Uitandu-ma, cum fac adesea, pe internetul cel de toate zilele, am gasit cateva materiale interesante oferite de camarazii nostri intru ale reconstituirii istorico-militare din Germania. Am ales, la titlul topicului, ca nume Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana (in loc de Germania) fiindca urmatoarele materiale sunt din acea foarte-interesanta perioada istorica. Ca sa fiu precis, urmatoarele filmulete (si cantece) sunt din secolul XVI, cam de la 1520 incolo daca ar fi sa o iau dupa ce vaz ochii mei si au ca protagonistii faimosii soldati Landsknecht care au luptat in principal pentru factiunile Germane din Razboaiele Italiene ale secolului XVI, fiind adversarii la-fel-de-faimosilor mercenari Elvetieni. In general Landsknechtii luptau pentru nemti si Elvetienii pentru francezi, dar fiind mercenari sunt sigur ca mai se si combinau in functie de motivarea pecuniara oferita.
Soldatii Landsknecht sunt oricum foarte interesanti si mi se pare firesc ca cei din Germania sa profite de existenta lor si sa le reconstituie ispravile si traditiile. Daca nu ma insel, la Sigmaringen am vazut un grup de germani (care erau in formatie chiar langa noi la ceremoniile din acel parc) care reconstituiau un grup de soldati foarte asemanatori cu Landsknechtii, avand multe elemente distinctive ale lor precum sabia scurta (numita Katzbalger, folosita ca si arma secundara) si stilul vestimentar foarte tipator.
Dar destula vorbarie, materialele filmate cred ca intereseaza pe cei mai multi dintre noi, asa ca voi da inainte si voi posta linkurile aferente.
http://www.youtube.com/watch?v=et_mVTqgL5Q&feature=related
In acest filmulet puteti vedea un grup de soldati Landsknecht intrand intr-o formatie defensiva intr-un mod foarte interesant si eficient. Formatia, bag de seama, seamana foarte mult cu formatia Schiltrom, destul de cunoscuta in perioadele mai timpurii si printre Scotienii medievali, daca nu ma insel.
http://www.youtube.com/watch?v=ORNOFGZgi2w
Die Landsknechte Kommen! Aceasta se pare ca era melodia de mars a Landsknechtilor. O melodie foarte vioaie si interesanta. Pacat ca de la noi nu prea s-au pastrat astfel de melodii (or fi existat oare?).
O sa incerc sa aflu despre ce grup de reconstituire este vorba in primul material. Poate ii cunoastem si nu stim noi. De asemenea, puteti observa in filmulet ca la sfarsit unul dintre soldatii Landsknecht apare in mana cu un aparat foarte neobisnuit pentru epoca respectiva, o cutiuta mica si argintie. Probabil era o relicva sfanta ce fortifica sufleteste soldatii? :P