Discutiei de pe forumul 6 Dorobanti, ce se vroia a fi despre surse de informare (http://6dorobanti.ro/forum/YaBB.pl?num=1230569995), i s-a dat ulterior o alta directie: alegerea armelor cele mai nimerite pentru reenactment.
Iata evolutia acestei dezbateri:
Mihnea - 29.12.2008
"Cred ca multi se intreaba care sunt sursele de informare corecte pentru reenactment. Subiectul este extrem de complicat si poate fi impartit dupa parerea mea in patru ramuri mari: imagini, regulamente, memorlialistica si lucrari stiintifice. Le voi analiza un pic pe fiecare deoarece pe acest subict se pot scrie carti.
Imaginile (imagini deoarece includ la acest capitol pe langa fotografii si schitele facute de soldati-artisti) probabil considerate de unii cea mai sigura sursa de documentare cand vine vorba de reenactment. Lucrurile sunt mult mei coplexe decat par la prima vedere. In primul rand o imagine trebuie datata cu precizie spre exemplu in timpul primului razboi mondial uniformele si aspectul soldatului roman difera enorm de la an la an sau chiar intre vara anului 1916 fata de iarna anului 1916 diferentele sunt majore. Apoi analiza imaginii trebuie facuta cu mare atentie fara a se omite micile detalii care de cele mai multe ori sunt cele mai importante pentru identificarea cat mai precisa a unitatii din care face parte soldatul sau soldatii. Totusi este importanta si cunoasterea cat mai ampla a uniformelor si echipamentului astfel sa fie inteles cat mai clar contextul, spre exemplu daca intr-o poza apare un soldat cu moletiere si bocancii peste ele dar fotografia este din vara anului 1917, soldatul poarta o uniforma md 1916 iar bocancii sunt cu caramb inalt si confectionati din piele intoarsa adica md 1912 si nu md 1916 din piele neagra si cu carambul jos care se poarta cu moletiera peste. De aceea analiza corecta a unei fotografii este foarte complicata si necesita cunostere foarte buna a uniformelor, echipamentului, armamentului si nu numai.
Regulamentele dupa parerea mea sunt biblia si coranul reenactorilor ele nu gresesc si nu ar trebui contrazise de fotografii sau alte documente care pot prezenta exceptii si nu regula. Dar si aici exista o problema: oare toate documentele publicate de armata trebuie respectate cu sfintenie?
Iata un bun exeplu de document oficial a carui informatie zic eu ca ar trebui luata cu mare grija: "Cartea soldatului de infanterie" dupa cum scrie si pe coperta este "Luata dupa "Programul instructiuni soldatului" Publicat in M.O. (Monitorul Oficial, nota mea) No. 10 p.r. No. 11, 1910." Publicat la Focsani de Tipo-litografia Batalionului 3 pionieri in 1911. Pe pagina 2 este scris "Se aproba a se tipari Cartea soldatului de infanterie, lucrata de comisiunea insarcinata prin ordinul Diviziei a 6-a No. 15650 din 1910. Comandantul Diviziei a 6-a, (ss) General HERJEU, Focsani 15 Martie 1911". Dupa cum spune si titlul nu este un regulament dar este totusi un document oficial aprobat de generalul diviziei a 6-a, care probabil a si cerut comisiei publicare lui. Informatia aflata in acest «carte» ar trebui dovedita de documentele publicate in monitorul oficial deoarece este foarte probabil ca acesta sa contina informatii specifice sau chiar traditionale ale diviziei a 6-a. De aceea cred ca ar trebui avuta mare grija cu astfel de documente prin care se pot strecura chiar greseli, desi de cele mai multe ori ele contin informatii interesante dar acestea trebuie sustinute obligatoriu de regulamente sau documente oficiale ale ministerului de razboi.
La capitolul memorialistica ar trebui adaugate si memoriile povestite de veterani care fac parte din subcategoria amintiri. Cealalta subcategorie ar fi jurnale. Dintre aceste doua categorii jurnalele dupa parerea mea sunt cele mai importante ele fiind scrise in genral la cateva zile de la desfasurarea evenimentului si deci destul de exacte. Pe cand amintirile si povestile veteranilor sunt deja foarte subiective in principal deoarece timpul isi pune puternic amprenta asupra memoriei aceasta degradanduse treptat si anumite parti, mai mult sau mai putin mari sau mai mult sau mai putin importante, pierdute si inlocuite in mod involuntar de memorie cu informatii considerate acceptabile. Astfel pentru a putea fi confirmata informatia trebuie coroborata cu documente dovedite corecte."