Nu stiu altii cum sunt, dar stiu ca eu, atunci cand Evul Mediu inca era acea perioada plina de mister pentru mine, as fi apreciat imens un fel de...catalog care sa explice si sa detalieze ce arme se foloseau in epoca de varf al perioadei medievale. Acum ca stiu un pic mai multe despre acele frumoase si sangeroase vremuri, consider ca este vremea potrivita sa dau mai departe informatia pentru oricine este interesat, fie el pasionat sau pur si simplu curios cand vine vorba de uneltele de moarte ale celor de acum 700 de ani.
Perioada pe care o voi detalia va fi cea a secolului XV, din simplul fapt ca este favoritul meu din punct de vedere al dezvoltarii tehnologiei armelor si armurilor. Dupa ce voi acoperi sumar acest secol (o acoperire integrala ar depasi limitele de spatiu ale acestui forum si ale cunostintelor mele, cred) din punct de vedere al principalelor categorii de arme si a folosirii lor, poate voi trece si la alte secole. Sa terminam cu anii 1400 mai intai.
Armele pentru lupta de aproape[\/b]
Sabiile, Spadele si Palosele[\/i][\/b]
Voi incepe cu arma pe care toata lumea o cunoaste si o asociaza in mod sigur cu Evul Mediu si cu cavalerul acelor vremuri. In conceptia populara ea este o arma lunga, cu doua taisuri si cu un varf ascutit, de obicei destul de subtire insa surprinzator de grea.
In practica, insa, aceasta arma era surprinzator de variata atat din punct de vedere al formei, al modului de utilizare cat si din punct de vedere al greutatii. Intr-adevar, existau unele spade de doua maini care erau chiar atat de grele pe cat se crede in mod popular. Unele spade cu rol ceremonial, de exemplu, erau monstroase in adevaratul sens al cuvantului insa, dupa cum le tradeaza numele, nu erau vazute niciodata pe campul de lupta din cauza faptului ca nu erau foarte practice si usor de folosit. Acest lucru se aplica sabiilor ceremoniale, insa. Existau si sabii-monstru care erau concepute pentru a fi chiar folosite in lupta, iar diferente clare se observa atunci cand comparam o arma de ceremonie cu o unealta conceputa sa ucida intr-un mod cat mai practic.
Un bun exemplu pentru o astfel de spada-montru este urmatoarea spada descoperita la Munchen, datata intre anii 1450-1480.
[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/alb_munich_a.jpg[/IMG]
Obiectul din imagine este o replica moderna creata in mod fidel dupa specificatiile armei originale. Din imagine nu se poate observa in mod concret marimea insa va pot spune eu dimensiunile. Lungimea lamei in sine este de 96.5 centimetri iar greutatea totala a armei este de aproape 1.5 kg. Impresionant pentru o sabie lunga de 1 metru si 30 de centimetri, nu? Si ganditi-va ca aceasta este una dintre sabiile mai lungi. Majoritatea erau mai mult mai scurte si mai usoare, in consecinta.
Armele medievale de taiere (caci aceasta ar fi o clasificare generala mai corecta, sabii erau doar cele cu un singur tais in vreme ce spadele erau cele cu doua taisuri) se prezentau sub o varietate de forme, acest element fiind surprins si in gravurile si ilustratiile de epoca, fiind ilustratii cu scene de lupta unde nu exista un luptator care sa aiba o arma identica. Voi prezenta succint principalele variatiuni.
Un tip de sabie foarte popular era sabia de model "falchion"[\/b], asa cum era ea cunoscuta pe englezeste. Din cate am citit, germanii ii spuneau "Grosse-Messer". O traducere al acestui termen ar fi "Cutit Mare". Aceasta sabie era arma muncitoreasca, folosita de toata lumea datorita practicalitatii sale. Putem vedea, in gravurile de epoca, astfel de arme in mainile soldatilor de rand dar si in mainile marilor nobili. Lordul primar al Londrei este ilustrat ucigandu-l pe Wat Tyler cu o astfel de arma, si diverse variatiuni mai decorate au fost folosite sau detinute de indivizi precum Imparatul Sfantului Imperiu Roman, Maximilian I sau alti nobili. Probabil va veti mira sa vedeti influente "orientale" asupra acestei arme, inspirate din caracteristica sa curbura. Aceasta sabie este, de asemenea, o sabie in adevaratul sens al cuvantului deoarece are un singur tais.
[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/mrl_falc_a.jpg[/IMG]
Un alt tip de sabie care a ramas intiparit in mintile oamenilor de astazi este sabia-bastard[\/b], de o mana si jumatate. Una dintre ipotezele legata de denumire vine datorita faptului ca manerul era un hibrid, fiind prea mare pentru o singura mana dar nu chiar suficient de incapator pentru doua. Aceste spade se pot distinge usor datorita lungimii lor marite, fata de sabia de o mana, si datorita manerelor lor, usor alungite pentru a permite o a doua mana care sa le cuprinda. De asemenea, incepand cu secolul XV si cu popularitatea crescanda a armurilor pe campurile de lupta, putem observa si o forma de tip diamant a lamelor acestor arme, acestea avand un varf foarte ascutit, ca de cutit spre deosebire de sabiile anterioare. Aceste spade cu doua taisuri sunt de asemenea favoritele maestrilor de arte martiale europene (Talhoffer, Lichtenauer, Fiore dei Liberi etc.) datorita versatilitatii lor, ele putand fi folosite si in lupta cu armura dar si in lupta fara, datorita varfului foarte ascutit ce permitea penetrarea zonelor slab protejate ale unei armuri. Lama ascutita insemna, de asemenea, ca arma era periculoasa si in lupta cu un adversar ce nu purta platosa.
[IMG]http://i263.photobucket.com/albums/ii123/AgentGriff/alb_talh_a.jpg[/IMG]