considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Fire Arms

considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 14:49

[center][size=14]Cîte-va considerațiuni asupra armelor de foc portative încărcîndu-se prin fund.[\/b][/size][/center]

[size=12]Ideea încărcării prin fund , datesă încă din întiii timpi ai întrebuințărei prafului de pușcă și a introducției armelor de foc.
               Forma generală a ori carii arme de foc , determinat prin modul de acțiune a prafului de pușcă ca forța motrice, este aceea a unui tub ce are unul din vîrfurile sale, bine închise. Încărcătura se așează în fundul tubului , glónțele peste praful de pușcă , cărui îi putem da foc printr-un procedeu  óre-care , în momentul în care cînd lovitura trebue să facă esplosie. Păretele posterior și cei laterali , trebuie să presinte o resistență suficientă acțiunii gayelor, și să nu le  ofere nici o ieșire; tubul trebuie să aibă o lungime destul de mare, pentru ca praful de pușcă să fie cu totul ars, în momentul cînd proiectitul ajunge la cea-laltă estremitate a tubului.

     Sunt două metode putinciose pentru acesta:

Întîia consistă întru a întrebuința un tub închis permanent la un vîrf , tub în care se va introduce încărcătura prin estremitatea deschisă(gura)  și prin care proectilul are să iasă mai tărdiu. În casul acesta trebue să se serve. cu istrumente accesorii, pentru a face se parvie praful de pușcă și proiectulul fundul tubului, unde este să se facă esplosiunea.

Adoua metodă , consistă a întrebuința un tub , care să se poată deschide la estremitatea sa posterioară (culasă) dupe voință, se permită a se aseza încărcătura chiar în locul ce trebue să ocupe , și să se închidă în urmă , așa de solid pe cît trebue.

Această relație asupra celor două metode de încărcare ; permit deja a aprecia într-un mod general avantajile și inconvenientele respective a celor două arme.

Cu încărcătura prin gură, construcțiunea țevei este simplă și solidă; dar iarăși  operațiunea încărcăturei este mai complicată și mai înceată din causa necesităței de a se servi cu accesorii.
Cu încărcarea prin fund , modul de încărcare este simplu și repede ; dar iarăși însă: esistă un mecanismu mai mult în armă ; este greu de a obține o închidere ermetică cu o piesă așezată ast-fel ca să se poată ridica și pune la loc cu înlesnire; este greu de a construi un mecanismu , care avînd tot odată jocu facil, să posede soliditatea și durabilitatea necesară.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 14:54

       [size=12]  Aceste considerațiuni foarte simple resumă chestiunea în scurt și este de ajuns spre a esplica cea ce s-a petrecut mai în toate epocile.
         A asigura armelor cea mai mare eficacitate posibilă , iată scopul ce-și propune  cineva.  Pentru o armă de foc ,  factorii principali , ai acestei eficacități sunt:

Bătaia (portée[\/i]) , adică distanța pînă la care se póte întinde efectul armei.

Precisiunea . adică probabilitatea mai mult sau mai putin mare, de a lovi ținta propusă.

Tensiunea trajectoriei, care micșorează influența erorilor în estimarea distanțelor și în înălțimea  loviturilor.

Rapiditatea tirului, adică posibilitatea de a trage cel mai mare număr de lovituri , putincios, într-un timp dat.

Perfecționările introduse succesiv spre a putea înmulți aceste diferite elemente ale eficacității tirului, se pot resuma în modul următor.

Construcțiunea îngrijită a diferitelor părți ale armei, și mai cu seamă a țevei.
Introducțiunea regaturilor în spirală  destinate a produce mișcarea de rotație normală.
Modificările succesive ale sistemului destinat a comunica focul încărcăturei.
Aplicarea sistemelor de țintire , care asigură justețea tirului, la diferite distanțe.
Micșorarea calibrului care permite a mări greutatea încărcăturei  în raport cu cea a proectilului.
Întrebuințarea proectilor oblunge , asupra căcora resistența aerului n-are mare imfluență.
Pentru a facilita încărcarea: perfecționările aduse vergei, întrebuințarea cartușelor și invenția sistemului de forțare , care permite a încărca o armă rigată, tot așa de ușor ca și una nerigată.

În construcțiunea armelor de résboiü , trebuie să se ție sémă de întrebuințarea tactică a trupelor , la care sunt destinate aceste arme , și să presinte  pe lîngă garanțiele de eficacitate absolută , simplitatea, soliditatea și durabilitatea indispensabile pentru ascopul la care sunt menite.

Acestea sunt causele care au făcut să difere introducția generală a armelor ce se încarcă prin fund, de și se știau avantajele ce presintă întrebunțarea lor, și se găseau încercări de tot felul făcute spre a evita aceste dificultăți. [/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 14:58

      [size=12]      Cele dintîiü modele de armă încărcîndu-se prin fund, dateză de la originea chiar a armelor de foc. Un model , ce dateză încă din 1550 este atribuit lui Enrie II regele Franciei.
Un mare număr de pușci vechi de ziduri , au un fund, care se ridică cu totul și permite a se introduce încărcătura  printr-o prelungire a inimei îndărăt; acesta este începutul sistemului de închidere Armstrong.
O armă aseminea prea veche , are o țevă mobilă care se adoptă , prin mijlocul unui pas de-vis, care face jumătate de întorsătură  asupra unui fund.și a-lu împinge apoi înainte.

În secolul XVIII , două arme devin celebre dupe numele constructorilorü lor: amuseta  marșalului de Saxse, și pușca Montalembert în amîndouă fundul de deschide în partea sa superioară , spre a se putea introduce încărcătura.

În 1751, La Caumette construe o pușcă , încărcîndu-se prin fund, și rămâne forte cunoscută.

          Resbóele cele mari ale finitului secolului al XVIII și începutul celü al XIX, fac din nou să se concentre atențiunea asupra perfecționării militare, Napoleon deschide un concurs pentru inventarea unui sistem de încărcare prin fund, aplicabil armelor de resboiü.
          Sistemul Pauli, care datesă de la 1812, este celu dintîiu în care se găsesce ideea, realisată astăzi în pușca cu ac prusiană , a cartușului unic , adică a cartușului care conține , forța motrice, proiectilulü și sub-sistența destinată aproduce inflamarea. Este încă o simplificare a încărcării pentru că operația punerei capsului este suprimată.
          Acest sistem , una din cele dintîiu aplicări ale descoperirei fulminantului, fu introdusu ca încercare pentru un detașament de vînători ; ise impută , un mecanism prea complicat , o prea mare dificultate de a putea transporta cuantitatea munițiunilor necesarii și fu abandonat.
 
          În urma adoptărei sistemului cu percusiune, încărcarea prin fund reveni iarăși la ordinea zilei, cu
si mai mare insistență.

          Întîiul rezultat ce se găsesce din aceste nouă încercări , este introcțiunea în Francia  a puscei  de ziduri(model din 1831) , a unui musckton de cavalerie  și a două pușci de ziduri  mai usore, lepădate îndată după inventarea lor.

          În modelul din 1831, un fund mobil destinat a primii încărcătura era menținut de țevă, printr-un mecanism  destul de simplu: puindu-lu în mișcare , se putea ridica fundul prin ijlocul unui nasture ce-i era adaptatși ficsat într-o posiție verticală spre a introduce încărcătura ; se lasa în urmă fundul în jos, mecanismul , mișcat în sens invers , -lu presa către țevă. Înflamarea se făcea prin mijlocul unei capse și prin percuție. [/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:01

              [size=12]Tot în 1831 se inventă o puscă nerigată, ce se încărca prin fund și care purta numele inventatorului său Robert. În acestă armă , țeva se termina, înapoi printr-un fund , ce are forma unui cub a cărui parte superioară se pote ridica , și ceea ce permite a introduce cartușul în țévă. Ridicîndu-se partea mobilă comprimă resortul cel  mare , și armésă astfel un martel ce-i este adaptat.
     În cartușu era un mic cilindu ce conținea fulminantul și care eșea înapoi cînd era așezat; astfel , fundulu inchis , arma era gata de foc. Trăgînd cu degetul de trăgaciü, resortul cel mare se degaja, martelul lovea cilindrul fulminantü și determina astfel inflamarea cartușului.
     Sistemul acesta fu supus la încercări foarte serioase în Francia și în mai multe locuri: fu esperimentat în Elveția , unde se mai găsesc încă asemenea modele , în colecțiunea de la Thun. El nu fu însă adoptat nicăieri, sau din causa experiențolor defavorabile  făcute de cîte-va detașamente din armata Africei ce o primise spre încercare sau din causa decisiuneai  unei comisiuni ce fusese însărcinată a o esamina.
     Reproșurile ce se făceau armei , în decisiunile comisiunei , merită a fi citate, căci ele resumă motivele , care au făcut să se opue așa mult la introducerea sistemului de incărcare prin fund, și dificultățile ce trebuea înlăturate spre a.lu putea aplica.

Comisiunea respinge invențiea:
1.      Pentru că mecanismul se ancrasă,
2.      Pentru că dupe fie-care lovitură , rămîneau în țevă bucăți de cartuș care ardeau.
3.      Pentru că se întîmpla a aseza rău cartușul și cilindrul fulminant , ceea ce făcea de multe ori să nu ia foc.
4.      Pentru că se putea produce , cu timpul, o scăpare de gaz periculosă rînduielilor.
5.      Pentru că arma trebuia curățită mai des , și pentru că desfacerea ei , cerea o inteligență ce nu se găseșce în general la soldat.
6.      Pentru că fabricarea armei, confecționarea muniției și reparăriile eventuale , presintă multe dificultăți.

              Ast-fel staü lucrurile , cînd inovațiile pline de geniu ale Căpitanului Delvigne , făcură o revoluție complectă în armătura infanteriei , permițînd a generalisa întrebuințarea armelor rigate. Din acest moment , invențiile , încercările , perfecționările se succedă , un progres cere un altul, puterile și națiunile caută a se întrece una pe alta , și în timp de 30 de ani , pușca infanterie[ch464] , face mai mult progres din punctul de vedere al precisie[ch464], de cît ea nu făcuse în decurs de patru secole.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:05

        [size=12]   Acest spirit de încercări , trebuea neapărat să se ocupe și de mijlócele de a parveni la o încărcare prin fund simplă și sigură , și în adevăr sistemele și încercările acestea , se văd repetate și înmulțite în fie-care an. În Englitera , sa[ch365] în America invențiile sunt foarte numeroase; Prusia și Svedia fac și ele altele și introduc chiar , în armatele lor , -și sunt cele dinî[ch464]-  armele de acest fel.; Rusia face cu cheltuieli  enorme , încercăr[ch464] complecte și fórte serióse.
     Ar trebui volume , spre a se putea descri tóte sistemele propuse de 20 de an[ch464] încóc[ch464], și pagin[ch464] întregi spre a cita numai numele inventatorilor.
     Astăzi cînd pușca infanteriei  a ajuns póte la un maximum de eficacitate în condițiile séle   actuale, chestia încărcăre[ch464] prin fund , trebuie neapărat să fie clasată , ca mijlocul prin care s-ar putea mării mai mault acéstă eficacitate.
     Tentativele care au reușit deja , convingerea că dificultățile tehnice pot fi înlăturate grație progresulu[ch464] șciinței, introducerea deja făcută, a mai multor tipuri de arme  de resboi[ch365] construite dupe acest principi[ch365] , atrag mai mult de cît tot d-auna atenția oamenilor special[ch464], asupra acestei chesti[ch464], și dacă și dacă nu se unesc toți în a zice , că soluțiea e[ch464] este aflată , sunt puțin[ch464] însă care neagă că ea se póte găsii în scurt , cel puțin  din punct de vedere subiectif.
     Este dar natural a se esamina questia din punct de vedere  obiectif , a se stabili condițiunele la care trebue se satisfacă un asemenea sistem , și de a se întreba ce profit s.ar putea trage din esperiențele făcute pînă acum.
     Elementele acestei discusiuni trebuesc dar bine așezate , avantajele și dificultățile  inerente  acestu[ch464] sistem bine stabilite, și a da ast-fel o idee despre  soluțiunele care par mai satisfăcătóre.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:07

     [size=12]      Avantajele atribuite sistemului de încărcare prin fund , sunt cele următóre:

1.      Acest sistem asigură forțarea perfectă și regulată a proectilulu[ch464] căc[ch464] permite a-l așeza într-o cameră puțin deschisă și de unde va fi împins în partea rigată a țeve[ch464] în momentul esplosie[ch464]; ast-fel  proectilul va fi nevoit a intra în rigaturi , și i se va putea da forma cea mai simplă  șicea  mai favorabilă mișcăre[ch464] sal, fără a ne preocupa de a facilita espansiunea sau refulementu. Proectilul nu fa fi disformat , praful nu se va perde , și încărcătura nu va fi comprimată neregulat, prin bătaia glontelui. Va fi dar  mai multă regularitate ăn încărcare , o presiune egală asigurată , adică o adăogire a condițiunelor regularitățe[ch464] tirului și prin urmare a precisiune[ch464].

2.      Întrebunțarea verge[ch464] la încărcare , dispare. Încărcarea va fi dar mai repede , și se va putea da un mai mare numér de focuri într-un timp dat. Devine prea posibil , a încărca arma comod, în tóte positiunele fără a fi nevoiți a se espune un singur moment; se póte asemea fórte lesne încărca din mers și cu arma la mînă. Desființarea verge[ch464], face să dispară , degradările care resultă din frecarea sa de păreți[ch464] armei, mai cu sémă către gură. În fine espunerea de a perde varga , și prin urmare imposibilitatea de a putea încărca , nu mai esistă.

3.      Curățirea arme[ch464] devine mult mai înlesniciósă, și se póte face chiar asupra părților ce sunt mai mult supuse depunere[ch464]. Se póte vedea lesne starea de curățenie a arme[ch464], și dereglările din interiorul țeve[ch464].

4.      Descărcarea arme[ch464], este prea înlesniciósă , căci este destul numai a împinge cartușul înapoi.

5.      Greutatea mecanismului , care servește spre a închide , tinde a purta înapoi centrul de gravitate a arme[ch464], ceea ce facilită maniementul.
6.      Proectilul odată așezat este de tot stabil în țévă ; acest avantaj are mai cu seamă fórte mare importanță pentru armele cavaleriei.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:09

           [size=12]       Reproșurile   însă ce se pot face armelor ce se încarcă prin fund , sunt:

1.      Complicarea și espunerea la degradarea la care dă nașcere mecanismul necesari[ch365] pentru a deschide și închide fundul.

2.      Dificultatea de a construi un mecanism care să pe lîngă un joc facil și repede , să aibă și o soliditate și durabilitate însemnată.

3.      Pericolul ce nașce , din dificultatea manevrăre[ch464] mecanismului, în urma depunerilor la care este supus.

4.      Dificultatea de a obține o închidere ermetică , și pericolul fugirei gazelor.

5.      Înlesnirea ce are soldatul a trage în zadar , și a strica prea curînd munițiunile sale precum și probabilitatea că în adevăr, nu póte scăpa de acestă tentațiune.

6.      Brașul stîng , trebuind să susție mereu arma se osteneșce mult, și precisia tirului scade.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:11

            [size=12]  Din tóte avantajele espuse mai sus acel mai însemnat este desființarea vergelei.

              Făra a intra într-o disertație tactică asupra casului în care, cresterea iuțele[ch301] tirului póte fi un succes, se póte constata că pentru focurile în masă, și lupta la distanțe mici , facultatea de a da un număr de focuri mai mare , în acelaș timp dat, sau mai bine zis, posiblilitatea de a găsi gata a trage din nou, cu cea mai mare iuțélă, constitue o superioritate care trebue să influențeze asupra rezultatului luptei.
     Dacă ne-am mărgini a aprecia acéstă  diferență din punctul de vedere de eficacitate absolută a arme[ch301], ajungem la conclusiunea , că iuțéla tirului fiind unul din elementele senciale a acestei eficacități, tot ce póte s-o mărească, trebue considerat ca un progres.

     Desființarea verge[ch301], permite  a încărca din mers și în tóte posițiunile; acest avantaj va fi și mai mult apreciat quând este vorba de a lucra ca tirailior[ch301] sau de a profita de tărâm[ch468].

     Este cu neputință a nu admite aceste avantaje , și elle compenséză credem, obiecțiile relative la consumarea înlesniciósă de munițiun[ch301], și puțină precisie care póte să resulte din osteneala brațului stîng.
     Micșorarea calibrului , care permite a da soldatului o cuantitate de munițiun[ch301] mai mare , fără a-l încărca prea mult , înlăturésă acea dintîiu obiecție , și se póte respunde la cea de-a doua , că, qund ajunge cine va a da focuri unul dupe altul , fără a se odihni, causa este că se găsesce într-o posițiune unde iuțéla tirului are mai multă importanță de quât  marea precisie.

     Celle-l-alte obiecți[ch301] menționate mai sus , sunt mai mult dificultăț[ch301] de construcție; mecanica trebue să le facă să dispară, și spre a arăta modul de a aprecia mai bine până la ce punc  ea a reușit , am putea esamina quâte-va din sistemele care a[ch468] găsit o aplicare practică , sa[ch468] care par[ch468] a fi găsit una. Acéstă esaminare neputîndu-se întinde de quât la un num[ch277]r de sisteme fórte restrîns , este mai bine să se clasifice și s[ch277] se apreciese într-un mod general nenumăratele modele ce s-au făcut.[/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:15

          [size=12]  Aceste modele se pot împărții în două categori[ch301] principale:

1.      Armele în care inflamarea încărcăture[ch301] se produce prin sistemul ordinar, adică prin mijlocul unei capsule pus[ch277] pe cilindru și lovită de cocoș.

2.      Armele menționate mai sus sub numele de pușc[ch301] cu cartușă unichă[\/i] , adică în care cartușul  coprinde în același timp praful, glontele și capsula.


               Trebue înă distins în întîia categorie , armele în care fundul mobil, cuprinde camera pentru praf  și priimeșce încărcătura. și armele în care încărcătura se pune chiar în țévă, fundul mobil neservind de quât spre a o deschide  și a o închide în partea sa posterióră. În quâte va modele, țéva întrégă se mișcă spre a se depărta și  apropia de un fund fucs[ch468].

     Iată într-un mod general care sunt avantajele și inconveniențele diferitelor proceduri.

     Armele cu cartuș[ch468] unic, vor avea asupra celor-l-alte, avantajul une[ch301] încărcări mult mai repede, pentru că mișcările de a întinde cocoșul, de a lua și a așeza capsula sunt suprimate. Din contra , munițiunile acestor arme vor fi mai complicate, confecționarea va fi  mai diferită, și cere multă îngrijire.

     Armele ordinare da[ch468] o iuțelă de tir mai mici , dar muniția este mai simplă  mai lesne de preparat, și destul să aibă cine-va plumb, praf și capsule, adică trei articole fórte mult răspîndite în comerci[ch468], ca să se pótă  servi cu aceste pușci fără alte preparație, de cît acea care se póte  face chiar în campanie. La celle-l-alte , acésta devine mai greu.

     Între armele cu percusiune, acellea în care fundul mobil primesce încărcătura, sunt mai greu de încărcat, dar iarăși inflamarea este mai sigură, pentru că se póte pune întîiu praful și în urmă proiectilul , ast-fel în quât să nu fie nici un intermedi[ch468] între capsulă și încărcătură. Încărcarea devine mai repede pentru acelea în care încărcătura se pune chiar[ch468]în țévă, dar atunci trebue ca praful să fie într-o învelitóre; pentru ca focul[ch468] capsulu[ch301] să străbată acéstă   învelitóre într-un mod sigur , trebue ca canalul de lumină să fie scurt și direct , cea ce póte da însă scăpare de gazur[ch301]; s-ar putea resvi cu capsule mai mari , dar atunci iar cade pe inconvenientul unei munițiuni speciale. Mai trebue încă pentru  a evita , neluarea de foc, ca învelitórea care conține praful să fie prea subțire și ceea ce vatămă soliditatea muniției.
            Să spunem în trécăt că acéstă dificultate  dispare din norocire intr-o cartușe englezescă; cartușa subțire , quând este șă se pue în țévă, are o a doua învelitore prea lesne de ridicat  în momentul încărcărei, și care asigură munițiunei soliditatea necesară pentru transport. [/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Re:  considerațiuni asupra armelor de foc la 1866

Mesajde mirel » Mie, 05 Aug 2009 15:20

             [size=12]  Este de un interes real a se șci iuțéla relativă a tirului, cu pușcile ordinare și cu acellea de diferite sisteme de încărcare prin fund.

     Neapărat cifrele mai jos însemnate sunt dobîndite , suposînd că la fiecare dată , arma se încarcă cu îngrijire esecutîndu-se tóte mișcările reglementări[ch301], în ținută de campanie și ochind ast-fel , în quât să se obție cea mai mare precisie, la o distanță mare.

     Cu o armă ordinară se póte dobîndi în condițiunile de mai sus[ch468], 10 lovituri în cinci minute, ceea ce dă două pe minut, sau trei-zeci secunde pentru o lovitură; acestea se pot împărții în : 16 secunde pentru a scóte cartușul și capsula, a întinde cocoșul , a pune capsula, a lua la ochi , a ochi și trage; 14 secunde pentru încărcarea propriu dis. adică a rupe cartușul, a turna praful în țévă, a întórce glonțul , a scóte varga, a bate, a pune varga la loc și a lua gătiț[ch301].

     Cu pușcile ce se încarcă prin fund și cu percusiune, tóte mișcările întîi[ch468], trebue să se esecute și vor întrebuița tot 16 secunde; dacă mecanismul umblă lesne trebue să se numere 2 ½ secunde pentru a-l deschide , apune cartușul în țévă și a-l închide. 7 secunde pentru a deschide , a rupe cartușul , a încărca în fund chiar și a închide. Adică  18 ½ secunde pentru întîiul[ch468] sistem, 23 pentru cell[ch468]-l-alt.
     Cu armele cu cartuș unic, mișcările de a închide cocoșul , de a lua și de a pune capsula sunt suprimate; se póte socoti 9 ½ secunde pentru a lua la ochi, a ținti, a trage  a lăsa arma și a lua cartușul ; 2 ½ secunde pentru a deschide , încărca și reînchide; în tot 12 secunde.

     Se póte dar admite ca vitesă de tir pracitcă , pe minut:

Pentru încărcarea prin gură, 2 lovituri
Pentru încărcarea printr-un  fund mobil 2, 6 lovituri
Pentru încărcarea directă în țévă prin fund, 3, 3 lovituri
Pentru încărcarea cu cartuș unic[ch468] 5 lovituri.

Este de observat că aceste considerațiuni fórte lesne de verificat, nu dau încărcărei prin fund , din punctul de vedere al rapidităței tirului, o superioritate așa de mare , ca aceea ce-i este atribuită de multe ori. [/size]
mirel
 
Mesaje: 355
Membru din: Joi, 25 Dec 2008 21:37

Următorul

Înapoi la Arme de Foc

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron