O scurta compilatie istorica cu gandul la cei ce se dedica reconstituirii trupelor de voluntari ardeleni:
Romanii din armata austro-ungara cazuti prizonieri ai armatei italiene, multi dintre ei din cauza lipsei de daruire in lupta impotriva aliatilor Romaniei, au cerut, din momentul intrarii Romaniei in Razboi alaturi de Antanta si impotriva Puterilor Centrale, sa lupte alaturi de italieni contra inamicului comun.
La Congresul Natiunilor din Imperiul Austro-Ungar (Roma 08-10apr1918) romanii au decis infiintarea unei Legiuni de Voluntari Romani in Italia, care sa lupte pe frontul de aici. 84 de ofiteri romani din armata K.u.K., prizonieri la Cittaducale, au facut, la 10 mai 1918, cereri individuale de a lupta ca voluntari alaturi de armata italiana. In jun 1918 s-a fondat Comitetul de Actiune al Romanilor din Transilvania, Banat si Bucovina (CARTBB), care ii cuprindea pe cei 18.000 de prizonieri romani din Italia. Presedinte a fost ales Simion Mandrescu, iar in conducere mai erau 15 ofiteri
Pe front au ajuns circa 1200 de romani, incadrati in unitatile de asalt (Arditi) si la vanatorii de munte (Alpini). In 18 jul 1918 Comisia Italiana pt Prizonieri de Razboi a decis eliberarea tuturor ofiterilor romani si echiparea lor cu uniforme de Alpini ale armatei italiene, dar cu cocarde si insigne tricolore (albastru / galben / rosu dispuse orizontal). Ofiterii au inceput incorporarile in lagarele de prizonieri Cavanese (2000), Mantova (3600), Covanelle (800), Cona (400), Ostiglia (800).
La 28 jul 1918 a intrat in lupta prima companie a Legiunii Romane la Pontedibrenta, sub conducerea lt.Emil Piso, incadrata in Armata a 8-a.
Drapelul de lupta tricolor (albastru / galben / rosu dispuse orizontal) a fost inmanat de catre gen.Armando Diaz, conducatorul armatei italiene
La 17 sep 1918 CARTBB a cerut un general italian la conducerea Legiunii Romane
La 15 oct 1918 aceasta functie a fost preluata de catre gen.brig.Luciano Ferigo, fost atasat militar al Italiei in Romania 1916-1917. In acel moment se adaugasera deja voluntarilor romani aflati pe front, alte 3 companii plus 1 pluton. In timpul luptelor, militarii romani s-au evidentiat, fiind decorati si citati pe ordine de zi. Au fost formate 3 regimente pana la finele Razboiului: reg.1 Horia / reg.2 Closca / reg.3 Crisan
Dupa terminarea ostilitatilor, acestea au fost repatriate pe mare, la Constanta, in 1919.
Acestor voluntari romani le-a fost conferita de catre regele Ferdinand I. Crucea de Razboi 1916-1919 cu bareta “Italia”.
Imediat dupa terminarea Primului Razboi Mondial s-a introdus la uniforma vanatorilor de munte si a granicerilor din armata romana palaria tip Alpini. A fost inlocuita ulterior, din motive politice, cu bereta de tip francez.