Arme Albe ale Razboaielor Napoleonice

Edged Weapons

Arme Albe ale Razboaielor Napoleonice

Mesajde Agent_Griff » Vin, 11 Ian 2013 12:10

Daca tot acoperim armatele care au luptat in razboaiele Napoleoniene, ma gandeam ca ar prezenta utilitate si un topic unde sa putem ilustra armele cu care luptau acele armate. Am mentionat in mai multe randuri muscheta Charleville 1777, insa avem ce discuta si pe subiectul armelor albe utilizate.

Voi incepe cu o arma alba britanica care a facut ravagii atat in razboaiele revolutionare cat si in cele Napoleoniene, si anume sabia de cavalerie grea model 1796.

Sabia de cavalerie grea md. 1796 era inspirata din sabia austriaca de cavalerie grea md. 1769, in acord cu specificul epocii de a inarma unitatile de cavalerie grea cu sabii drepte in vreme ce cavaleria usoara era inarmata cu sabii incovoiate.

Cat vine vorba despre specificatii tehnice, sabia avea o lama de 890 mm, cu un singur tais. Teaca era de fier iar garda sabiei a devenit faimoasa in epoca, sau, mai bine zis, notorie, pentru faptul ca soldatii aveau tendinta in lupta de a o folosi sa loveasca dusmanul atunci cand era aproape, greutatea sabiei pretandu-se in mod eficient la uzul ei pe post de 'bata'. Multi observatori din epoca au observat faptul ca cei ce foloseau acest model de sabie nu o foloseau cu mare finete, ea fiind o arma grea facuta pentru soldati robusti care sa o poata folosi in mod lesnicios. De multe ori era folosita pentru a lovi inamicul in mod brutal, o lovitura fiind, de obicei, de ajuns pentru a scoate un inamic din lupta.

Un exemplu in acest sens este oferit de isprava Sergentului Charles Ewart din Regimentul 2 Dragoni (faimosii Scots Greys) care a capturat acvila Regimentului 45 de Linie la batalia de la Waterloo. Sergentul Ewart descrie cum, in succesiune rapida, a doborat nu mai putin de 3 adversari folosind miscari simple si brutale ale sabiei sale md. 1796. Parafrazez:

"In timpul sarjei am luat acvila de la inamic. Am luptat din greu cu el pentru ea. El a incercat sa ma injunghie sub brau, insa eu am reusit sa-i intorc lovitura si sa-l tai prin cap, cu o lovitura in jos. M-a atacat apoi un lancier; i-am aruncat lancea in dreapta si apoi l-am taiat prin barbie, pana in dinti. Un soldat pedestru a tras apoi in mine si m-a atacat cu baioneta, pe care am avut norocul s-o parez. L-am taiat si pe el prin cap, astfel sfarsindu-se concursul pentru acvila."

Descrierea este franca iar puterea acestei arme este usor de observat.

Acum imagini cu sabia md. 1796.

Imagine

Si un tablou cu sarja regimentului nr. 2 Dragoni in care Sergentul Ewart a capturat acvila.

Imagine

Mai multe imagini cu aceasta sabie gasiti pe site-ul:

http://www.swordsandpistols.co.uk/swords_gallery/
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01

Re: Arme Albe ale Razboaielor Napoleonice

Mesajde Agent_Griff » Joi, 17 Ian 2013 13:26

Continuăm cu o altă armă albă britanică din vremea conflictelor Napoleoniene, de data asta o armă apreciată pentru finețea ei spre deosebire de sabia de cavalerie grea md. 1796 din postul anterior, apreciată pentru forța ei brută.

Arma albă in chestiune este sabia de cavalerie ușoară model 1796, model dezvoltat si proiectat din inițiativa ofițerului englez de cavalerie, John Gaspard le Marchant. Sabia de cavalerie ușoară md. 1796 a fost folosită de dragonii ușori si husarii englezi, trupele de cavalerie ușoară din Legiunea Germană a Regelui, fiind adoptată inclusiv de către prusaci in 1811 (model de sabie cunoscut la prusaci și ca sabia Blücher).

Acest model de sabie a avut ca principală inspiratie săbiile orientale folosite de turcii otomani, unguri, mameluci, persi si indieni, avand o curbură accentuată fată de alte săbii asemănătoare. Lama era lungă de aproximativ 830 mm iar garda era de o formă asemănătoare cu scara de la o șa. Modelul ca un tot era menit să fie ușor ca greutate si lesne de folosit in lupta. Fusese observat ca până și cavaleriștii instruiti să atace folosind împunsături și nu tăieturi aveau tendința în luptă să folosească tăieturile care erau instinctive. Această armă era perfectă pentru acest instinct de lupta, curbura accentuată a lamei transformând-o într-o armă teribilă când venea vorba de tăiat.

Săbiile de acest model utilizate de ofițeri erau asemănătoare celor folosite de trupă, cu excepția faptului că erau adesea decorate cu elemente precum mânere aurite sau lame cu damaschinaj.

Antrenamentul cavaleriștilor ușori englezi punea accentul pe taieturi la față sau la mâini, spre deosebire de cavaleriștii francezi care favorizau împunsăturile pentru moartea sigură a adversarului.

Acum imagini cu sabia de cavalerie ușoară model 1796.

Imagine

Și o imagine cu utilizatori, în acest caz cavaleriști din Legiunea Germană a Regelui.

Imagine

De asemenea, această filmare ilustrează in mod excelent capacitățile sabiei model 1796 pentru cavalerie ușoară.

http://www.youtube.com/watch?v=IDFPiF3xXCQ&list=PL23162AC1A45CDA78&index=38
Agent_Griff
 
Mesaje: 190
Membru din: Mie, 17 Dec 2008 10:01


Înapoi la Arme Albe

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron