucrare serioasa despre sabie si spada si anume: Zeno-Karl Pinter - Spada și sabia medievală în Transilvania și Banat (secolele IX – XIV) - Sibiu 2007, Alba Iulia – Editura Altip
Versiunea online aici: http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/carti/sssmitsb/cuprins.htm

Inca ceva, cei care cred ca regina bataliilor din evul mediu ar fi fost spada, se inseala amarnic. Cea mai folosita arma din istoria omenirii, care inca se mai reflecta si astazi in instructia soldatului modern, este sulita/lancea si derivatele sale (care a devenit in zilele noastre arma cu baioneta).
Arma principala a cavalerului medieval era lancea grea, arma de baza a cavaleriei usoare era lancea usoara, iar arma de baza a infanteriei era sulita sau tepusa (pike).
Daca sunteti interesati de o discutie pe aceasta tema o sa mai continui :) ...
Ioan_Lupu
 
Mesaje: 16
Membru din: Joi, 02 Apr 2009 07:34
Localitate: Hunedoara, Transilvania, Romania

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde stoica » Mie, 03 Noi 2010 09:22

Nu se supara nimeni - dimpotriva!
Este intr-adevar foarte interesant. Va rog continuati, chiar daca opiniile si sursele difera. Intotdeauna se poate invata ceva.
stoica
 
Mesaje: 514
Membru din: Joi, 18 Dec 2008 05:15

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Ioan_Lupu » Mie, 03 Noi 2010 14:16

Bun atunci  :) ... In cazul asta as incepe cu inceputul si anume cu o clasificare oarecum simplificata.

Armele medievale se impart in:

- Arme lungi (in engleza staff weapons) - care sunt arme cu o coada (mai mult sau mai putin lunga) de lemn si o parte activa metalica de diverse forme in functie de utilizare. Aici intra:
Sulita de aruncat (javelin)
Sulita scurta (folosita impreuna cu un scut)
Sulita lunga (folosita cu ambele maini)
Lanciile de cavalerie
Lanciile de infanterie (au denumiri specifice in functie de zona din care provin: ranseur, partizan, guisarme, glaive, etc)
Tepusa lunga (pike)
Topoarele lungi de 2 maini (incluzand aici si bardisa)
Halebardele
Imblaciul de lupta (arma "exotica" provenind dintr-o unealta agricola de batut graul pentru a separa boabele de pai si pleava) constand dintr-o coada lunga care avea atasat printr-un lant un segment mai scurt de lemn imbracat cu cercuri si benzi de metal cu tepi.
Morgenstern-ul de doua maini, in esenta un fel de maciuca cu un cap rotund si coada foarte lunga, cu tepi lungi aranjati in forma de stea, cel din varf fiind un fel de tepusa pentru impuns.

-Armele de taiat, perforat si zdrobit cu coada de lemn - care includ:
Topoarele de lupta
Ciocanele de lupta
Buzduganele de diverse forme cu lant sau fara

-Spadele - arme cu lama dreapta si doua taisuri.
-Fachionul si Messerul sunt considerate spade cu un singur tais. Falchionul are lama dreapta si doar taisul curb, la fel ca cea mai mare parte a messer-urilor (desi aici sunt si unele cu lama putin curbata). Mai exista 2 veri primari ai messer-ului si anume rueger-ul si bauerwehr-ul, arme specific germane si tesack-ul sau dushack-ul arma raspandita in Cehia, Slovacia, Boemia, Polonia, Rusia.

-Sabia -  arma cu lama curba si ingusta, cu un singur tais, desi exista si exceptii si anume sabii cu lama dreapta si un singur tais. Dar toate au ca specific manerul care este curbat sau face un unghi cu lama (spadele au manerul in aceeasi axa cu lama).

Exista de asemenea si diverse tipuri de pumnale si cutite de lupta foarte greu de clasificat si de asemenea diverse arme de aruncat, de la cutite pana la topoare si diverse bile cu tepi.

Din secolul XIV apar si primele arme de foc individuale, foarte primitive, niste simple tevi montate in varful unor prajini de lemn, care trageau cu tot felul de proiectile, inclusiv sageti grele.
Ioan_Lupu
 
Mesaje: 16
Membru din: Joi, 02 Apr 2009 07:34
Localitate: Hunedoara, Transilvania, Romania

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Agent_Griff » Mie, 03 Noi 2010 14:17

A knight cometh.   :)

Intru adevar, discutand despre armele medievale intram in terenul vostru de joaca, insa dupa cum bine stii, Lup Alb, nici eu nu sunt tocmai neavizat cand vine vorba de Evul Mediu, in special cel tarziu.

Mai intai de toate, sa incepem cu imaginile armelor. Spui ca sunt din epoci diferite si nereprezentative pentru Evul Mediu tarziu. Eu te-as contrazice aici, venind cu dovezi ferme ale datarii armelor. Sa incepem cu spada mare de la Munchen, datata intre anii 1450-1480. Acei ani sunt ferm Evul Mediu tarziu, intrand puternic in Renastere. Bine, acum discutia despre ce se incadreaza in Evul Mediu si ce se incadreaza in Renastere este una...stufoasa, insa pentru a usura discutia, sa stabilim Evul Mediu tarziu la secolele XIV-XV, dupa cum am spus si in primul mesaj.

A doua imagine, cu falchionul, recunosc, este ceva mai timpurie, arma din imagine fiind o reproducere a unui falchion gasit in Anglia numit falchionul Thorpe, datat de Ewart Oakeshott la sfarsitul secolului XIII spre inceputul secolului XIV. A treia imagine, a sabiei bastard, este in plin Ev Mediu tarziu, spade de acest tip fiind cele care apar in ilustratiile manualelor germane de lupta din intregul secol XV, toate manualele ale lui Hans Talhoffer avand astfel de arme in ele. Pentru o informare completa, manualele ramase de la Talhoffer au aparut in anii 1443, circa 1450, 1459 si 1467. Au existat si altele probabil, insa nu au supravietuit trecerii timpului. A patru imagine este o spada creata de Albion Armourers pe baza tipologiei lui Oakeshott, o spada menita a reproduce tipul de arme secundare pe care cavalerii le purtau incepand cu a doua jumatate a secolului XV. Tocmai de aceea, arma este numita Kingmaker, dupa Richard Neville, conte de Warwick, o cunoscuta si influenta personalitate in Razboaiele Rozelor din Anglia.

Acum ca am stabilit faptul ca imaginile sunt reprezentative, in mare parte, pentru Evul Mediu tarziu, sa trecem mai departe.

Discutia despre falchion si messer este una destul de interesanta, din punctul meu de vedere. Problema este ca nu putem spune in mod cert fie ca messer-ul si falchionul sunt doua arme total diferite, fie ca sunt atat de asemanatoare incat denumirile sunt diferite dar se refera la aceeasi arma. Daca ai intreba 10 experti care este parerea lor legata de acest subiect, ai primi 10 raspunsuri diferite.

Daca am lua-o dupa forme, atunci singurele zone unde cele doua arme se diferentiaza ar fi lama (unde exista variatii minore) si manerul (variatii signifiante). Un sistem simplu de diferentiere ar fi ca armele de tip messer au un maner ca de cutit (in mod nesurprinzator) in vreme ce armele de tip falchion au maner de sabie. Cand vine vorba despre sistemul de utilizare, unde tu sustii ca era o diferenta clara intre cele doua arme as tinde din nou sa te contrazic. Diferentele de folosire dintre cele doua arme nu erau chiar atat de mari, deoarece tu, atunci cand te referi la falchion ca la o arma grea, de zdrobire, probabil te referi la acele falchioane mari, de doua maini, precum sunt cele din Biblia Maciejowski. Intr-adevar, existau si variatiuni de acel tip. Uitandu-ne la ilustratiile de epoca insa, ajungem rapid la concluzia ca majoritatea falchioanelor erau arme mai mici, de o singura mana. Este si logic de altfel ca astfel de variante mai simple sa fie cele mai intalnite deoarece armele cu cat sunt mai mari, cu atat sunt mai specializate pe un anume rol, iar armele specializate sunt mereu mai rare decat armele generale.

Iar atunci cand vorbim de falchioanele comune, de o mana, diferenta dintre ele si messer la folosire nu mai este atat de mare. Putem chiar spune ca messer-ul este un var mai mic al falchionului datorita multelor similitudini. La fel, tesacul de mai tarziu (sau dusack, cum mai era numit) este un descendent al ambelor arme, fiind folosit in scolile de lupta ale secolelor XVI si XVII pentru a simula folosirea unui messer sau falchion.

Un alt punct al argumentarii tale este perioada de folosire a falchionului. Aici din nou vin cu dovezi relativ solide ce sustin faptul ca falchionul a ramas o arma folosita si in secolul XV. Urmatoarele ilustratii sunt de secol XV in mod clar, si nu cred ca trebuie sa iti arat elementele ce indica aceasta datare. Poti observa, sunt sigur, celladele (sau sallet, depinde ce denumire preferi) din prima imagine si vestimentatia de mijloc de secol XV din a doua imagine.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/falchion1.jpg[/IMG]

Adaug faptul ca in aceasta a doua imagine putem vedea martiriul sfintei Ursula. Imaginea in sine este datata in anul 1440, din cate am inteles.

[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/postableUrsula1440.jpg[/IMG]

Un motiv pe care l-ai dat pentru sfarsirea folosirii falchionului in secolul XV este armura mai dezvoltata. Intr-adevar, armura cu placi era un obstacol formidabil in calea majoritatii armelor cu tais, insa, ea nu a fost niciodata comun intalnita pe campul de lupta, nici macar in Apus. Cavalerii sau nobilii incastrati in armuri erau aproape mereu prezenti in proportie de 1:5 sau chiar 1:10 atunci cand ii comparam cu soldatii obisnuiti ce formau grosul ostilor medievale. Un ostean in armura la 10 osteni obisnuiti justifica folosirea in continuarea a unor arme gandite pentru infrangerea zalelor sau a apararilor textile (echipament majoritar pe orice camp de lupta medieval).
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Agent_Griff » Mie, 03 Noi 2010 14:29

*Continuare*

Per total insa, legat de denumirile armelor medievale, sunt convins ca stii foarte bine ca aceasta discutie este teren mlastinos in toata regula. Denumirile armelor sunt conventii moderne stabilite pentru o mai usoara diferentiere a armelor, deoarece in epoca, oamenii foloseau denumirile intr-un mod...inter-schimbabil, ca sa folosesc un cuvant ce probabil nu exista in limba romana. Nu aveau denumiri exacte pentru un anume tip de arma, denumindu-le in mod liber dupa cum le venea lor cheful, fie pentru a evita repetitii fie pentru a discuta despre ceva ce, in epoca, se stia deja si nu trebuia explicat.

Eu, credeam ca denumirea si clasificarea de sabie se referea pur si simplu la o arma cu un singur tais, in vreme ce spada era o arma cu doua taisuri. Nu stiam ca sabia este un tip particular de arma (o traducere in engleza, bazata pe ceea ce ai spus tu anterior, ar fi cuvantul "Saber", asa-i?). Am luat la cunostinta, oricum.

Referitor la regina campului de bataie, as dori, de asemenea, sa citez in mod direct din mesajul meu original:

[quote]Nu ca [sabia] ar fi fost inainte de acest lucru o arma foarte des folosita, sulitele si alte arme lungi fiind dintodeauna preponderente pe campul de bataie medieval[/quote]

Asta in caz ca doreai sa evidentiezi o lacuna in textul meu original. Am inceput cu sabia pur si simplu datorita faptului ca ea este arma cu cea mai multa rezonanta populara atunci cand vine vorba de Evul Mediu. Daca era pur si simplu dupa preferintele mele, as fi inceput cu pumnale si cutite insa nu stiu cat de interesant ar fi fost apoi pentru cititorul cu interes general. Voi acoperi, in postari ulterioare, si aceste arme. Dupa cum am spus, voi incerca sa le acopar pe toate.

De asemenea, dupa cum am spus, aceste texte ale mele sunt scrise pur si simplu de mine, din cunostintele pe care le posed. Astfel, exista o foarte mare probabilitate ca greseli si inadvertente sa apara din cand in cand. Eu incerc sa le reduc prezenta la minim, insa se pare ca ele tot mai apar. Deja cand incep sa discut despre sociologie si semnificatiile socio-psihologice ale unei arme din punct de vedere al istoriei militare, acolo sigur o sa gasesti greseli si absurditati. :P

Ca o nota de final, as dori sa inchei prin faptul ca sunt placut surprins de anvergura pe care se pare ca o va lua acest subiect de discutie. Imi pare bine ca avem ce oferi cavalerilor de Hunedoara cat sa ne putem bucura de prezenta lor pe acest forum. Nici nu am terminat bine cu sabiile ca deja avem un subiect destul de activ. Sa vedem ce va fi dupa ce acopar urmatoarea categorie de arme.
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Ioan_Lupu » Mie, 10 Noi 2010 11:48

Aici este un articol interesant (in engleza) cu diferentele intre sabie si spada, sabia fiind lama curba cu un singur tais si spada fiind lama dreapta cu unul sau doua taisuri. Ajuta la intelegerea diferentei intre cele doua tipuri de arme albe.
Ioan_Lupu
 
Mesaje: 16
Membru din: Joi, 02 Apr 2009 07:34
Localitate: Hunedoara, Transilvania, Romania

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Ioan_Lupu » Sâm, 13 Noi 2010 21:35

Am uitat sa dau link-ul  :-/ ... Iata-l:

http://swordforum.com/articles/ams/cavalrycombat.php
Ioan_Lupu
 
Mesaje: 16
Membru din: Joi, 02 Apr 2009 07:34
Localitate: Hunedoara, Transilvania, Romania

Re: Armele Evului Mediu European Tarziu

Mesajde Ioan_Lupu » Mie, 17 Noi 2010 08:45

Daca incepem sa discutam despre armele medievale, as sugera sa restrangem putin aria de acoperire. Titlul "Armele evului mediu european tarziu" este un subiect foarte vast. Ar fi mult mai interesant sa ne orientam spre armele folosite pe teritoriul tarilor romane si incojurator (Ungaria, Polonia, Germania si Italia - ca mari exportatori de arme si armuri, Bulgaria, Serbia, Croatia, Hoarda de aur si Imperiul Otoman), in perioada secolelor XIV-XV.
De asemenea ar fi bine sa stabilim niste conventii cu privire la denumirea tipurilor de arme.
Ioan_Lupu
 
Mesaje: 16
Membru din: Joi, 02 Apr 2009 07:34
Localitate: Hunedoara, Transilvania, Romania

Următorul

Înapoi la Arme Albe

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron